Seitan – co to jest? Jak go zrobić?
Seitan to jeden z ulubionych produktów wegetarian i wegan, którym czasem zdarza się zatęsknić za typowo mięsnymi specjałami. Jego struktura bywa porównywana do drobiu, a jak smakuje? To już zależy od inwencji szefa kuchni i użytych przypraw. Zastanawiasz się, co to jest seitan, skąd pochodzi i jak powstaje? Jesteś we właściwym miejscu! Podpowiadamy, jak zrobić seitan we własnej kuchni i jakie dania można wyczarować z jego udziałem.
Seitan – co to takiego?
Najprościej rzecz ujmując jest to wysokobiałkowy produkt pozyskiwany z mąki pszennej w wyniku intensywnego wypłukiwania skrobi. Ten specyficzny sposób obróbki sprawia, że skład seitanu to przede wszystkim gluten. W Chinach bywa nazywany „mięsem Buddy”. Dlaczego? Opracowanie jego receptury przypisuje się buddyjskim mnichom, którzy stworzyli go jako alternatywę dla zakazanego mięsa.
Nie ma wyraźnego smaku, więc łatwo jest go przyrządzać wedle własnych upodobań, gotując seitan w aromatycznym bulionie lub doprawiając ulubionymi przyprawami. Z kolei jego włóknista konsystencja jest w stanie „oszukać” zmysły, ale wyłącznie w pozytywnym sensie. To bardzo dobra wiadomość i ciekawe uzupełnienie jadłospisu dla osób, które postanowiły zrezygnować z mięsa w diecie.
Seitan – jak zrobić krok po kroku?
Dania z seitanem w roli głównej pojawiają się w propozycjach wielu restauracji, można też znaleźć go na sklepowych półkach. Jego zrobienie od podstaw nie jest jednak skomplikowane, choć zajmuje trochę czasu. Jak zrobić seitan?
- Potrzebujesz tylko dwóch składników: mąki pszennej i wody. Proporcje dobierz tak, by powstało gładkie ciasto, przypominające ciasto na chleb.
- Po wyrobieniu masy umieść ją w misce z wodą i odczekaj co najmniej godzinę.
- Po upływie tego czasu, ciasto ugniataj palcami – nie wyciągaj go z naczynia z wodą! Celem tej czynności jest usunięcie skrobi w maksymalnym stopniu.
- Gdy woda stanie się mętna, wlej świeżą. Powtarzaj do momentu, aż płyn pozostanie przejrzysty.
- Tak przygotowany seitan powinien mieć kremową lub żółtawą barwę i być dość lepki. Otwórz z niego zgrabny wałek, owiń ciasto gazą i gotuj przez godzinę w wodzie albo warzywnym wywarze. Gotowe!
Seitan – z czym jeść i jak go podawać?
Jeśli przysmaki w stylu tofu w rajskim curry zwykle lądują na szczycie listy twoich ulubionych dań, spróbuj zastąpić tofu seitanem. Rezultaty też będą wyśmienite! Czasem przepisy warto traktować jako punkt wyjścia do kolejnych eksperymentów i testowania nowych produktów. W przepisie na wegańskie burgery kotlet z komosy i fasoli również możesz zastąpić porcją seitanu. Z powodzeniem wzbogacisz nim recepturę azjatyckiego makaronu z kapustą pak-choi, a także kolorowego ratatouille. Warzywne dania staną się jeszcze bardziej treściwe! Lubisz jadać różnorodnie, ale nie masz czasu, by każdego dnia przyrządzać nową potrawę? Dodaj seitan do jednogarnkowych warzyw z fasolą – po podgrzaniu całość będzie smakować tak samo dobrze, a ty zaoszczędzisz sporo czasu.
Komentarze (0)