Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

350 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 garść

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

200 mililitrów

250 mililitrów

1 sztuka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, figi w ósemki, a gruszki na półplasterki.

Krok 3

Kurczaka oprószamy solą, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i obsmażamy. Kiedy zacznie się rumienić dodajemy cebulę, podsmażamy chwilę, a następnie wrzucamy gruszki i po chwili wlewamy wodę oraz śmietanę. Dodajemy kostkę Knorr delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Wrzucamy figi i utrzymujemy na ogniu jeszcze 2-3 minuty.

Krok 4

Całość łączymy z makaronem, obsypujemy mielonymi płatkami chili, orzechami i dekorujemy świeżymi ziołami np. rozmarynem i bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owocowe fusilli z kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej