Casserole z fasolą i awokado
NOWY PRZEPIS
łatwe
36 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, wysusz, a następnie pokrój w większą kostkę. Czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Na gęste sitko przesyp fasole z puszek i pozostaw na kilka minut do odsączenia.
Krok 2
Do dużego rondla wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć marchew, paprykę, seler naciowy, czosnek oraz cebulę i często mieszając podsmaż ok. 8 minut aż wszystkie zrobią się rumiane. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę. Koniecznie pamiętaj o mieszaniu wszystkich warzyw, dzięki czemu się nie przypalą.
Krok 3
Teraz dodaj pokrojone pomidory, wlej 250 ml wody, dodaj odcedzoną fasolę (jasną i ciemną) oraz Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Z dokładnie wyszorowanej limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Awokado przetnij wokół pestki na pół. Wyjmij łyżką miąższ, przełóż do miski, a następnie dokładnie rozgnieć widelcem, mieszając z limonką oraz szczyptą soli.
Krok 4
Gorące danie wykłada na talerze lub do większych misek. Wierzch potrawy udekoruj łyżką pasty z awokado i limonki.

Dobra rada:
Pełne warzyw casserole świetnie smakuje z dodatkiem młodych listków szpinaku oraz gęstym jogurtem. Potrawę możesz podawać z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Fasolka po bretońsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Casserole z fasolą i awokado
Różnorodne gulasze, potrawki i zapiekanki są uwielbiane ze względu na to, że pozwalają w jednym naczyniu umieścić mnóstwo smakowitych składników. Do tego grona śmiało można zaliczyć także casserole. To jednogarnkowe danie, w którym znajdziecie ogromną liczbę warzyw, aromatycznych przypraw, świeżych ziół oraz innych dodatków i to niekoniecznie tych najbardziej oczywistych. Dziś prezentujemy pełne smaku i aromatu casserole z fasolą oraz świeżym awokado doprawionym limonką.
Dla kogo?
Czarna i jasna fasola, zielony seler oraz pomarańczowe pomidory zachwycą każdego, wielbiciela aromatycznych potraw warzywnych. Kolorowa, wegetariańska kompozycja pogodzi przy stole osoby o najbardziej zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych.
Na jaką okazję?
Casserole z fasolą i awokado można zarówno wykorzystać na specjalne okazje jak i codzienny obiad. Szukacie przepisu na gorący poczęstunek podczas przyjęcia? Już nie musicie polegać wyłącznie na ofercie pobliskiej pizzerii lub przyrządzać bigosu z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Czy wiesz, że?
Czarna fasola cieszy się dużą popularnością w Ameryce Łacińskiej. Drobne ziarna skrywające w sobie słodkawy i delikatnie grzybowy posmak, są częstym składnikiem wielu potraw kuchni meksykańskiej jak np. gęstych zup czy burrito. Przygotowuje się z niej również frijoles refritos – pyszną smażoną pastę fasolową.
Dla urozmaicenia:
Casserole świetnie smakuje z młodymi listami szpinaku i gęstym, kwaśnym jogurtem. Gotowe danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać tartym serem i krótko zapiec. Pycha!