Sos oliwkowy - z oliwek: przepis z karczochami | Przepisy.pl pixel

Sos oliwkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
80 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

125 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

10 sztuk

3 łyżki

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wino z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, następnie wystudź.

Sos oliwkowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój karczochy i oliwki w plasterki. Wymieszaj majonez z śmietaną, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i karczochy.

Sos oliwkowy - Krok 2

Krok 3

Opłucz kapary z zalewy. Do sosu wlej wino, wsyp szczypiorek i umyte kapary. Dopraw do smaku. Wymieszaj.

Sos oliwkowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj sok z cytryny. Sos oliwkowy podawaj do jaj, ryb i warzyw.

Sos oliwkowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos winny - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos oliwkowySos oliwkowy

Jeżeli szukasz ciekawego dodatku, który nada oryginalnego smaku przyrządzanym przez Ciebie daniom, przygotuj sos oliwkowy. Jest kremowy, gładki i wyrazisty w smaku. Dzięki niemu podasz znane potrawy w nowej odsłonie. Wybierz oliwki, które lubisz najbardziej – zielone lub czarne. Choć znacząco różnią się kolorami, wszystkie pochodzą z tych samych drzew, różni je tylko czas zbiorów. Zielone oliwki są zbierane wcześniej, a czarne dłużej dojrzewają na drzewach. Kolejnym składnikiem sosu są kapary, czyli marynowane pączki kwiatowe kaparu ciernistego, o charakterystycznym słonym smaku. Dodaj także liście karczochów o mięsistej konsystencji i lekkiej goryczce – przed ugotowaniem dobrze posmarować je sokiem z cytryny, by zachowały kolor. Wszystkie składniki połącz w kremowym sosie przygotowanym na bazie majonezu oraz gęstej śmietany. Sos oliwkowy podawaj do ryb, sezonowych warzyw, jajek, deski wędlin lub serów – jest bardzo uniwersalny. Podziel się w komentarzu swoją propozycją na jego wykorzystanie!