Pulpety warzywne w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

338 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 pęczek

1 szklanka

200 gramów

2 sztuki

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotuj według zaleceń na opakowaniu. Warzywa korzenne obierz i zetrzyj na tarce. Kalafiora pokrój w mniejsze różyczki.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż z kilkoma kroplami oleju. Dodaj starte warzywa i duś chwile pod przykryciem. Odstaw i wystudź.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj wszystkie składniki na pulpety: kaszę, warzywa korzeniowe, jajka oraz dwie łyżki mąki.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Z przygotowanego farszu uformuj okrągłe kulki, obtocz je w mące i podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj w misce razem z passatą i wodą.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 5

Krok 6

Całość zalej przygotowanym sosem pomidorowym, dodaj kalafiora i duś około 15 minut pod przykryciem.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać ze świeżą bazylią.

1

Opinie o przepisie

  • Irena Brysiak

    Irena Brysiak , 10.09.2020

    Tak bardzo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety warzywne w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety warzywne w sosie pomidorowymPulpety warzywne w sosie pomidorowym

Kolorowe i pyszne – takie są pulpety warzywne w sosie pomidorowym. Doskonała alternatywa dla mięsnej wersji potrawy, która ma szanse zdobyć serca nie tylko wegetarianów. Podwińcie rękawy, przygotujcie kuchenny blat i rozgrzejcie patelnie. Dziś w jadłospisie królują warzywne smakołyki.

Dla kogo?

Planując przejście na dietę wegetariańską, dobrze mieć poczucie, że wcale nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Klopsiki w wersji roślinnej z powodzeniem zastąpią przepisy na mięsne klasyki.

Na jaką okazję?

Zrobiliście zbyt duże zakupy i obawiacie się, że część warzyw niedługo przestanie być apetycznym kąskiem? Pulpety warzywne w sosie pomidorowym to sprawdzony sposób na opróżnienie spiżarni.

Czy wiesz, że?

Powszechnie uznaje się, że to Królowa Bona wprowadziła na polskie stoły włoszczyznę, którą znajdziecie w przepisie. Wbrew temu przekonaniu okazuje się, że warzywa były znane w Polsce już wcześniej za sprawą kontaktów handlowych.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia pulpetów z warzywami nadaje się też kasza bulgur.