Fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

371 osób wydrukowało

Pobierz pdf

808 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

230 gramów

400 gramów

120 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz z łupin i pokrój w grubą kostkę, a kiełbasę w średniej grubości półplasterki. Fasolkę przesyp na sitko, przepłucz i zostaw do odsączenia. Jeśli chcesz przygotować potrawę z suszonej fasoli, ziarna wsyp do garnka, zalej wodą i pozostaw na noc, żeby napęczniały. Następnego dnia, odcedź, wlej świeżej wody i gotuj na niewielkim ogniu z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego, dopóki nie zmięknie (około 1,5h). Możesz również użyć szybkowaru, w którym czas gotowania zmniejszy się do około 30 minut. Gdy fasolka będzie miękka, przesyp ją na sitko i odcedź.

Fasolka po bretońsku - Krok 1

Krok 2

Do rondla lub głębszej patelni wlej odrobinę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć pokrojoną cebulę wraz z kiełbasą i często mieszając, podsmażaj do uzyskania złotego koloru. Dodaj odcedzoną fasolkę oraz pomidory z puszki, a następnie wlej 150 ml wody. Wsyp całą zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr i dokładnie wymieszaj tak, by nie pozostały żadne grudki.

Fasolka po bretońsku - Krok 2

Krok 3

Wsyp całą zawartość opakowania Naturalnie Smaczne Knorr i dokładnie wymieszaj tak, by nie pozostały żadne grudki. Gdy wszystkie składniki się zagotują, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty.

Fasolka po bretońsku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Fasolkę po bretońsku możesz dodatkowo doprawić majerankiem. Najlepiej go dosypać w tym samym czasie kiedy dodawana jest woda i opakowanie Knorr. Gotową potrawę tuż przed podaniem warto udekorować siekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Przed Państwem przepis na obiad idealny! Gęsta zupa czy zawiesisty sos? Wszystko w jednym! I choć trudno określić jej konsystencję, to jedno jest pewne – smakuje przepysznie! Już dziś wypróbuj nasz smakowity przepis na fasolkę po bretońsku, a nie pożałujesz. Po prostu niebo w gębie!

Dla kogo?

Fasolka po bretońsku w mig rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Jednak to nie wszystko. Potrawa stanowi źródło białka oraz jest bardzo sycąca, dlatego zadowoli każdego głodnego tradycyjnych polskich smaków.

Na jaką okazję?

Fasolka po bretońsku jest idealnym rozwiązaniem na szybki obiad albo lunch w pracy. Potrawę można przygotować nawet kilka dni wcześniej i odgrzewać kiedy tylko zajdzie na to potrzeba. Gdy Fasolka się przegryzie, będzie smakować jeszcze lepiej.

Czy wiesz, że?

Co ma wspólnego fasolka z Bretanią? Otóż nie tylko nazwę! Można przypuszczać, że danie to jest siostrzanym przepisem angielskiego beaked beans. Prawdopodobnie potrawa jest efektem migracji Brytyjczyków do francuskiego regionu. Ponadto tamtejszy termin a la bretonne definiuje się jako przysmak z wykorzystaniem fasoli. Wszystko jasne!

Dla urozmaicenia:

Potrawę można dodatkowo doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Fasolkę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Życzymy smacznego!