
Składniki
0.25 szklanki
1 opakowanie
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
80 mililitrów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na oleju podsmaż pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę, aż nabiorą brązowego koloru.

Krok 2
W misce wymieszaj podsmażony czosnek, cebulę, przyprawę Knorr i wszystkie pozostałe składniki. Sos doskonale nadaje się jako marynata do mięs pieczonych na grillu, na przykład części kurczaka, skrzydełek lub udek jak i również żeberek wieprzowych.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos BBQ (barbecue)
Sos BBQ powinien mieć charakterystyczny czerwono-brązowy kolor oraz cechować się intensywnym wędzonym zapachem. Jako amerykański klasyk podawany jest przede wszystkim do grillowanych mięs, takich jak: kiełbasa, karkówka, kurczak czy żeberka. Zaserwować go możesz jednak także do codziennych kanapek z wędliną oraz świeżymi warzywami. Aby był wyjątkowo aromatyczny, najpierw należy podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, aż warzywa nabiorą brązowego koloru. Podstawą barbecue powinien być sos Worchester o płynnej konsystencji i korzennym posmaku. Skontrastuj go z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz łyżeczką ostrej musztardy. Ponadto wśród przypraw powinien pojawić się także pieprz kajeński i mieszanka z intensywną nutą kolendry oraz gorczycy (taka, jaką wykorzystuje się do przygotowania marynaty do wieprzowiny). Czerwony kolor sos BBQ zyska za sprawą keczupu, który możesz zastąpić przecierem pomidorowym. Dowolnie kontroluj jego ostrość, dodając do całości różne gatunki chili lub sosy typu tabasco w odpowiednich proporcjach. Wypróbuj ten uniwersalny przepis.


































