Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym
średnie
123 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
1 szklanka
100 gramów
400 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, na dość dużej patelni.
Krok 2
Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy rozdrobniony brokuł (świeży musi być ugotowany al dente, zamrożony polany wrzątkiem).
Krok 3
Po lekkim odparowaniu bulionu wlewamy śmietankę 36% i na wysokim ogniu redukujemy (ok 3 min.).
Krok 4
Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron oraz starty ser grana padano lub parmigiano reggiano i przez 1 min redukujemy (dodajemy sól w zależności od tego ile daliśmy sera)
Krok 5
Do dekoracji wykładamy kiełki brokuła, które wspaniale pasują smakiem do sosu oraz posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej