Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
średnie
542 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
8 łyżek
1 łyżeczka
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
0.5 łyżeczki
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie, długie plastry. Papryki oraz boczek pokrój w kostkę 2x2 cm.

Krok 2
W miseczce wymieszaj sos Hellmann's Steak (4 łyżki), przyprawę Knorr, syrop klonowy, musztardę, sos sojowy, olej, posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz pieprz. Powstałą marynatą posmaruj plastry mięsa.

Krok 3
Plastry mięsa nabijaj na patyki na przemian z boczkiem oraz warzywami.

Krok 4
Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż 5-8 minut obracają co chwilę. Gotowe podawaj z Sosem Hellmann's Steak.


Dobra rada:
Aby patyki nie paliły się na grillu, namocz je wcześniej w wodzie.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne szaszłyki z wołowiną i warzywami
Szaszłyki z tego przepisu to propozycja na danie, w którym połączysz dwa rodzaje soczystego mięsa i chrupiące warzywa. Sprawdzą się jako przekąska podczas letniego grillowania. Podczas ich przygotowania ważne jest, aby wybrać odpowiednie rodzaje mięsa – tak, by ich smak ze sobą współgrały. Dobre będą wołowy rostbef oraz boczek, które idealnie nadają się do smażenia i grillowania. Delikatne i soczyste mięso stanie się wyjątkowo kruche i wyraziste dzięki marynacie. Pokrój je w plastry i namocz w mieszance, którą przygotujesz na bazie sosu do steków, sosu sojowego, syropu klonowego oraz musztardy. Wybierz dijon, która charakteryzuje się pikantnym smakiem z delikatną nutą goryczy. Ważnym składnikiem szaszłyków jest też boczek, który po upieczeniu stanie się chrupiący i wybornie urozmaici smak potrawy, dodając jej aromatu. Użyj także różnokolorowych papryk, dzięki którym szaszłyki będą się ciekawie prezentowały i zyskają lepszy smak. Przed nabiciem składników namocz patyczki w wodzie, co spowoduje, że nie będą się przypalały podczas grillowania. Gotowe porcje wystarczy już tylko upiec i podawać. Smacznego!