Tofu tikka masala – przepis: kremowy, po indyjsku | Przepisy.pl pixel

Tofu w kremowym sosie tikka masala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

517 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

100 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu wyjmij z opakowania, odsącz na sitku i pokrój w kostkę o wymiarach mniej więcej 2 × 2 cm. Przesyp do miseczki, skrop oliwą, delikatnie zamieszaj tak, by tłuszcz dokładnie pokrył wszystkie powierzchnie, a następnie podsmaż na patelni równomiernie z każdej strony.

Tofu w kremowym sosie tikka masala - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Pomidory i paprykę dokładnie umyj, wytrzyj do sucha, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Wszystko podsmaż w garnku na dobrze rozgrzanym maśle.

Tofu w kremowym sosie tikka masala - Krok 2

Krok 3

Gdy jarzyny nabiorą lekko złocistego koloru, całość zalej wodą, dodaj Fix Knorr oraz śmietanę. Warzywa dokładnie wymieszaj z płynami i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.

Tofu w kremowym sosie tikka masala - Krok 3

Krok 4

Na koniec, gdy sos już zgęstnieje, dodaj podsmażone tofu. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj od razu, póki jest gorące.

Tofu w kremowym sosie tikka masala - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pełne orientalnych aromatów tofu tikka masala smakuje najlepiej, gdy jest podane na świeżo z gorącym ryżem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu w kremowym sosie tikka masalaTofu w kremowym sosie tikka masala

Mimo że popularnym dodatkiem do sosu tikka masala jest pokrojony w kostkę kurczak, wersja wegetariańska z tofu również smakuje wyśmienicie. Przepis jest doskonałym pretekstem do skosztowania specjałów kuchni wegetariańskiej, nawet jeśli na co dzień nie rezygnujecie z jedzenia mięsa. Tikka masala tofu zachwyca intensywnością orientalnych smaków połączonych z delikatnym aromatem prawdziwego masła i świeżych warzyw. Czego się spodziewać po tym daniu? Przede wszystkim fantastycznej podróży kulinarnej do odległych zakątków Azji.

Dla kogo?

Jeśli nie macie pomysłu na mięsny obiad, może tym razem zrezygnujecie z tego składnika? Wegetariańskie tikka masala z tofu to zdecydowanie coś więcej niż zwykły posiłek, za którego wyjątkowym smakiem przepadają miłośnicy dań z charakterem i nutą orientu.

Na jaką okazję?

Jednogarnkowe dania to rozwiązanie, po które warto sięgać, gdy nie ma zbyt wiele czasu na wymyślne gotowanie. Wystarczy, że podwoisz ilość składników, a smakowity obiad będzie gotowy nawet na kilka dni!

Czy wiesz, że?

Tikka masala nie jest w całości potrawą kuchni indyjskiej? Słynne danie składające się z kurczaka i kremowego sosu na bazie pomidorów, choć jest inspirowane kulinariami indyjskimi, tak naprawdę wywodzi się z Wielkiej Brytanii i to dopiero z drugiej połowy XX Wieku!

Dla urozmaicenia:

Jak urozmaicić smak tofu tikka masala? Przepis na to wyśmienite danie jest dość prosty, ale do kremowego sosu doskonale pasują również i inne dodatki np. pokrojony w kostkę bakłażan, albo podzielony na niewielkie różyczki kalafior. Smacznego!