Pulpety warzywne w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

130 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

81 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 pęczek

1 szklanka

200 gramów

2 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Warzywa korzenne obierz i zetrzyj na tarce. Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż z kilkoma kroplami oleju. Dodaj starte warzywa i duś chwile pod przykryciem. Odstaw i wystudź.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj wszystkie składniki na pulpety: kaszę, warzywa korzeniowe, jajka oraz dwie łyżki mąki.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Z przygotowanego farszu uformuj okrągłe kulki, obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj w misce razem z passatą i wodą.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 5

Krok 6

Całość zalej przygotowanym sosem pomidorowym, dodaj kalafiora i duś około 15 minut pod przykryciem.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać ze świeżą bazylią.

1

Opinie o przepisie

  • Irena Brysiak

    Irena Brysiak , 10.09.2020

    Tak bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zapiekane pieczarki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety warzywne w sosie pomidorowymPulpety warzywne w sosie pomidorowym

Kolorowe i pyszne – takie są pulpety warzywne w sosie pomidorowym. Doskonała alternatywa dla mięsnej wersji potrawy, która ma szanse zdobyć serca nie tylko wegetarianów. Podwińcie rękawy, przygotujcie kuchenny blat i rozgrzejcie patelnie. Dziś w jadłospisie królują warzywne smakołyki.

Dla kogo?

Planując przejście na dietę wegetariańską, dobrze mieć poczucie, że wcale nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Klopsiki w wersji roślinnej z powodzeniem zastąpią przepisy na mięsne klasyki.

Na jaką okazję?

Zrobiliście zbyt duże zakupy i obawiacie się, że część warzyw niedługo przestanie być apetycznym kąskiem? Pulpety warzywne w sosie pomidorowym to sprawdzony sposób na opróżnienie spiżarni.

Czy wiesz, że?

Powszechnie uznaje się, że to Królowa Bona wprowadziła na polskie stoły włoszczyznę, którą znajdziecie w przepisie. Wbrew temu przekonaniu okazuje się, że warzywa były znane w Polsce już wcześniej za sprawą kontaktów handlowych.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia pulpetów z warzywami nadaje się też kasza bulgur.