Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

1183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2010 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

130 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa rozkładając cały czosnek.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj marynatę do mięsa - przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli do przygotowania sosu będziesz używać suszonych ziół, zamiast 200 ml wody dodaj 250 ml. Sos gotuj 3 do 4 minut.

86

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz , 20.04.2017

    Karkówka rozpływająca się w ustach , gorąco polecam ;) nawet sos nie był zbytnio potrzebny, mięsko samo znikało z talerzy ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szotek

    Anna Szotek , 07.08.2015

    Mniammm mięsko......uwielbiam...do tego ziemniaczki zapiekane z rozmarynem....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pierzynowski

    Marek Pierzynowski , 07.08.2015

    smaczne te Twoje przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Bresler

    Bogdan Bresler , 06.08.2015

    a ile ten Rozmaryn ma lat?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Polkowska

    Maria Polkowska , 06.08.2015

    karkówkę bardzo dobrą robi mojego wnuka Brunia, babcia Ela , z Gdańska,takiej jeszcze nie jadłami ,nie umie, tak ją przyprawić smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietruszka

    Zbigniew Pietruszka , 06.08.2015

    Dołożył bym szałwi -dobre ziółko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Gie

    Helena Gie , 06.08.2015

    Rozmaryn pasuje mi bardziej do kurczaka i to na dodatek świeży z karkówką nie przyrządzałam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Boczkowski

    Marek Boczkowski , 06.08.2015

    Rozmaryn????fuj!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Męzińska

    Maria Męzińska , 06.08.2015

    POniewaz znam i i Agnieszkę Kanigowska i MonikE Wrotną.spytam,Dziewczyny robiłyście i czy to rzeczywiscie takie dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Gołuzd

    Marta Gołuzd , 06.08.2015

    Ślinka leci!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Owczarek

    Tadeusz Owczarek , 06.08.2015

    Jeszcze nie próbowałem a już lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michalina Grzegorzewska

    Michalina Grzegorzewska , 06.08.2015

    Marta czy Ty sama szykujesz te przysmaki ? - uwielbiam karkówkę pod każda postacią !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Stachowiak

    Nina Stachowiak , 06.08.2015

    nie, bo nie lubię karkówki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 06.08.2015

    I znowusz rarytasek dla podniebienia..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Kurszewska

    Stanislawa Kurszewska , 06.08.2015

    O moj rozmarynie rozwijaj sie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Jaworska

    Teresa Jaworska , 06.08.2015

    zjadlo by sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasiek Franek Wachowski

    Stasiek Franek Wachowski , 06.08.2015

    Nie teraz a zimą upieke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Perek

    Zofia Perek , 06.08.2015

    Już to lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Hrycko

    Krzysztof Hrycko , 06.08.2015

    polecam:

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Pitura

    Krzysztof Pitura , 06.08.2015

    Ok Artysta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 06.08.2015

    karkóweczka zawsze pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Jankowiak

    Włodzimierz Jankowiak , 06.08.2015

    Wolę karkóweczkę z schabem zamias przypraw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marco Lepszy

    Marco Lepszy , 06.08.2015

    Za gorąco :( wolę owoce . . Soczyste :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Konasiewicz

    Renata Konasiewicz , 06.08.2015

    Robiłam polecam smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Czerwczak

    Wojciech Czerwczak , 06.08.2015

    No cóż..kiedyś musi być pierwszy raz ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Małek

    Urszula Małek , 06.08.2015

    U mnie na ogrodzie rosnie rozmaryn,wiec na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Wardzińska

    Krystyna Wardzińska , 06.08.2015

    Wlasnie robie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Szuberla

    Zbigniew Szuberla , 25.02.2015

    Grażynko,daj znać gdy przyrządzisz,chętnie przyjedziemy nawet do Poznania.Jakie plany turystyczne na ten rok,my skromnie,tylko Mjorka,potem wnuki a na jesień sanatorium,takie to życie emerytów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.02.2015

    Sławomir, świetny pomysł! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 25.02.2015

    Zbigniew, lepiej się podzielić. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym

Rozmaryn to przyprawa o mocnym, nieco sosnowym smaku z nutką imbiru. Sprawdzi się do przygotowania pieczonej karkówki w sosie. Danie nabiera wyrazistego aromatu za sprawą dużej ilości czosnku i musztardy sarepskiej (zamiast rekomendowanej nadaje się również Dijon). Aby przygotować tę potrawę potrzebujesz przede wszystkim dobrej jakości mięsa, najlepiej w kolorze jasnoróżowym lub różowym, z niewielką ilością tłuszczu. Staraj się wybierać mniejsze kawałki – są bardziej miękkie i soczyste. Karkówkę najpierw umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Przed przyrządzeniem marynaty, gałązkę rozmarynu bardzo drobno posiekaj. Po upieczeniu, karkówkę pokrój na grube plastry. Danie bardzo dobrze skomponuje się z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, kopytkami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek podaj zasmażaną kapustę lub buraczki, ewentualnie duszone warzywa, takie jak: brokuły, kalafior czy marchewka. Sprawdź nasz przepis i przygotuj pyszną karkówkę w sosie rozmarynowym. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią o daniu.