Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym
średnie
110 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
1 szklanka
100 gramów
400 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, na dość dużej patelni.
Krok 2
Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy rozdrobniony brokuł (świeży musi być ugotowany al dente, zamrożony polany wrzątkiem).
Krok 3
Po lekkim odparowaniu bulionu wlewamy śmietankę 36% i na wysokim ogniu redukujemy (ok 3 min.).
Krok 4
Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron oraz starty ser grana padano lub parmigiano reggiano i przez 1 min redukujemy (dodajemy sól w zależności od tego ile daliśmy sera)
Krok 5
Do dekoracji wykładamy kiełki brokuła, które wspaniale pasują smakiem do sosu oraz posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej