
Składniki
2 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
40 mililitrów
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
200 mililitrów
3 sztuki
3 ziarna
3 ziarna
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj i osusz. Oczyść z błon i pokrój w grubą, „gulaszową” kostkę. Oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr, dzięki której mięso nabierze wyrazistego smaku. Dodaj 3 łyżki oleju i wszystko razem wymieszaj. Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w kawałki pod skosem.

Krok 2
W garnku rozgrzej pozostały tłuszcz, przesmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż chwilę razem na mocnym ogniu. Tak przygotowana wieprzowina będzie po usmażeniu soczysta w środku.

Krok 3
Dodaj koncentrat, mąkę i wymieszaj. Następnie (po 2-3 minutach) wlej bulion oraz cydr (300 ml), dodaj przyprawy: listki laurowe, ziele oraz pieprz - całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 25 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania, do gulaszu dodaj pokrojonego selera.

Krok 4
W międzyczasie obierz jabłka i pokrój w „ósemki”. Na czystej patelni skarmelizuj cukier, następnie włóż cząstki jabłka i wymieszaj. Wlej pozostały cydr i oprósz majerankiem. Jabłka zdejmij z ognia, lecz utrzymuj w cieple. Gotowy gulasz wyłóż na talerze, na wierzch każdej porcji jabłka i natychmiast podawaj – najlepiej tradycyjnie, z kaszą gryczaną.


Dobra rada:
Zamiast polędwiczki możesz oczywiście użyć innego mięsa, np. łopatki. Użycie polędwiczki zdecydowanie przyspieszy jednak przygotowanie takiego gulaszu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej