Sos oliwkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

67 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

10 sztuk

3 łyżki

2 dekagramy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wino z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, następnie wystudź.

Sos oliwkowy - Krok 1

Krok 2

Pokrój karczochy i oliwki w plasterki. Wymieszaj majonez z śmietaną, dodaj pokrojone w plasterki oliwki i karczochy.

Sos oliwkowy - Krok 2

Krok 3

Opłucz kapary z zalewy. Do sosu wlej wino, wsyp szczypiorek i umyte kapary. Dopraw do smaku. Wymieszaj.

Sos oliwkowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj sok z cytryny. Sos oliwkowy podawaj do jaj, ryb i warzyw.

Sos oliwkowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos oliwkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos oliwkowySos oliwkowy

Jeżeli szukasz ciekawego dodatku, który nada oryginalnego smaku przyrządzanym przez Ciebie daniom, przygotuj sos oliwkowy. Jest kremowy, gładki i wyrazisty w smaku. Dzięki niemu podasz znane potrawy w nowej odsłonie. Wybierz oliwki, które lubisz najbardziej – zielone lub czarne. Choć znacząco różnią się kolorami, wszystkie pochodzą z tych samych drzew, różni je tylko czas zbiorów. Zielone oliwki są zbierane wcześniej, a czarne dłużej dojrzewają na drzewach. Kolejnym składnikiem sosu są kapary, czyli marynowane pączki kwiatowe kaparu ciernistego, o charakterystycznym słonym smaku. Dodaj także liście karczochów o mięsistej konsystencji i lekkiej goryczce – przed ugotowaniem dobrze posmarować je sokiem z cytryny, by zachowały kolor. Wszystkie składniki połącz w kremowym sosie przygotowanym na bazie majonezu oraz gęstej śmietany. Sos oliwkowy podawaj do ryb, sezonowych warzyw, jajek, deski wędlin lub serów – jest bardzo uniwersalny. Podziel się w komentarzu swoją propozycją na jego wykorzystanie!