
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
0.5 sztuki
0.5 sztuki
2 sztuki
400 gramów
1 łyżka
5 łyżek
1 pęczek
1 słoik
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 szczypta
1 łyżka
2 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Wymieszaj w marynacie ( 1 łyżka oleju, czosnek, 0.5 papryczki chilli, pieprz, sok z limonki, imbir) pozostawiając go na 10 minut.
Krok 2
W garnku podsmaż cebulkę, aż się zeszkli, następnie dodaje kurczaka i smaż, aż kurczak zrobi się złocisty(dosłownie chwilkę). Następnie dodaj czubatą łyżkę pasty curry i cukier, smaż jeszcze ok. 2 minuty i zalej wszystko mlekiem kokosowym. Gotuj 3-5 minut i dodaj resztkę pasty, 0.5 papryczki oraz kurkumę.
Krok 3
Następnie dodaj wszystkie #warzywa i gotuj ok.10 minut, dodaj pokruszone liście kaffiru oraz sos rybny i gotuj 2 minuty. W tym samym momencie ugotuj ryż.
Krok 4
Nalej do miseczek , przyozdob świeżymi listkami kolendry i podawaj z ryżem. Kurczak powinien być mięciutki, a warzywa lekko chrupiące. Ważną informacją jest to, że danie jest piekielnie #ostre !
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej