Fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

317 osób wydrukowało

Pobierz pdf

688 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

230 gramów

400 gramów

120 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w grubą kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Fasolkę odsącz i przepłucz.

Fasolka po bretońsku - Krok 1

Krok 2

Pokrojoną cebulę i kiełbasę podsmaż na łyżce oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj fasolkę, pomidory, 150 ml wody i zawartość opakowania.

Fasolka po bretońsku - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 - 3 minuty.

Fasolka po bretońsku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz dodatkowo doprawić majerankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Przed Państwem przepis na obiad idealny! Gęsta zupa czy zawiesisty sos? Wszystko w jednym! I choć trudno określić jej konsystencję to jedno jest pewne – smakuje przepysznie! Już dziś wypróbuj nasz smakowity przepis na fasolkę po bretońsku, a nie pożałujesz. Niebo w gębie!

Dla kogo?

Fasolka po bretońsku w mig rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Jednak to nie koniec tego aromatycznego dania. Potrawa jest bardzo sycąca oraz pożywna, dlatego zadowoli każdego głodomora. Smacznego!

Na jaką okazję?

To znakomita propozycja na codzienny obiad w rodzinnym gronie. Gwarantujemy, że trudno będzie mu się oprzeć.

Czy wiesz, że?

Co ma wspólnego fasolka z Bretanią? Otóż nie tylko nazwę! Można przypuszczać, że danie to jest siostrzanym przepisem angielskiego beaked beans. Prawdopodobnie potrawa jest efektem migracji Brytyjczyków do francuskiego regionu. Ponadto tamtejszy termin a la bretonne definiuje się jako przysmak z wykorzystaniem fasoli. Wszystko jasne!

Dla urozmaicenia:

Potrawę można dodatkowo doprawić majerankiem. Zobaczysz, będzie pysznie!