Tajskie zielone curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tajskie zielone curry

Autor: DIETETYK DietaAli

ratingratingratingratingrating

10

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

2 sztuki

400 gramów

1 łyżka

5 łyżek

1 pęczek

1 słoik

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

1 łyżka

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Wymieszaj w marynacie ( 1 łyżka oleju, czosnek, 0.5 papryczki chilli, pieprz, sok z limonki, imbir) pozostawiając go na 10 minut.

Krok 2

W garnku podsmaż cebulkę, aż się zeszkli, następnie dodaje kurczaka i smaż, aż kurczak zrobi się złocisty(dosłownie chwilkę). Następnie dodaj czubatą łyżkę pasty curry i cukier, smaż jeszcze ok. 2 minuty i zalej wszystko mlekiem kokosowym. Gotuj 3-5 minut i dodaj resztkę pasty, 0.5 papryczki oraz kurkumę.

Krok 3

Następnie dodaj wszystkie #warzywa i gotuj ok.10 minut, dodaj pokruszone liście kaffiru oraz sos rybny i gotuj 2 minuty. W tym samym momencie ugotuj ryż.

Krok 4

Nalej do miseczek , przyozdob świeżymi listkami kolendry i podawaj z ryżem. Kurczak powinien być mięciutki, a warzywa lekko chrupiące. Ważną informacją jest to, że danie jest piekielnie #ostre !

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tajskie zielone curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej