Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

3 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na 8 części .

Krok 2

Przygotować marynatę z oleju, roztartej kostki bulionowej Knorr, pieprzu, miodu.

Krok 3

Natrzeć kawałki kurczaka i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.

Krok 4

Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Połowę różowego pieprzu rozgnieść w moździerzu i wsypać koło kurczaka. Skropić mięso kilkoma łyżkami wody.

Krok 5

Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 180 *C. Piec 45 minut od chwili ustawienia się temperatury. Odkryć naczynie. Do sosu z pieczenia dodać masło, pokrojoną w drobną kostkę marynowaną paprykę, resztę marynowanego pieprzu, rozkruszoną mini kostkę Pietruszka i piec jeszcze 10 minut.

Krok 6

Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki .

Grażyna Molak

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej