Fasolka po bretońsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fasolka po bretońsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

623 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

230 gramów

400 gramów

120 gramów

150 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w grubą kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Fasolkę odsącz i przepłucz.

Fasolka po bretońsku - Krok 1

Krok 2

Pokrojoną cebulę i kiełbasę podsmaż na łyżce oleju, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj fasolkę, pomidory, 150 ml wody i zawartość opakowania.

Fasolka po bretońsku - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 - 3 minuty.

Fasolka po bretońsku - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz dodatkowo doprawić majerankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fasolka po bretońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fasolka po bretońskuFasolka po bretońsku

Przed Państwem przepis na obiad idealny! Gęsta zupa czy zawiesisty sos? Wszystko w jednym! I choć trudno określić jej konsystencję to jedno jest pewne – smakuje przepysznie! Już dziś wypróbuj nasz smakowity przepis na fasolkę po bretońsku, a nie pożałujesz. Niebo w gębie!

Dla kogo?

Fasolka po bretońsku w mig rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Jednak to nie koniec tego aromatycznego dania. Potrawa jest bardzo sycąca oraz pożywna, dlatego zadowoli każdego głodomora. Smacznego!

Na jaką okazję?

To znakomita propozycja na codzienny obiad w rodzinnym gronie. Gwarantujemy, że trudno będzie mu się oprzeć.

Czy wiesz, że?

Co ma wspólnego fasolka z Bretanią? Otóż nie tylko nazwę! Można przypuszczać, że danie to jest siostrzanym przepisem angielskiego beaked beans. Prawdopodobnie potrawa jest efektem migracji Brytyjczyków do francuskiego regionu. Ponadto tamtejszy termin a la bretonne definiuje się jako przysmak z wykorzystaniem fasoli. Wszystko jasne!

Dla urozmaicenia:

Potrawę można dodatkowo doprawić majerankiem. Zobaczysz, będzie pysznie!