Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Autor: ishi

ratingratingratingratingrating

8

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

121 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 szklanka

100 gramów

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, na dość dużej patelni.

Krok 2

Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy rozdrobniony brokuł (świeży musi być ugotowany al dente, zamrożony polany wrzątkiem).

Krok 3

Po lekkim odparowaniu bulionu wlewamy śmietankę 36% i na wysokim ogniu redukujemy (ok 3 min.).

Krok 4

Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron oraz starty ser grana padano lub parmigiano reggiano i przez 1 min redukujemy (dodajemy sól w zależności od tego ile daliśmy sera)

Krok 5

Do dekoracji wykładamy kiełki brokuła, które wspaniale pasują smakiem do sosu oraz posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos polski - szary
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej