Tofu tikka masala – przepis: kremowy, po indyjsku | Przepisy.pl pixel

Tofu w kremowym sosie tikka masala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

heart
331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

100 mililitrów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu wyjmij z opakowania, odsącz na sitku i pokrój w kostkę o wymiarach mniej więcej 2 × 2 cm. Przesyp do miseczki, skrop oliwą, delikatnie zamieszaj tak, by tłuszcz dokładnie pokrył wszystkie powierzchnie, a następnie podsmaż na patelni równomiernie z każdej strony.

Tofu w kremowym sosie tikka masala - Krok 1

Krok 2

Przygotuj wszystkie warzywa z przepisu. Pomidory i paprykę dokładnie umyj, wytrzyj do sucha, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Wszystko podsmaż w garnku na dobrze rozgrzanym maśle.

Tofu w kremowym sosie tikka masala - Krok 2

Krok 3

Gdy jarzyny nabiorą lekko złocistego koloru, całość zalej wodą, dodaj Fix Knorr oraz śmietanę. Warzywa dokładnie wymieszaj z płynami i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.

Tofu w kremowym sosie tikka masala - Krok 3

Krok 4

Na koniec, gdy sos już zgęstnieje, dodaj podsmażone tofu. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj od razu, póki jest gorące.

Tofu w kremowym sosie tikka masala - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pełne orientalnych aromatów tofu tikka masala smakuje najlepiej, gdy jest podane na świeżo z gorącym ryżem i drobno posiekanymi świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu w kremowym sosie tikka masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofu w kremowym sosie tikka masalaTofu w kremowym sosie tikka masala

Mimo że popularnym dodatkiem do sosu tikka masala jest pokrojony w kostkę kurczak, wersja wegetariańska z tofu również smakuje wyśmienicie. Przepis jest doskonałym pretekstem do skosztowania specjałów kuchni wegetariańskiej, nawet jeśli na co dzień nie rezygnujecie z jedzenia mięsa. Tikka masala tofu zachwyca intensywnością orientalnych smaków połączonych z delikatnym aromatem prawdziwego masła i świeżych warzyw. Czego się spodziewać po tym daniu? Przede wszystkim fantastycznej podróży kulinarnej do odległych zakątków Azji.

Dla kogo?

Jeśli nie macie pomysłu na mięsny obiad, może tym razem zrezygnujecie z tego składnika? Wegetariańskie tikka masala z tofu to zdecydowanie coś więcej niż zwykły posiłek, za którego wyjątkowym smakiem przepadają miłośnicy dań z charakterem i nutą orientu.

Na jaką okazję?

Jednogarnkowe dania to rozwiązanie, po które warto sięgać, gdy nie ma zbyt wiele czasu na wymyślne gotowanie. Wystarczy, że podwoisz ilość składników, a smakowity obiad będzie gotowy nawet na kilka dni!

Czy wiesz, że?

Tikka masala nie jest w całości potrawą kuchni indyjskiej? Słynne danie składające się z kurczaka i kremowego sosu na bazie pomidorów, choć jest inspirowane kulinariami indyjskimi, tak naprawdę wywodzi się z Wielkiej Brytanii i to dopiero z drugiej połowy XX Wieku!

Dla urozmaicenia:

Jak urozmaicić smak tofu tikka masala? Przepis na to wyśmienite danie jest dość prosty, ale do kremowego sosu doskonale pasują również i inne dodatki np. pokrojony w kostkę bakłażan, albo podzielony na niewielkie różyczki kalafior. Smacznego!