Składniki
1 szklanka
0.5 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 pęczek
1 szklanka
200 gramów
2 sztuki
3 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Warzywa korzenne obierz i zetrzyj na tarce. Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki.
Krok 2
Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż z kilkoma kroplami oleju. Dodaj starte warzywa i duś chwile pod przykryciem. Odstaw i wystudź.
Krok 3
W misce wymieszaj wszystkie składniki na pulpety: kaszę, warzywa korzeniowe, jajka oraz dwie łyżki mąki.
Krok 4
Z przygotowanego farszu uformuj okrągłe kulki, obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj w misce razem z passatą i wodą.
Krok 6
Całość zalej przygotowanym sosem pomidorowym, dodaj kalafiora i duś około 15 minut pod przykryciem.
Dobra rada:
Możesz podawać ze świeżą bazylią.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety warzywne w sosie pomidorowym
Kolorowe i pyszne – takie są pulpety warzywne w sosie pomidorowym. Doskonała alternatywa dla mięsnej wersji potrawy, która ma szanse zdobyć serca nie tylko wegetarianów. Podwińcie rękawy, przygotujcie kuchenny blat i rozgrzejcie patelnie. Dziś w jadłospisie królują warzywne smakołyki.
Dla kogo?
Planując przejście na dietę wegetariańską, dobrze mieć poczucie, że wcale nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Klopsiki w wersji roślinnej z powodzeniem zastąpią przepisy na mięsne klasyki.
Na jaką okazję?
Zrobiliście zbyt duże zakupy i obawiacie się, że część warzyw niedługo przestanie być apetycznym kąskiem? Pulpety warzywne w sosie pomidorowym to sprawdzony sposób na opróżnienie spiżarni.
Czy wiesz, że?
Powszechnie uznaje się, że to Królowa Bona wprowadziła na polskie stoły włoszczyznę, którą znajdziecie w przepisie. Wbrew temu przekonaniu okazuje się, że warzywa były znane w Polsce już wcześniej za sprawą kontaktów handlowych.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia pulpetów z warzywami nadaje się też kasza bulgur.