Pulpety warzywne w sosie pomidorowym – klopsy | Przepisy.pl pixel

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
524 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

603 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

996 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 pęczek

1 szklanka

200 gramów

2 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Warzywa korzenne obierz i zetrzyj na tarce. Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż z kilkoma kroplami oleju. Dodaj starte warzywa i duś chwile pod przykryciem. Odstaw i wystudź.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj wszystkie składniki na pulpety: kaszę, warzywa korzeniowe, jajka oraz dwie łyżki mąki.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Z przygotowanego farszu uformuj okrągłe kulki, obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj w misce razem z passatą i wodą.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 5

Krok 6

Całość zalej przygotowanym sosem pomidorowym, dodaj kalafiora i duś około 15 minut pod przykryciem.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać ze świeżą bazylią.

4

Opinie o przepisie

  • ALI

    ALI , 15.08.2023

    Pulpety wypróbowane: szybko się robią, smaczne. Do samych pulpetów dodałam troszeczkę soli, a zamiast "Fix Spaghetti warzywne Knorr" dodałam "knorr fix spaghetti bolognese". Pulpety warto w garnku lub patelni umieścić w jednej warstwie - ja zrobiłam dwuwarstwowo, niestety posklejały się. Przepis POLECAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alaa

    Alaa , 08.02.2023

    Ile sztuk wychodzi mniej więcej z przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Irena Brysiak

    Irena Brysiak , 10.09.2020

    Tak bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chili sin carne
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety warzywne w sosie pomidorowymPulpety warzywne w sosie pomidorowym

Kolorowe i pyszne – takie są pulpety warzywne w sosie pomidorowym. Doskonała alternatywa dla mięsnej wersji potrawy, która ma szanse zdobyć serca nie tylko wegetarianów. Podwińcie rękawy, przygotujcie kuchenny blat i rozgrzejcie patelnie. Dziś w jadłospisie królują warzywne smakołyki.

Dla kogo?

Planując przejście na dietę wegetariańską, dobrze mieć poczucie, że wcale nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Klopsiki w wersji roślinnej z powodzeniem zastąpią przepisy na mięsne klasyki.

Na jaką okazję?

Zrobiliście zbyt duże zakupy i obawiacie się, że część warzyw niedługo przestanie być apetycznym kąskiem? Pulpety warzywne w sosie pomidorowym to sprawdzony sposób na opróżnienie spiżarni.

Czy wiesz, że?

Powszechnie uznaje się, że to Królowa Bona wprowadziła na polskie stoły włoszczyznę, którą znajdziecie w przepisie. Wbrew temu przekonaniu okazuje się, że warzywa były znane w Polsce już wcześniej za sprawą kontaktów handlowych.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia pulpetów z warzywami nadaje się też kasza bulgur.