Casserole z fasolą i awokado
NOWY PRZEPIS
łatwe
37 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, wysusz, a następnie pokrój w większą kostkę. Czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Na gęste sitko przesyp fasole z puszek i pozostaw na kilka minut do odsączenia.
Krok 2
Do dużego rondla wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć marchew, paprykę, seler naciowy, czosnek oraz cebulę i często mieszając podsmaż ok. 8 minut aż wszystkie zrobią się rumiane. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze 1 minutę. Koniecznie pamiętaj o mieszaniu wszystkich warzyw, dzięki czemu się nie przypalą.
Krok 3
Teraz dodaj pokrojone pomidory, wlej 250 ml wody, dodaj odcedzoną fasolę (jasną i ciemną) oraz Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Z dokładnie wyszorowanej limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Awokado przetnij wokół pestki na pół. Wyjmij łyżką miąższ, przełóż do miski, a następnie dokładnie rozgnieć widelcem, mieszając z limonką oraz szczyptą soli.
Krok 4
Gorące danie wykłada na talerze lub do większych misek. Wierzch potrawy udekoruj łyżką pasty z awokado i limonki.

Dobra rada:
Pełne warzyw casserole świetnie smakuje z dodatkiem młodych listków szpinaku oraz gęstym jogurtem. Potrawę możesz podawać z ryżem ugotowanym zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Fasolka po bretońsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Casserole z fasolą i awokado
Różnorodne gulasze, potrawki i zapiekanki są uwielbiane ze względu na to, że pozwalają w jednym naczyniu umieścić mnóstwo smakowitych składników. Do tego grona śmiało można zaliczyć także casserole. To jednogarnkowe danie, w którym znajdziecie ogromną liczbę warzyw, aromatycznych przypraw, świeżych ziół oraz innych dodatków i to niekoniecznie tych najbardziej oczywistych. Dziś prezentujemy pełne smaku i aromatu casserole z fasolą oraz świeżym awokado doprawionym limonką.
Dla kogo?
Czarna i jasna fasola, zielony seler oraz pomarańczowe pomidory zachwycą każdego, wielbiciela aromatycznych potraw warzywnych. Kolorowa, wegetariańska kompozycja pogodzi przy stole osoby o najbardziej zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych.
Na jaką okazję?
Casserole z fasolą i awokado można zarówno wykorzystać na specjalne okazje jak i codzienny obiad. Szukacie przepisu na gorący poczęstunek podczas przyjęcia? Już nie musicie polegać wyłącznie na ofercie pobliskiej pizzerii lub przyrządzać bigosu z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Czy wiesz, że?
Czarna fasola cieszy się dużą popularnością w Ameryce Łacińskiej. Drobne ziarna skrywające w sobie słodkawy i delikatnie grzybowy posmak, są częstym składnikiem wielu potraw kuchni meksykańskiej jak np. gęstych zup czy burrito. Przygotowuje się z niej również frijoles refritos – pyszną smażoną pastę fasolową.
Dla urozmaicenia:
Casserole świetnie smakuje z młodymi listami szpinaku i gęstym, kwaśnym jogurtem. Gotowe danie można przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać tartym serem i krótko zapiec. Pycha!