Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
średnie
530 osób zapisało
Składniki
300 gramów
8 łyżek
1 łyżeczka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie, długie plastry. Papryki oraz boczek pokrój w kostkę 2x2 cm.
Krok 2
W miseczce wymieszaj sos Hellmann’s Steak (4 łyżki), przyprawę Knorr, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy, olej, posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz pieprz. Powstałą marynatą posmaruj plastry mięsa.
Krok 3
Plastry mięsa nabijaj na patyki na przemian z boczkiem oraz warzywami.
Krok 4
Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż 5-8 minut obracają co chwilę. Gotowe podawaj z Sosem Hellmann’s Steak.
Dobra rada:
Aby patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa i chrupiące warzywa. Sprawdzą się jako przekąska podczas letniego grillowania. Podczas ich przygotowania ważne jest, aby wybrać odpowiednie rodzaje mięsa – tak, by ich smak ze sobą współgrały. Dobre będą wołowy rostbef oraz boczek, które idealnie nadają się do smażenia i grillowania. Delikatne i soczyste mięso stanie się wyjątkowo kruche i wyraziste dzięki marynacie. Pokrój je w plastry i namocz w mieszance, którą przygotujesz na bazie sosu do steków, sosu sojowego, syropu klonowego oraz musztardy. Wybierz dijon, która charakteryzuje się pikantnym smakiem z delikatną nutą goryczy. Ważnym składnikiem szaszłyków jest też boczek, który po upieczeniu stanie się chrupiący i wybornie urozmaici smak potrawy, dodając jej aromatu. Użyj także różnokolorowych papryk, dzięki którym szaszłyki będą się ciekawie prezentowały i zyskają lepszy smak. Przed nabiciem składników namocz patyczki w wodzie, co spowoduje, że nie będą się przypalały podczas grillowania. Gotowe porcje wystarczy już tylko upiec i podawać. Smacznego!