Casserole z fasolą i awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Casserole z fasolą i awokado

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie umyj, wysusz, a następnie pokrój w większą kostkę. Czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Na gęste sitko przesyp fasole z puszek i pozostaw na kilka minut do odsączenia.

Krok 2

Do dużego rondla wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć marchew, paprykę, seler naciowy, czosnek oraz cebulę i często mieszając podsmaż ok. 8 minut aż wszystkie zrobią się rumiane. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę. Koniecznie pamiętaj o mieszaniu wszystkich warzyw, dzięki czemu się nie przypalą.

Krok 3

Teraz dodaj pokrojone pomidory, wlej 250 ml wody, dodaj odcedzoną fasolę (jasną i ciemną) oraz Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Z dokładnie wyszorowanej limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Awokado przetnij wokół pestki na pół. Wyjmij łyżką miąższ, przełóż do miski, a następnie dokładnie rozgnieć widelcem, mieszając z limonką oraz szczyptą soli.

Krok 4

Gorące danie wykłada na talerze lub do większych misek. Wierzch potrawy udekoruj łyżką pasty z awokado i limonki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pełne warzyw casserole świetnie smakuje z dodatkiem młodych listków szpinaku oraz gęstym jogurtem. Potrawę możesz podawać z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Casserole z fasolą i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Casserole z fasolą i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Casserole z fasolą i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Casserole z fasolą i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Casserole z fasolą i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Casserole z fasolą i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Casserole z fasolą i awokado  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Casserole z fasolą i awokado  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Casserole z fasolą i awokado Casserole z fasolą i awokado

Różnorodne gulasze, potrawki i zapiekanki są uwielbiane ze względu na to, że pozwalają w jednym naczyniu umieścić mnóstwo smakowitych składników. Do tego grona śmiało można zaliczyć także casserole. To jednogarnkowe danie, w którym znajdziecie ogromną liczbę warzyw, aromatycznych przypraw, świeżych ziół oraz innych dodatków i to niekoniecznie tych najbardziej oczywistych. Dziś prezentujemy pełne smaku i aromatu casserole z fasolą oraz świeżym awokado doprawionym limonką.

Dla kogo?

Czarna i jasna fasola, zielony seler oraz pomarańczowe pomidory zachwycą każdego, wielbiciela aromatycznych potraw warzywnych. Kolorowa, wegetariańska kompozycja pogodzi przy stole osoby o najbardziej zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych.

Na jaką okazję?

Casserole z fasolą i awokado można zarówno wykorzystać na specjalne okazje jak i codzienny obiad. Szukacie przepisu na gorący poczęstunek podczas przyjęcia? Już nie musicie polegać wyłącznie na ofercie pobliskiej pizzerii lub przyrządzać bigosu z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Czy wiesz, że?

Czarna fasola cieszy się dużą popularnością w Ameryce Łacińskiej. Drobne ziarna skrywające w sobie słodkawy i delikatnie grzybowy posmak, są częstym składnikiem wielu potraw kuchni meksykańskiej jak np. gęstych zup czy burrito. Przygotowuje się z niej również frijoles refritos – pyszną smażoną pastę fasolową.

Dla urozmaicenia:

Casserole świetnie smakuje z młodymi listami szpinaku i gęstym, kwaśnym jogurtem. Gotowe danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać tartym serem i krótko zapiec. Pycha!