
Składniki
2 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
3 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
40 mililitrów
3 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
200 mililitrów
3 sztuki
3 ziarna
3 ziarna
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki umyj i osusz. Oczyść z błon i pokrój w grubą, „gulaszową” kostkę. Oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr, dzięki której mięso nabierze wyrazistego smaku. Dodaj 3 łyżki oleju i wszystko razem wymieszaj. Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w kawałki pod skosem.

Krok 2
W garnku rozgrzej pozostały tłuszcz, przesmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż chwilę razem na mocnym ogniu. Tak przygotowana wieprzowina będzie po usmażeniu soczysta w środku.

Krok 3
Dodaj koncentrat, mąkę i wymieszaj. Następnie (po 2-3 minutach) wlej bulion oraz cydr (300 ml), dodaj przyprawy: listki laurowe, ziele oraz pieprz - całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 25 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania, do gulaszu dodaj pokrojonego selera.

Krok 4
W międzyczasie obierz jabłka i pokrój w „ósemki”. Na czystej patelni skarmelizuj cukier, następnie włóż cząstki jabłka i wymieszaj. Wlej pozostały cydr i oprósz majerankiem. Jabłka zdejmij z ognia, lecz utrzymuj w cieple. Gotowy gulasz wyłóż na talerze, na wierzch każdej porcji jabłka i natychmiast podawaj – najlepiej tradycyjnie, z kaszą gryczaną.


Dobra rada:
Zamiast polędwiczki możesz oczywiście użyć innego mięsa, np. łopatki. Użycie polędwiczki zdecydowanie przyspieszy jednak przygotowanie takiego gulaszu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej