Kurczak po andaluzyjsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po andaluzyjsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 mililitrów

1 szczypta

3 sztuki

1 szczypta

100 mililitrów

1 sztuka

500 gramów

4 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

75 gramów

4 sztuki

8 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szalotki obierz. Pomarańcze i cytryny pokrój i wbij goździki w skórę pomarańczy.

Krok 2

Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Wyjmij mięso na talerz.

Krok 3

Do garnka wrzuć cebulki wraz z pokrojonymi cytrusami i smaż około 10 minut. Wyjmij połowę zawartości garnka do miseczki, skrop octem i oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj.

Krok 4

Do garnka włóż kurczaka. Wlej teraz wino i wodę, posyp solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Zwiń teraz gałązki tymianku i owiń plasterkami szynki, a następnie ułóż na kurczaku. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Wyjmij kurczaka, rozgnieć cebulki i cytrusy, by powstał gęsty sos.

Krok 6

Kromki chleba opiecz w tosterze, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop oliwą i ułóż na talerzach.

Krok 7

Polej sosem i ułóż na chlebie kawałki kurczaka. Podawaj z sałatką z podsmażonych cebulek i cytrusów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po andaluzyjsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej