Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym
średnie
117 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
1 szklanka
100 gramów
400 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, na dość dużej patelni.
Krok 2
Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy rozdrobniony brokuł (świeży musi być ugotowany al dente, zamrożony polany wrzątkiem).
Krok 3
Po lekkim odparowaniu bulionu wlewamy śmietankę 36% i na wysokim ogniu redukujemy (ok 3 min.).
Krok 4
Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron oraz starty ser grana padano lub parmigiano reggiano i przez 1 min redukujemy (dodajemy sól w zależności od tego ile daliśmy sera)
Krok 5
Do dekoracji wykładamy kiełki brokuła, które wspaniale pasują smakiem do sosu oraz posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej