
Składniki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
10 sztuk
3 łyżki
2 dekagramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wino z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, następnie wystudź.

Krok 2
Pokrój karczochy i oliwki w plasterki. Wymieszaj majonez z śmietaną, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i karczochy.

Krok 3
Opłucz kapary z zalewy. Do sosu wlej wino, wsyp szczypiorek i umyte kapary. Dopraw do smaku. Wymieszaj.

Krok 4
Dodaj sok z cytryny. Sos oliwkowy podawaj do jaj, ryb i warzyw.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos oliwkowy
Jeżeli szukasz ciekawego dodatku, który nada oryginalnego smaku przyrządzanym przez Ciebie daniom, przygotuj sos oliwkowy. Jest kremowy, gładki i wyrazisty w smaku. Dzięki niemu podasz znane potrawy w nowej odsłonie. Wybierz oliwki, które lubisz najbardziej – zielone lub czarne. Choć znacząco różnią się kolorami, wszystkie pochodzą z tych samych drzew, różni je tylko czas zbiorów. Zielone oliwki są zbierane wcześniej, a czarne dłużej dojrzewają na drzewach. Kolejnym składnikiem sosu są kapary, czyli marynowane pączki kwiatowe kaparu ciernistego, o charakterystycznym słonym smaku. Dodaj także liście karczochów o mięsistej konsystencji i lekkiej goryczce – przed ugotowaniem dobrze posmarować je sokiem z cytryny, by zachowały kolor. Wszystkie składniki połącz w kremowym sosie przygotowanym na bazie majonezu oraz gęstej śmietany. Sos oliwkowy podawaj do ryb, sezonowych warzyw, jajek, deski wędlin lub serów – jest bardzo uniwersalny. Podziel się w komentarzu swoją propozycją na jego wykorzystanie!


































