Kurczak w sosie borowikowofigowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie borowikowofigowym

Autor: Konstancja Wróblewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżeczki

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

4 łyżki

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na oleju tak, by uzyskać chrupiącą skórkę.

Krok 2

Kiedy kurczak się smaży kroimy cebulkę w dobrą kostkę, a borowiki w ćwiartki.

Krok 3

Kiedy kurczak jest gotowy na patelnię dodajemy smalec, cebulkę oraz borowiki, wszystko podsmażamy.

Krok 4

Dolewamy wodę, nie za dużo :) dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Wygotowujemy ( dusimy) do uzyskania gęstej konsystencji oraz miękkiego mięsa, mocno doprawiając pieprzem oraz solą do smaku.

Krok 5

Kiedy wszystko jest gotowe na koniec dodajemy dżem figowy oraz posiekaną natkę pietruszki. SMACZNEGO! :)

Krok 6

Najlepiej podawać z ugotowanym lub pieczonymi ziemniaczkami. :)

Konstancja Wróblewska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak po meksykańsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej