Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie oraz cebulę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, następnie posól i odstaw na bok na około 15 minut. Po tym czasie odsącz wszystko z nadmiaru soku, wręcz wyciśnij z nich najwięcej jak to możliwe płynu. Następnie dodaj 2 rozbełtane jajka, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki mąki pszennej, łyżkę drobno posiekanego koperku, szczyptę czosnku granulowanego, sól oraz pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolita masę.

Krok 2

Rozgrzej patelnię z olejem, a następnie nakładaj placuszki po łyżce i smaż około 3 minuty w międzyczasie przewracając je na drugą stronę. Usmażone placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 3

Zagotuj wodę w garnku, następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda nie bulgotała i dodaj około 2 łyżki octu. Wbij delikatnie jajko do szklanki. Jeżeli jesteś wprawiony, wytwórz w wodzie wirek i wlej jajko na nie jajko, jeżeli jesteś początkujący nie rób w wodzie wirku, po prostu wlej powoli jajko na gorącą wodę i przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie nadaj jajku obły kształt. Gotuj około 3 minuty. Następnie bardzo dobrze odsącz jajko.

Krok 4

Do śmietany dodaj jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekany koperek, szczyptę czosnku granulowanego, łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Można dodać również czosnek niedźwiedzi jeśli tylko macie pod ręką. Wszystko dobrze wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej