
Składniki
1 sztuka
100 mililitrów
1 szczypta
3 sztuki
1 szczypta
100 mililitrów
1 sztuka
500 gramów
4 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
75 gramów
4 sztuki
8 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szalotki obierz. Pomarańcze i cytryny pokrój i wbij goździki w skórę pomarańczy.
Krok 2
Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Wyjmij mięso na talerz.
Krok 3
Do garnka wrzuć cebulki wraz z pokrojonymi cytrusami i smaż około 10 minut. Wyjmij połowę zawartości garnka do miseczki, skrop octem i oliwą, posyp solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszaj.
Krok 4
Do garnka włóż kurczaka. Wlej teraz wino i wodę, posyp solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Zwiń teraz gałązki tymianku i owiń plasterkami szynki, a następnie ułóż na kurczaku. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 20-30 minut. Wyjmij kurczaka, rozgnieć cebulki i cytrusy, by powstał gęsty sos.
Krok 6
Kromki chleba opiecz w tosterze, natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku, skrop oliwą i ułóż na talerzach.
Krok 7
Polej sosem i ułóż na chlebie kawałki kurczaka. Podawaj z sałatką z podsmażonych cebulek i cytrusów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej