Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie oraz cebulę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, następnie posól i odstaw na bok na około 15 minut. Po tym czasie odsącz wszystko z nadmiaru soku, wręcz wyciśnij z nich najwięcej jak to możliwe płynu. Następnie dodaj 2 rozbełtane jajka, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki mąki pszennej, łyżkę drobno posiekanego koperku, szczyptę czosnku granulowanego, sól oraz pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolita masę.

Krok 2

Rozgrzej patelnię z olejem, a następnie nakładaj placuszki po łyżce i smaż około 3 minuty w międzyczasie przewracając je na drugą stronę. Usmażone placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 3

Zagotuj wodę w garnku, następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda nie bulgotała i dodaj około 2 łyżki octu. Wbij delikatnie jajko do szklanki. Jeżeli jesteś wprawiony, wytwórz w wodzie wirek i wlej jajko na nie jajko, jeżeli jesteś początkujący nie rób w wodzie wirku, po prostu wlej powoli jajko na gorącą wodę i przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie nadaj jajku obły kształt. Gotuj około 3 minuty. Następnie bardzo dobrze odsącz jajko.

Krok 4

Do śmietany dodaj jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekany koperek, szczyptę czosnku granulowanego, łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Można dodać również czosnek niedźwiedzi jeśli tylko macie pod ręką. Wszystko dobrze wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej