Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym
średnie
123 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
1 szklanka
100 gramów
400 gramów
1 opakowanie
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek z posiekanym czosnkiem, na dość dużej patelni.
Krok 2
Do podsmażonego kurczaka wlewamy szklankę bulionu i dodajemy rozdrobniony brokuł (świeży musi być ugotowany al dente, zamrożony polany wrzątkiem).
Krok 3
Po lekkim odparowaniu bulionu wlewamy śmietankę 36% i na wysokim ogniu redukujemy (ok 3 min.).
Krok 4
Do sosu wrzucamy ugotowany al dente makaron oraz starty ser grana padano lub parmigiano reggiano i przez 1 min redukujemy (dodajemy sól w zależności od tego ile daliśmy sera)
Krok 5
Do dekoracji wykładamy kiełki brokuła, które wspaniale pasują smakiem do sosu oraz posypujemy świeżym zmielonym pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej