Przepisy na Szaszłyki
128 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Szaszłyki
Nadziane na długie patyczki kawałki mięsa i warzyw. Przyrządzane na ruszcie albo grillowane. To szaszłyki, które doskonale przyjęły się w wielu kuchniach świata, dzięki swojej uniwersalności i wielu możliwościom modyfikacji. Klasyczne szaszłyki przyrządza się z jagnięciny, baraniny, wieprzowiny i wołowiny. Mięso zamarynuj, zanim zaczniesz je piec – dzięki temu stanie się bardziej kruche i nabierze głębszego smaku. Szukasz innego sposobu? Wypróbuj szaszłyków z klopsikami, sprawdza się też dodatek boczku i kiełbasy. Popularne są również delikatniejsze wersje: z kurczakiem, krewetkami lub rybą. Bardzo dobrze smakują przygotowane w ten sposób tuńczyk oraz łosoś. Planując zrobienie szaszłyków z ryb, wybierz swój ulubiony gatunek, pamiętaj jednak, by miała ona zwarte mięso – wtedy nie rozpadnie się podczas nakłuwania. Tę potrawę przyrządzisz też bez mięsa: z tofu, seitanem albo serem halloumi. Ważnym składnikiem szaszłyków są warzywa. Zadbaj o to, by były świeże i kolorowe. Użyj żółtej, zielonej i czerwonej papryki, bakłażanów, cukinii i cebuli. Jeśli chcesz dodać pomidory, wybierz niewielkie gatunki np. cherry lub śliwkowe i nabijaj je w całości. Dobre będą też szaszłyki z pieczarkami. Lubisz słodkie dodatki do mięsa? Ananas, gruszki i brzoskwinie również pasują. Planując menu na spotkanie ze znajomymi, weź pod uwagę sataje – to niewielkie szaszłyki z marynowanego kurczaka, zazwyczaj przyrządzane na sposób orientalny, z dodatkiem masła orzechowego czy sosu sojowego. Serwuje się je np. z pikantnymi dipami i prażonym sezamem. Do wszystkich szaszłyków dobrym dodatkiem są sałatki. Wymieszaj świeży szpinak z truskawkami i octem balsamicznym, podając do dania na bazie ryb i drobiu. Do szaszłyków z wieprzowiny lub boczku nadają się sałatki ziemniaczane z cebulą i ziołami. Sprawdzi się też kuskus doprawiony świeżą kolendrą i sokiem z cytryny, frytki oraz różne sosy. Jeśli szukasz sposobu na szaszłyki, w których wszystkie smaki będą się dobrze uzupełniały, sprawdź nasze przepisy i skorzystaj z nich.



