Sos BBQ (barbecue) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos BBQ (barbecue)

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

363 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

412 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

80 mililitrów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na oleju podsmaż pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę, aż nabiorą brązowego koloru.

Sos BBQ (barbecue) - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj podsmażony czosnek, cebulę, przyprawę Knorr i wszystkie pozostałe składniki. Sos doskonale nadaje się jako marynata do mięs pieczonych na grillu, na przykład części kurczaka, skrzydełek lub udek jak i również żeberek wieprzowych.

Sos BBQ (barbecue) - Krok 2
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos BBQ (barbecue) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos BBQ (barbecue)Sos BBQ (barbecue)

Sos BBQ powinien mieć charakterystyczny czerwono-brązowy kolor oraz cechować się intensywnym wędzonym zapachem. Jako amerykański klasyk podawany jest przede wszystkim do grillowanych mięs, takich jak: kiełbasa, karkówka, kurczak czy żeberka. Zaserwować go możesz jednak także do codziennych kanapek z wędliną oraz świeżymi warzywami. Aby był wyjątkowo aromatyczny, najpierw należy podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, aż warzywa nabiorą brązowego koloru. Podstawą barbecue powinien być sos Worchester o płynnej konsystencji i korzennym posmaku. Skontrastuj go z sokiem z cytryny i pomarańczy oraz łyżeczką ostrej musztardy. Ponadto wśród przypraw powinien pojawić się także pieprz kajeński i mieszanka z intensywną nutą kolendry oraz gorczycy (taka, jaką wykorzystuje się do przygotowania marynaty do wieprzowiny). Czerwony kolor sos BBQ zyska za sprawą keczupu, który możesz zastąpić przecierem pomidorowym. Dowolnie kontroluj jego ostrość, dodając do całości różne gatunki chili lub sosy typu tabasco w odpowiednich proporcjach. Wypróbuj ten uniwersalny przepis.