Kurczak w sosie borowikowofigowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie borowikowofigowym

Autor: Konstancja Wróblewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżeczki

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

4 łyżki

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na oleju tak, by uzyskać chrupiącą skórkę.

Krok 2

Kiedy kurczak się smaży kroimy cebulkę w dobrą kostkę, a borowiki w ćwiartki.

Krok 3

Kiedy kurczak jest gotowy na patelnię dodajemy smalec, cebulkę oraz borowiki, wszystko podsmażamy.

Krok 4

Dolewamy wodę, nie za dużo :) dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Wygotowujemy ( dusimy) do uzyskania gęstej konsystencji oraz miękkiego mięsa, mocno doprawiając pieprzem oraz solą do smaku.

Krok 5

Kiedy wszystko jest gotowe na koniec dodajemy dżem figowy oraz posiekaną natkę pietruszki. SMACZNEGO! :)

Krok 6

Najlepiej podawać z ugotowanym lub pieczonymi ziemniaczkami. :)

Konstancja Wróblewska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej