Kurczak po andaluzyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po andaluzyjsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

100 mililitrów

1 sztuka

500 gramów

4 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

75 gramów

4 sztuki

8 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki obierz. Pomarańcze i cytryny pokrój i wbij goździki w skórę pomarańczy.

Krok 2

Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Wyjmij mięso na talerz.

Krok 3

Do garnka wrzuć cebulki wraz z pokrojonymi cytrusami i smaż około 10 minut. Wyjmij połowę zawartości garnka do miseczki, skrop octem i oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj.

Krok 4

Do garnka włóż kurczaka. Wlej teraz wino i wodę, posyp solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Zwiń teraz gałązki tymianku i owiń plasterkami szynki, a następnie ułóż na kurczaku. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Wyjmij kurczaka, rozgnieć cebulki i cytrusy, by powstał gęsty sos.

Krok 6

Kromki chleba opiecz w tosterze, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop oliwą i ułóż na talerzach.

Krok 7

Polej sosem i ułóż na chlebie kawałki kurczaka. Podawaj z sałatką z podsmażonych cebulek i cytrusów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej