
Składniki
1 łyżka
100 mililitrów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser tofu odsącz, pokrój w kostkę 2x2cm, skrop oliwą i podsmaż na patelni.
Krok 2
Pomidory, cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Wszystko podsmaż w garnku na maśle.
Krok 3
Całość zalej wodą, dodaj Fix Knorr oraz śmietanę. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut.
Krok 4
Na koniec, gdy sos zgęstnieje, dodaj podsmażone tofu, wymieszaj razem i podawaj.
Dobra rada:
Podawaj z posiekanymi, świeżymi ziołami i np. ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tofu w kremowym sosie tikka masala
Mimo że popularnym dodatkiem do sosu tikka masala jest kurczak, wersja wegetariańska z tofu też smakuje wyśmienicie. Przepis jest doskonałym pretekstem do skosztowania specjałów kuchni wegetariańskiej, nawet jeśli na co dzień nie rezygnujecie z jedzenia mięsa. Czego się spodziewać po tym daniu? Fantastycznego smaku i aromatu!
Dla kogo?
Jeśli nie macie pomysłu na mięsny obiad, może tym razem zrezygnujecie z tego składnika? Wegetariańskie tofu w gęstym sosie tikka masala to zdecydowanie coś więcej niż zwykły posiłek.
Na jaką okazję?
Jednogarnkowe dania to rozwiązanie, po które warto sięgać, gdy na gotowanie nie macie zbyt wiele czasu. Podwójcie ilości składników, a smakowity obiad na kilka dni będziecie mieć z głowy!
Czy wiesz, że?
Słynne danie składające się z kurczaka i kremowego sosu tikka masala, choć jest inspirowane kulinariami indyjskimi, tak naprawdę wywodzi się z Wielkiej Brytanii.
Dla urozmaicenia:
Do tofu w sosie tikka masala pasują również kalafior i bakłażan.