Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

83

1176 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1427 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1999 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

5 sztuk

130 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa rozkładając cały czosnek.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj marynatę do mięsa - przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.

Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli do przygotowania sosu będziesz używać suszonych ziół, zamiast 200 ml wody dodaj 250 ml. Sos gotuj 3 do 4 minut.

86

Opinie o przepisie

  • Ewelina Zwierz

    Ewelina Zwierz, 20.04.2017

    Karkówka rozpływająca się w ustach , gorąco polecam ;) nawet sos nie był zbytnio potrzebny, mięsko samo znikało z talerzy ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szotek

    Anna Szotek, 07.08.2015

    Mniammm mięsko......uwielbiam...do tego ziemniaczki zapiekane z rozmarynem....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pierzynowski

    Marek Pierzynowski, 07.08.2015

    smaczne te Twoje przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Bresler

    Bogdan Bresler, 06.08.2015

    a ile ten Rozmaryn ma lat?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Polkowska

    Maria Polkowska, 06.08.2015

    karkówkę bardzo dobrą robi mojego wnuka Brunia, babcia Ela , z Gdańska,takiej jeszcze nie jadłami ,nie umie, tak ją przyprawić smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Pietruszka

    Zbigniew Pietruszka, 06.08.2015

    Dołożył bym szałwi -dobre ziółko.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Gie

    Helena Gie, 06.08.2015

    Rozmaryn pasuje mi bardziej do kurczaka i to na dodatek świeży z karkówką nie przyrządzałam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Boczkowski

    Marek Boczkowski, 06.08.2015

    Rozmaryn????fuj!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Męzińska

    Maria Męzińska, 06.08.2015

    POniewaz znam i i Agnieszkę Kanigowska i MonikE Wrotną.spytam,Dziewczyny robiłyście i czy to rzeczywiscie takie dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Gołuzd

    Marta Gołuzd, 06.08.2015

    Ślinka leci!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Owczarek

    Tadeusz Owczarek, 06.08.2015

    Jeszcze nie próbowałem a już lubię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michalina Grzegorzewska

    Michalina Grzegorzewska, 06.08.2015

    Marta czy Ty sama szykujesz te przysmaki ? - uwielbiam karkówkę pod każda postacią !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Stachowiak

    Nina Stachowiak, 06.08.2015

    nie, bo nie lubię karkówki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba, 06.08.2015

    I znowusz rarytasek dla podniebienia..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanislawa Kurszewska

    Stanislawa Kurszewska, 06.08.2015

    O moj rozmarynie rozwijaj sie .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Jaworska

    Teresa Jaworska, 06.08.2015

    zjadlo by sie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasiek Franek Wachowski

    Stasiek Franek Wachowski, 06.08.2015

    Nie teraz a zimą upieke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Perek

    Zofia Perek, 06.08.2015

    Już to lubie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Hrycko

    Krzysztof Hrycko, 06.08.2015

    polecam:

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Pitura

    Krzysztof Pitura, 06.08.2015

    Ok Artysta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak, 06.08.2015

    karkóweczka zawsze pyszna.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Jankowiak

    Włodzimierz Jankowiak, 06.08.2015

    Wolę karkóweczkę z schabem zamias przypraw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marco Lepszy

    Marco Lepszy, 06.08.2015

    Za gorąco :( wolę owoce . . Soczyste :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Konasiewicz

    Renata Konasiewicz, 06.08.2015

    Robiłam polecam smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Czerwczak

    Wojciech Czerwczak, 06.08.2015

    No cóż..kiedyś musi być pierwszy raz ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Małek

    Urszula Małek, 06.08.2015

    U mnie na ogrodzie rosnie rozmaryn,wiec na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Wardzińska

    Krystyna Wardzińska, 06.08.2015

    Wlasnie robie !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Szuberla

    Zbigniew Szuberla, 25.02.2015

    Grażynko,daj znać gdy przyrządzisz,chętnie przyjedziemy nawet do Poznania.Jakie plany turystyczne na ten rok,my skromnie,tylko Mjorka,potem wnuki a na jesień sanatorium,takie to życie emerytów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 25.02.2015

    Sławomir, świetny pomysł! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl, 25.02.2015

    Zbigniew, lepiej się podzielić. ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym

Rozmaryn to przyprawa o mocnym, nieco sosnowym smaku z nutką imbiru. Sprawdzi się do przygotowania pieczonej karkówki w sosie. Danie nabiera wyrazistego aromatu za sprawą dużej ilości czosnku i musztardy sarepskiej (zamiast rekomendowanej nadaje się również Dijon). Aby przygotować tę potrawę potrzebujesz przede wszystkim dobrej jakości mięsa, najlepiej w kolorze jasnoróżowym lub różowym, z niewielką ilością tłuszczu. Staraj się wybierać mniejsze kawałki – są bardziej miękkie i soczyste. Karkówkę najpierw umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Przed przyrządzeniem marynaty, gałązkę rozmarynu bardzo drobno posiekaj. Po upieczeniu, karkówkę pokrój na grube plastry. Danie bardzo dobrze skomponuje się z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, kopytkami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek podaj zasmażaną kapustę lub buraczki, ewentualnie duszone warzywa, takie jak: brokuły, kalafior czy marchewka. Sprawdź nasz przepis i przygotuj pyszną karkówkę w sosie rozmarynowym. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią o daniu.