Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

3 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na 8 części .

Krok 2

Przygotować marynatę z oleju, roztartej kostki bulionowej Knorr, pieprzu, miodu.

Krok 3

Natrzeć kawałki kurczaka i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.

Krok 4

Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Połowę różowego pieprzu rozgnieść w moździerzu i wsypać koło kurczaka. Skropić mięso kilkoma łyżkami wody.

Krok 5

Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 180 *C. Piec 45 minut od chwili ustawienia się temperatury. Odkryć naczynie. Do sosu z pieczenia dodać masło, pokrojoną w drobną kostkę marynowaną paprykę, resztę marynowanego pieprzu, rozkruszoną mini kostkę Pietruszka i piec jeszcze 10 minut.

Krok 6

Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej