Sos oliwkowy - z oliwek: przepis z karczochami | Przepisy.pl pixel

Sos oliwkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

10 sztuk

3 łyżki

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wino z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, następnie wystudź.

Sos oliwkowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój karczochy i oliwki w plasterki. Wymieszaj majonez z śmietaną, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i karczochy.

Sos oliwkowy - Krok 2

Krok 3

Opłucz kapary z zalewy. Do sosu wlej wino, wsyp szczypiorek i umyte kapary. Dopraw do smaku. Wymieszaj.

Sos oliwkowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj sok z cytryny. Sos oliwkowy podawaj do jaj, ryb i warzyw.

Sos oliwkowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos oliwkowySos oliwkowy

Jeżeli szukasz ciekawego dodatku, który nada oryginalnego smaku przyrządzanym przez Ciebie daniom, przygotuj sos oliwkowy. Jest kremowy, gładki i wyrazisty w smaku. Dzięki niemu podasz znane potrawy w nowej odsłonie. Wybierz oliwki, które lubisz najbardziej – zielone lub czarne. Choć znacząco różnią się kolorami, wszystkie pochodzą z tych samych drzew, różni je tylko czas zbiorów. Zielone oliwki są zbierane wcześniej, a czarne dłużej dojrzewają na drzewach. Kolejnym składnikiem sosu są kapary, czyli marynowane pączki kwiatowe kaparu ciernistego, o charakterystycznym słonym smaku. Dodaj także liście karczochów o mięsistej konsystencji i lekkiej goryczce – przed ugotowaniem dobrze posmarować je sokiem z cytryny, by zachowały kolor. Wszystkie składniki połącz w kremowym sosie przygotowanym na bazie majonezu oraz gęstej śmietany. Sos oliwkowy podawaj do ryb, sezonowych warzyw, jajek, deski wędlin lub serów – jest bardzo uniwersalny. Podziel się w komentarzu swoją propozycją na jego wykorzystanie!