Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Autor: ishi

ratingratingratingratingrating

4

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 szklanka

100 gramów

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, na dość dużej patelni.

Krok 2

Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy rozdrobniony brokuł (świeży musi być ugotowany al dente, zamrożony polany wrzątkiem).

Krok 3

Po lekkim odparowaniu bulionu wlewamy śmietankę 36% i na wysokim ogniu redukujemy (ok 3 min.).

Krok 4

Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron oraz starty ser grana padano lub parmigiano reggiano i przez 1 min redukujemy (dodajemy sól w zależności od tego ile daliśmy sera)

Krok 5

Do dekoracji wykładamy kiełki brokuła, które wspaniale pasują smakiem do sosu oraz posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej