Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce

Autor: maste_official Martyna Sobczak

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie oraz cebulę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, następnie posól i odstaw na bok na około 15 minut. Po tym czasie odsącz wszystko z nadmiaru soku, wręcz wyciśnij z nich najwięcej jak to możliwe płynu. Następnie dodaj 2 rozbełtane jajka, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 3 łyżki mąki pszennej, łyżkę drobno posiekanego koperku, szczyptę czosnku granulowanego, sól oraz pieprz. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolita masę.

Krok 2

Rozgrzej patelnię z olejem, a następnie nakładaj placuszki po łyżce i smaż około 3 minuty w międzyczasie przewracając je na drugą stronę. Usmażone placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Krok 3

Zagotuj wodę w garnku, następnie zmniejsz ogień tak, żeby woda nie bulgotała i dodaj około 2 łyżki octu. Wbij delikatnie jajko do szklanki. Jeżeli jesteś wprawiony, wytwórz w wodzie wirek i wlej jajko na nie jajko, jeżeli jesteś początkujący nie rób w wodzie wirku, po prostu wlej powoli jajko na gorącą wodę i przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie nadaj jajku obły kształt. Gotuj około 3 minuty. Następnie bardzo dobrze odsącz jajko.

Krok 4

Do śmietany dodaj jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekany koperek, szczyptę czosnku granulowanego, łyżkę soku z cytryny, sól oraz pieprz. Można dodać również czosnek niedźwiedzi jeśli tylko macie pod ręką. Wszystko dobrze wymieszaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z Cukini z Jajkiem w Koszulce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej