Kurczak w sosie borowikowofigowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie borowikowofigowym

Autor: Konstancja Wróblewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

5 sztuk

3 łyżeczki

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

4 sztuki

4 łyżki

2 szczypty

2 szczypty

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na oleju tak, by uzyskać chrupiącą skórkę.

Krok 2

Kiedy kurczak się smaży kroimy cebulkę w dobrą kostkę, a borowiki w ćwiartki.

Krok 3

Kiedy kurczak jest gotowy na patelnię dodajemy smalec, cebulkę oraz borowiki, wszystko podsmażamy.

Krok 4

Dolewamy wodę, nie za dużo :) dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Wygotowujemy ( dusimy) do uzyskania gęstej konsystencji oraz miękkiego mięsa, mocno doprawiając pieprzem oraz solą do smaku.

Krok 5

Kiedy wszystko jest gotowe na koniec dodajemy dżem figowy oraz posiekaną natkę pietruszki. SMACZNEGO! :)

Krok 6

Najlepiej podawać z ugotowanym lub pieczonymi ziemniaczkami. :)

Konstancja Wróblewska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie borowikowofigowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kurczak po seczuańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej