Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
łatwe
2424 osoby zapisały

Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
5 sztuk
130 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek obierz i pokrój w plastry. Mięso ponakłuwaj cienkim nożem na około 2-3 cm, w powstałe „kieszonki” wsuń plaster czosnku. Czynność powtarzaj w miarę regularnie dookoła mięsa rozkładając cały czosnek.

Krok 2
Przygotuj marynatę do mięsa - przyprawę do mięs wymieszaj z 80 ml oleju, musztardą i posiekaną gałązką rozmarynu. Natrzyj nią mięso i zawiń w folię aluminiową. Karkówkę pozostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa.

Krok 3
Po tym czasie mięso piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 120 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok - posłuży do przygotowania sosu.

Krok 4
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodaj posiekany rozmaryn, wlej 200 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr, dzięki któremu sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Mięso podawaj z sosem.


Dobra rada:
Jeśli do przygotowania sosu będziesz używać suszonych ziół, zamiast 200 ml wody dodaj 250 ml. Sos gotuj 3 do 4 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym
Rozmaryn to przyprawa o mocnym, nieco sosnowym smaku z nutką imbiru. Sprawdzi się do przygotowania pieczonej karkówki w sosie. Danie nabiera wyrazistego aromatu za sprawą dużej ilości czosnku i musztardy sarepskiej (zamiast rekomendowanej nadaje się również Dijon). Aby przygotować tę potrawę potrzebujesz przede wszystkim dobrej jakości mięsa, najlepiej w kolorze jasnoróżowym lub różowym, z niewielką ilością tłuszczu. Staraj się wybierać mniejsze kawałki – są bardziej miękkie i soczyste. Karkówkę najpierw umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Przed przyrządzeniem marynaty, gałązkę rozmarynu bardzo drobno posiekaj. Po upieczeniu, karkówkę pokrój na grube plastry. Danie bardzo dobrze skomponuje się z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, kopytkami lub kluskami śląskimi. Jako dodatek podaj zasmażaną kapustę lub buraczki, ewentualnie duszone warzywa, takie jak: brokuły, kalafior czy marchewka. Sprawdź nasz przepis i przygotuj pyszną karkówkę w sosie rozmarynowym. Koniecznie podziel się z nami swoją opinią o daniu.



































