Tajskie zielone curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie zielone curry

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

9

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

53 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

400 gramów

1 łyżka

5 łyżek

1 pęczek

1 słoik

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Wymieszaj w marynacie ( 1 łyżka oleju, czosnek, 0.5 papryczki chilli, pieprz, sok z limonki, imbir) pozostawiając go na 10 minut.

Krok 2

W garnku podsmaż cebulkę, aż się zeszkli, następnie dodaje kurczaka i smaż, aż kurczak zrobi się złocisty(dosłownie chwilkę). Następnie dodaj czubatą łyżkę pasty curry i cukier, smaż jeszcze ok. 2 minuty i zalej wszystko mlekiem kokosowym. Gotuj 3-5 minut i dodaj resztkę pasty, 0.5 papryczki oraz kurkumę.

Krok 3

Następnie dodaj wszystkie #warzywa i gotuj ok.10 minut, dodaj pokruszone liście kaffiru oraz sos rybny i gotuj 2 minuty. W tym samym momencie ugotuj ryż.

Krok 4

Nalej do miseczek , przyozdob świeżymi listkami kolendry i podawaj z ryżem. Kurczak powinien być mięciutki, a warzywa lekko chrupiące. Ważną informacją jest to, że danie jest piekielnie #ostre !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej