Wieprzowina duszona z cydrem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

488 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

314 osób wydrukowało

Pobierz pdf

382 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

40 mililitrów

3 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj i osusz. Oczyść z błon i pokrój w grubą, „gulaszową” kostkę. Oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr, dzięki której mięso nabierze wyrazistego smaku. Dodaj 3 łyżki oleju i wszystko razem wymieszaj. Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w kawałki pod skosem.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej pozostały tłuszcz, przesmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż chwilę razem na mocnym ogniu. Tak przygotowana wieprzowina będzie po usmażeniu soczysta w środku.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat, mąkę i wymieszaj. Następnie (po 2-3 minutach) wlej bulion oraz cydr (300 ml), dodaj przyprawy: listki laurowe, ziele oraz pieprz - całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 25 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania, do gulaszu dodaj pokrojonego selera.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie obierz jabłka i pokrój w „ósemki”. Na czystej patelni skarmelizuj cukier, następnie włóż cząstki jabłka i wymieszaj. Wlej pozostały cydr i oprósz majerankiem. Jabłka zdejmij z ognia, lecz utrzymuj w cieple. Gotowy gulasz wyłóż na talerze, na wierzch każdej porcji jabłka i natychmiast podawaj – najlepiej tradycyjnie, z kaszą gryczaną.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast polędwiczki możesz oczywiście użyć innego mięsa, np. łopatki. Użycie polędwiczki zdecydowanie przyspieszy jednak przygotowanie takiego gulaszu.

34

Opinie o przepisie

  • Seweryn Gacek

    Seweryn Gacek

    Danie powitalne dla ciapatych jak znalazł! :) :D :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Całus

    Zofia Całus

    Dziś wypróbuję,dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Cendal

    Zbyszek Cendal

    aaaaa,to już wiem czemu świnie uwielbiaja cydr.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Drypczewski

    Zdzisław Drypczewski

    Dalej płatki :'(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sowinski

    Andrzej Sowinski

    Tomasz czy rodzina wytrzymała ten eksperyment

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kalina Leszczyńska

    Kalina Leszczyńska

    Brzmi i wygląda zachęcająco. Napisz czy wypróbowałaś to na rodzinie i z jakim efektem? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Helena Mańko

    Katarzyna Helena Mańko

    :D właśnie wypiłam bez jedzenia :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Janikowska

    Halina Janikowska

    KUSZĄCA PORCJA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Laskowska

    Justyna Laskowska

    przepyszne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Dyduch

    Michal Dyduch

    Prawdziwy cydr można kupić we francji a ten u nas to pomyje smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janka Strzelczyk

    Janka Strzelczyk

    O widzę Ania gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Rycyk

    Halina Rycyk

    polski Cydr jeest za slodki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Walczak

    Dariusz Walczak

    fuj :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Kuźmicka

    Czesława Kuźmicka

    SMACZNEGO!<NIECH WYJDZIE NAZDROWIE!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Matuszek

    Piotr Matuszek

    zamieniom na rolada ,,,,,,,modro kapusta o kluskach niewspomna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak

    jestem zachwycona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska

    Smakowicie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pawlik

    Elzbieta Pawlik

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Ponikowska

    Dorota Ponikowska

    Nie jem swinek biednych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kulak

    Danuta Kulak

    Napewno pysznnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysława Ireneusz Włodarscy

    Władysława Ireneusz Włodarscy

    Bardzo apetycznie wyglada. I rownierz smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Radek

    Danuta Radek

    Ladnie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jarzycka

    Magdalena Jarzycka

    Do tej pory tylko piłam - fantastyczny, nie wpadłam na to,żeby dodać do potraw!Na pewno spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Durczewska

    Hanna Durczewska

    Ja lubię cydr i bez wieprzowiny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Nurzyński

    Henryk Nurzyński

    Proszę na wynos'

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sowiński

    Tomasz Sowiński

    Cydr jest dobry do wszystkiego,nawet jak pije się go osobno,zimny z kawałkami lodu (ta wersja tylko w lecie lub przy kominku)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zoffia Grading Walczak Kadenik

    Zoffia Grading Walczak Kadenik

    ja tez sie skusze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kozlowska-Zawadzka

    Hanna Kozlowska-Zawadzka

    ona?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Majcherek

    Justyna Majcherek

    Place lizać I $$$$

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Gawron

    Julia Gawron

    wyglada apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej