Sos BBQ (barbecue)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

286 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

288 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na oleju podsmaż pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę, aż nabiorą brązowego koloru.

Sos BBQ (barbecue) - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj podsmażony czosnek, cebulę, przyprawę Knorr i wszystkie pozostałe składniki. Sos doskonale nadaje się jako marynata do mięs pieczonych na grillu, na przykład części kurczaka, skrzydełek lub udek jak i również żeberek wieprzowych.

Sos BBQ (barbecue) - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos BBQ (barbecue)Sos BBQ (barbecue)

Sos BBQ powinien mieć charakterystyczny czerwono-brązowy kolor oraz cechować się intensywnym wędzonym zapachem. Jako amerykański klasyk podawany jest przede wszystkim do grillowanych mięs, takich jak: kiełbasa, karkówka, kurczak czy żeberka. Zaserwować go możesz jednak także do codziennych kanapek z wędliną oraz świeżymi warzywami. Aby był wyjątkowo aromatyczny, najpierw należy podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, aż warzywa nabiorą brązowego koloru. Podstawą barbecue powinien być sos Worchester o płynnej konsystencji i korzennym posmaku. Skontrastuj go z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz łyżeczką ostrej musztardy. Ponadto wśród przypraw powinien pojawić się także pieprz kajeński i mieszanka z intensywną nutą kolendry oraz gorczycy (taka, jaką wykorzystuje się do przygotowania marynaty do wieprzowiny). Czerwony kolor sos BBQ zyska za sprawą keczupu, który możesz zastąpić przecierem pomidorowym. Dowolnie kontroluj jego ostrość, dodając do całości różne gatunki chili lub sosy typu tabasco w odpowiednich proporcjach. Wypróbuj ten uniwersalny przepis.