Składniki
0.5 szklanki
0.5 szklanki
10 sztuk
3 łyżki
2 dekagramy
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wino z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, następnie wystudź.
Krok 2
Pokrój karczochy i oliwki w plasterki. Wymieszaj majonez z śmietaną, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i karczochy.
Krok 3
Opłucz kapary z zalewy. Do sosu wlej wino, wsyp szczypiorek i umyte kapary. Dopraw do smaku. Wymieszaj.
Krok 4
Dodaj sok z cytryny. Sos oliwkowy podawaj do jaj, ryb i warzyw.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos oliwkowy
Jeżeli szukasz ciekawego dodatku, który nada oryginalnego smaku przyrządzanym przez Ciebie daniom, przygotuj sos oliwkowy. Jest kremowy, gładki i wyrazisty w smaku. Dzięki niemu podasz znane potrawy w nowej odsłonie. Wybierz oliwki, które lubisz najbardziej – zielone lub czarne. Choć znacząco różnią się kolorami, wszystkie pochodzą z tych samych drzew, różni je tylko czas zbiorów. Zielone oliwki są zbierane wcześniej, a czarne dłużej dojrzewają na drzewach. Kolejnym składnikiem sosu są kapary, czyli marynowane pączki kwiatowe kaparu ciernistego, o charakterystycznym słonym smaku. Dodaj także liście karczochów o mięsistej konsystencji i lekkiej goryczce – przed ugotowaniem dobrze posmarować je sokiem z cytryny, by zachowały kolor. Wszystkie składniki połącz w kremowym sosie przygotowanym na bazie majonezu oraz gęstej śmietany. Sos oliwkowy podawaj do ryb, sezonowych warzyw, jajek, deski wędlin lub serów – jest bardzo uniwersalny. Podziel się w komentarzu swoją propozycją na jego wykorzystanie!