Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
3 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na 8 części .
Krok 2
Przygotować marynatę z oleju, roztartej kostki bulionowej Knorr, pieprzu, miodu.
Krok 3
Natrzeć kawałki kurczaka i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
Krok 4
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Połowę różowego pieprzu rozgnieść w moździerzu i wsypać koło kurczaka. Skropić mięso kilkoma łyżkami wody.
Krok 5
Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 180 *C. Piec 45 minut od chwili ustawienia się temperatury. Odkryć naczynie. Do sosu z pieczenia dodać masło, pokrojoną w drobną kostkę marynowaną paprykę, resztę marynowanego pieprzu, rozkruszoną mini kostkę Pietruszka i piec jeszcze 10 minut.
Krok 6
Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej