Makaron z pak choi - z kapustą: przepis po tajsku | Przepisy.pl pixel

Azjatycki makaron z kapustą pak-choi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

247 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

2 łyżeczki

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem Kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź makaron i zachowaj płyn.

Krok 2

Warzywa umyj i następnie kapustę, paprykę i pora pokrój w paski.

Krok 3

Na dobrze rozgrzanej patelni smaż warzywa.

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr, makaron i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 5

Następnie wlej ok 100 ml wody z gotowania makaronu, dodaj sos sojowy, jaja i smaż całość 2 minuty na intensywnym ogniu cały czas mieszając. Podawaj z kiełkami fasoli oraz listkami świeżej kolendry.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Ja dodałabym jeszcze tofu.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Azjatycki makaron z kapustą pak-choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Azjatycki makaron z kapustą pak-choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Azjatycki makaron z kapustą pak-choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Azjatycki makaron z kapustą pak-choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Azjatycki makaron z kapustą pak-choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Azjatycki makaron z kapustą pak-choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Azjatycki makaron z kapustą pak-choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Azjatycki makaron z kapustą pak-choi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z ciecierzycy
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Azjatycki makaron z kapustą pak-choiAzjatycki makaron z kapustą pak-choi

Dania kuchni azjatyckiej cieszą niesłabnącą popularnością. Charakterystyczne składniki przyciągają swoją egzotyką wielu szefów kuchni. Orientalną podróż zaczniemy od makaronu, a towarzyszyć nam będą świeże warzywa.

Dla kogo?

Dla wszystkich spragnionych orientu na talerzu. Nasz sposób na makaron nie jest pracochłonny, więc powinni wypróbować go nawet początkujący kucharze.

Na jaką okazję?

Egzotyka na co dzień. Potrawa odświeży nieco już spowszedniały jadłospis. Warto pamiętać, że makaron sprawdza się świetnie nie tylko we włoskich kulinariach.

Czy wiesz, że?

Kapusta pak-choi jest bardzo popularna w Chinach. Znajdziemy ją pod takimi nazwami, jak końskie ucho, biała kapusta gorczycowa oraz chińska kapusta selerowa.

Dla urozmaicenia:

Przed rozpoczęciem gotowania w stylu azjatyckim warto zaopatrzyć się w przyprawy obowiązkowe – kolendrę, imbir, anyż gwiazdkowy, kurkumę, gorczycę oraz szafran.