Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Autor: ishi

ratingratingratingratingrating

8

15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 szklanka

100 gramów

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, na dość dużej patelni.

Krok 2

Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy rozdrobniony brokuł (świeży musi być ugotowany al dente, zamrożony polany wrzątkiem).

Krok 3

Po lekkim odparowaniu bulionu wlewamy śmietankę 36% i na wysokim ogniu redukujemy (ok 3 min.).

Krok 4

Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron oraz starty ser grana padano lub parmigiano reggiano i przez 1 min redukujemy (dodajemy sól w zależności od tego ile daliśmy sera)

Krok 5

Do dekoracji wykładamy kiełki brokuła, które wspaniale pasują smakiem do sosu oraz posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos kaparowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej