Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym

Autor: ishi

ratingratingratingratingrating

8

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

123 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 szklanka

100 gramów

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, na dość dużej patelni.

Krok 2

Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy rozdrobniony brokuł (świeży musi być ugotowany al dente, zamrożony polany wrzątkiem).

Krok 3

Po lekkim odparowaniu bulionu wlewamy śmietankę 36% i na wysokim ogniu redukujemy (ok 3 min.).

Krok 4

Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron oraz starty ser grana padano lub parmigiano reggiano i przez 1 min redukujemy (dodajemy sól w zależności od tego ile daliśmy sera)

Krok 5

Do dekoracji wykładamy kiełki brokuła, które wspaniale pasują smakiem do sosu oraz posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej