Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
3 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na 8 części .
Krok 2
Przygotować marynatę z oleju, roztartej kostki bulionowej Knorr, pieprzu, miodu.
Krok 3
Natrzeć kawałki kurczaka i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
Krok 4
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Połowę różowego pieprzu rozgnieść w moździerzu i wsypać koło kurczaka. Skropić mięso kilkoma łyżkami wody.
Krok 5
Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 180 *C. Piec 45 minut od chwili ustawienia się temperatury. Odkryć naczynie. Do sosu z pieczenia dodać masło, pokrojoną w drobną kostkę marynowaną paprykę, resztę marynowanego pieprzu, rozkruszoną mini kostkę Pietruszka i piec jeszcze 10 minut.
Krok 6
Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej