Kurczak z różowym pieprzem i marynowaną papryką
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
3 sztuki
2 łyżki
4 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na 8 części .
Krok 2
Przygotować marynatę z oleju, roztartej kostki bulionowej Knorr, pieprzu, miodu.
Krok 3
Natrzeć kawałki kurczaka i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
Krok 4
Ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym. Połowę różowego pieprzu rozgnieść w moździerzu i wsypać koło kurczaka. Skropić mięso kilkoma łyżkami wody.
Krok 5
Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 180 *C. Piec 45 minut od chwili ustawienia się temperatury. Odkryć naczynie. Do sosu z pieczenia dodać masło, pokrojoną w drobną kostkę marynowaną paprykę, resztę marynowanego pieprzu, rozkruszoną mini kostkę Pietruszka i piec jeszcze 10 minut.
Krok 6
Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki .

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej