Wieprzowina duszona z cydrem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Wieprzowina duszona z cydrem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

492 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

40 mililitrów

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

200 mililitrów

3 sztuki

3 ziarna

3 ziarna

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj i osusz. Oczyść z błon i pokrój w grubą, „gulaszową” kostkę. Oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr, dzięki której mięso nabierze wyrazistego smaku. Dodaj 3 łyżki oleju i wszystko razem wymieszaj. Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w kawałki pod skosem.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej pozostały tłuszcz, przesmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż chwilę razem na mocnym ogniu. Tak przygotowana wieprzowina będzie po usmażeniu soczysta w środku.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat, mąkę i wymieszaj. Następnie (po 2-3 minutach) wlej bulion oraz cydr (300 ml), dodaj przyprawy: listki laurowe, ziele oraz pieprz - całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 25 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania, do gulaszu dodaj pokrojonego selera.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie obierz jabłka i pokrój w „ósemki”. Na czystej patelni skarmelizuj cukier, następnie włóż cząstki jabłka i wymieszaj. Wlej pozostały cydr i oprósz majerankiem. Jabłka zdejmij z ognia, lecz utrzymuj w cieple. Gotowy gulasz wyłóż na talerze, na wierzch każdej porcji jabłka i natychmiast podawaj – najlepiej tradycyjnie, z kaszą gryczaną.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast polędwiczki możesz oczywiście użyć innego mięsa, np. łopatki. Użycie polędwiczki zdecydowanie przyspieszy jednak przygotowanie takiego gulaszu.

34

Opinie o przepisie

  • Seweryn Gacek

    Seweryn Gacek , 04.03.2016

    Danie powitalne dla ciapatych jak znalazł! :) :D :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Całus

    Zofia Całus , 04.03.2016

    Dziś wypróbuję,dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Cendal

    Zbyszek Cendal , 04.03.2016

    aaaaa,to już wiem czemu świnie uwielbiaja cydr.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Drypczewski

    Zdzisław Drypczewski , 04.03.2016

    Dalej płatki :'(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sowinski

    Andrzej Sowinski , 04.03.2016

    Tomasz czy rodzina wytrzymała ten eksperyment

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kalina Leszczyńska

    Kalina Leszczyńska , 03.03.2016

    Brzmi i wygląda zachęcająco. Napisz czy wypróbowałaś to na rodzinie i z jakim efektem? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Helena Mańko

    Katarzyna Helena Mańko , 03.03.2016

    :D właśnie wypiłam bez jedzenia :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Janikowska

    Halina Janikowska , 03.03.2016

    KUSZĄCA PORCJA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Laskowska

    Justyna Laskowska , 03.03.2016

    przepyszne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Dyduch

    Michal Dyduch , 03.03.2016

    Prawdziwy cydr można kupić we francji a ten u nas to pomyje smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janka Strzelczyk

    Janka Strzelczyk , 03.03.2016

    O widzę Ania gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Rycyk

    Halina Rycyk , 03.03.2016

    polski Cydr jeest za slodki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Walczak

    Dariusz Walczak , 03.03.2016

    fuj :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Kuźmicka

    Czesława Kuźmicka , 03.03.2016

    SMACZNEGO!<NIECH WYJDZIE NAZDROWIE!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Matuszek

    Piotr Matuszek , 03.03.2016

    zamieniom na rolada ,,,,,,,modro kapusta o kluskach niewspomna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 03.03.2016

    jestem zachwycona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 03.03.2016

    Smakowicie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pawlik

    Elzbieta Pawlik , 03.03.2016

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Ponikowska

    Dorota Ponikowska , 03.03.2016

    Nie jem swinek biednych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kulak

    Danuta Kulak , 03.03.2016

    Napewno pysznnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysława Ireneusz Włodarscy

    Władysława Ireneusz Włodarscy , 03.03.2016

    Bardzo apetycznie wyglada. I rownierz smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Radek

    Danuta Radek , 03.03.2016

    Ladnie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jarzycka

    Magdalena Jarzycka , 03.03.2016

    Do tej pory tylko piłam - fantastyczny, nie wpadłam na to,żeby dodać do potraw!Na pewno spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Durczewska

    Hanna Durczewska , 03.03.2016

    Ja lubię cydr i bez wieprzowiny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Nurzyński

    Henryk Nurzyński , 03.03.2016

    Proszę na wynos'

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sowiński

    Tomasz Sowiński , 03.03.2016

    Cydr jest dobry do wszystkiego,nawet jak pije się go osobno,zimny z kawałkami lodu (ta wersja tylko w lecie lub przy kominku)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zoffia Grading Walczak Kadenik

    Zoffia Grading Walczak Kadenik , 03.03.2016

    ja tez sie skusze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kozlowska-Zawadzka

    Hanna Kozlowska-Zawadzka , 03.03.2016

    ona?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Majcherek

    Justyna Majcherek , 03.03.2016

    Place lizać I $$$$

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Gawron

    Julia Gawron , 03.03.2016

    wyglada apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej