Sos czosnkowy na wódce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos czosnkowy na wódce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

229 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 opakowanie

0.5 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy według przepisu na opakowaniu, łącząc majonez z wodą i zawartością opakowania.

Sos czosnkowy na wódce - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek i połącz z majonezem i alkoholem.

Sos czosnkowy na wódce - Krok 2

Krok 3

Podawaj sos czosnkowy na wódce do dań z jaj, ryb, warzyw i mięs.

Sos czosnkowy na wódce - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos czosnkowy na wódceSos czosnkowy na wódce

Sos czosnkowy na wódce jest jeszcze bardziej pikantny i wyrazisty niż ten znany z popularnych przepisów. Przygotowuje się go na bazie majonezu, dlatego ma aksamitną konsystencję z delikatnie wyczuwalnym, przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Jeśli chcesz, aby sos nabrał głębszego aromatu, dodaj do niego zioła – sprawdzą się bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn lub tymianek. Pasować będą zarówno suszone, jak i świeże. Sos czosnkowy na wódce to doskonały dodatek do mięs oraz ryb z grilla lub pieczonych. Jeśli polejesz nim warzywa, nabiorą intensywniejszego smaku. Tak przyrządzonym sosem wzbogacisz również różnego rodzaju wytrawne zapiekanki, dania z makaronu czy ryżu. To także świetna propozycja na smaczny dip podczas imprezy. Powinien być wówczas nieco gęstszy, dlatego dodaj do niego odrobinę więcej majonezu i dobrze wymieszaj całość. Serwuj go jako część szwedzkiego stołu, razem z warzywami, deską serów i mięsami na zimno. Chcesz sprawdzić, jak smakuje ten ostry sos? Przygotuj go, korzystając z tego przepisu!