Wieprzowina duszona z cydrem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wieprzowina duszona z cydrem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
503 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

331 osób wydrukowało

Pobierz pdf

416 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 łyżki

3 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

40 mililitrów

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

200 mililitrów

3 sztuki

3 ziarna

3 ziarna

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki umyj i osusz. Oczyść z błon i pokrój w grubą, „gulaszową” kostkę. Oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr, dzięki której mięso nabierze wyrazistego smaku. Dodaj 3 łyżki oleju i wszystko razem wymieszaj. Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w kawałki pod skosem.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej pozostały tłuszcz, przesmaż cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż chwilę razem na mocnym ogniu. Tak przygotowana wieprzowina będzie po usmażeniu soczysta w środku.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 2

Krok 3

Dodaj koncentrat, mąkę i wymieszaj. Następnie (po 2-3 minutach) wlej bulion oraz cydr (300 ml), dodaj przyprawy: listki laurowe, ziele oraz pieprz - całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj 25 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania, do gulaszu dodaj pokrojonego selera.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie obierz jabłka i pokrój w „ósemki”. Na czystej patelni skarmelizuj cukier, następnie włóż cząstki jabłka i wymieszaj. Wlej pozostały cydr i oprósz majerankiem. Jabłka zdejmij z ognia, lecz utrzymuj w cieple. Gotowy gulasz wyłóż na talerze, na wierzch każdej porcji jabłka i natychmiast podawaj – najlepiej tradycyjnie, z kaszą gryczaną.

Wieprzowina duszona z cydrem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast polędwiczki możesz oczywiście użyć innego mięsa, np. łopatki. Użycie polędwiczki zdecydowanie przyspieszy jednak przygotowanie takiego gulaszu.

34

Opinie o przepisie

  • Seweryn Gacek

    Seweryn Gacek , 04.03.2016

    Danie powitalne dla ciapatych jak znalazł! :) :D :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Całus

    Zofia Całus , 04.03.2016

    Dziś wypróbuję,dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Cendal

    Zbyszek Cendal , 04.03.2016

    aaaaa,to już wiem czemu świnie uwielbiaja cydr.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisław Drypczewski

    Zdzisław Drypczewski , 04.03.2016

    Dalej płatki :'(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sowinski

    Andrzej Sowinski , 04.03.2016

    Tomasz czy rodzina wytrzymała ten eksperyment

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kalina Leszczyńska

    Kalina Leszczyńska , 03.03.2016

    Brzmi i wygląda zachęcająco. Napisz czy wypróbowałaś to na rodzinie i z jakim efektem? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Helena Mańko

    Katarzyna Helena Mańko , 03.03.2016

    :D właśnie wypiłam bez jedzenia :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Janikowska

    Halina Janikowska , 03.03.2016

    KUSZĄCA PORCJA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Laskowska

    Justyna Laskowska , 03.03.2016

    przepyszne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michal Dyduch

    Michal Dyduch , 03.03.2016

    Prawdziwy cydr można kupić we francji a ten u nas to pomyje smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janka Strzelczyk

    Janka Strzelczyk , 03.03.2016

    O widzę Ania gotuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Rycyk

    Halina Rycyk , 03.03.2016

    polski Cydr jeest za slodki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Walczak

    Dariusz Walczak , 03.03.2016

    fuj :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Kuźmicka

    Czesława Kuźmicka , 03.03.2016

    SMACZNEGO!<NIECH WYJDZIE NAZDROWIE!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Matuszek

    Piotr Matuszek , 03.03.2016

    zamieniom na rolada ,,,,,,,modro kapusta o kluskach niewspomna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Wartak

    Irena Wartak , 03.03.2016

    jestem zachwycona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska , 03.03.2016

    Smakowicie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pawlik

    Elzbieta Pawlik , 03.03.2016

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Ponikowska

    Dorota Ponikowska , 03.03.2016

    Nie jem swinek biednych

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kulak

    Danuta Kulak , 03.03.2016

    Napewno pysznnie smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysława Ireneusz Włodarscy

    Władysława Ireneusz Włodarscy , 03.03.2016

    Bardzo apetycznie wyglada. I rownierz smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Radek

    Danuta Radek , 03.03.2016

    Ladnie wyglada

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Jarzycka

    Magdalena Jarzycka , 03.03.2016

    Do tej pory tylko piłam - fantastyczny, nie wpadłam na to,żeby dodać do potraw!Na pewno spróbuję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Durczewska

    Hanna Durczewska , 03.03.2016

    Ja lubię cydr i bez wieprzowiny!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Nurzyński

    Henryk Nurzyński , 03.03.2016

    Proszę na wynos'

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Sowiński

    Tomasz Sowiński , 03.03.2016

    Cydr jest dobry do wszystkiego,nawet jak pije się go osobno,zimny z kawałkami lodu (ta wersja tylko w lecie lub przy kominku)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zoffia Grading Walczak Kadenik

    Zoffia Grading Walczak Kadenik , 03.03.2016

    ja tez sie skusze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Kozlowska-Zawadzka

    Hanna Kozlowska-Zawadzka , 03.03.2016

    ona?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Majcherek

    Justyna Majcherek , 03.03.2016

    Place lizać I $$$$

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Gawron

    Julia Gawron , 03.03.2016

    wyglada apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wieprzowina duszona z cydrem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wieprzowina duszona z cydremWieprzowina duszona z cydrem

Polędwiczki umyj i osusz. Oczyść z błon i pokrój w grubą, „gulaszową” kostkę. Oprósz Przyprawą do wieprzowiny Knorr, dzięki której mięso nabierze wyrazistego smaku. Dodaj 3 łyżki oleju i wszystko razem wymieszaj. Łodygi selera obierz z włókien i pokrój w kawałki pod skosem.