Sos czosnkowy na wódce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos czosnkowy na wódce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
249 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

183 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 opakowanie

2 sztuki

25 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy według przepisu na opakowaniu, łącząc majonez z wodą i zawartością opakowania.

Sos czosnkowy na wódce - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek i połącz z majonezem, alkoholem i jogurtem.

Sos czosnkowy na wódce - Krok 2

Krok 3

Podawaj sos czosnkowy na wódce do dań z jaj, ryb, warzyw i mięs.

Sos czosnkowy na wódce - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Szwonka

    Elżbieta Szwonka , 29.11.2021

    Nie ma pomyłki w ilości alkoholu? Przeciętnie szklanka to 250 - 200 mililitrów.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos czosnkowy na wódceSos czosnkowy na wódce

Sos czosnkowy na wódce jest jeszcze bardziej pikantny i wyrazisty niż ten znany z popularnych przepisów. Przygotowuje się go na bazie majonezu, dlatego ma aksamitną konsystencję z delikatnie wyczuwalnym, przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Jeśli chcesz, aby sos nabrał głębszego aromatu, dodaj do niego zioła – sprawdzą się bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn lub tymianek. Pasować będą zarówno suszone, jak i świeże. Sos czosnkowy na wódce to doskonały dodatek do mięs oraz ryb z grilla lub pieczonych. Jeśli polejesz nim warzywa, nabiorą intensywniejszego smaku. Tak przyrządzonym sosem wzbogacisz również różnego rodzaju wytrawne zapiekanki, dania z makaronu czy ryżu. To także świetna propozycja na smaczny dip podczas imprezy. Powinien być wówczas nieco gęstszy, dlatego dodaj do niego odrobinę więcej majonezu i dobrze wymieszaj całość. Serwuj go jako część szwedzkiego stołu, razem z warzywami, deską serów i mięsami na zimno. Chcesz sprawdzić, jak smakuje ten ostry sos? Przygotuj go, korzystając z tego przepisu!