Sos czosnkowy na wódce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos czosnkowy na wódce

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
249 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 opakowanie

2 sztuki

25 mililitrów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy według przepisu na opakowaniu, łącząc majonez z wodą i zawartością opakowania.

Sos czosnkowy na wódce - Krok 1

Krok 2

Posiekaj drobno czosnek i połącz z majonezem, alkoholem i jogurtem.

Sos czosnkowy na wódce - Krok 2

Krok 3

Podawaj sos czosnkowy na wódce do dań z jaj, ryb, warzyw i mięs.

Sos czosnkowy na wódce - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Szwonka

    Elżbieta Szwonka , 29.11.2021

    Nie ma pomyłki w ilości alkoholu? Przeciętnie szklanka to 250 - 200 mililitrów.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos czosnkowy na wódce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Salsa pomidorowa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos czosnkowy na wódceSos czosnkowy na wódce

Sos czosnkowy na wódce jest jeszcze bardziej pikantny i wyrazisty niż ten znany z popularnych przepisów. Przygotowuje się go na bazie majonezu, dlatego ma aksamitną konsystencję z delikatnie wyczuwalnym, przeciśniętym przez praskę, czosnkiem. Jeśli chcesz, aby sos nabrał głębszego aromatu, dodaj do niego zioła – sprawdzą się bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn lub tymianek. Pasować będą zarówno suszone, jak i świeże. Sos czosnkowy na wódce to doskonały dodatek do mięs oraz ryb z grilla lub pieczonych. Jeśli polejesz nim warzywa, nabiorą intensywniejszego smaku. Tak przyrządzonym sosem wzbogacisz również różnego rodzaju wytrawne zapiekanki, dania z makaronu czy ryżu. To także świetna propozycja na smaczny dip podczas imprezy. Powinien być wówczas nieco gęstszy, dlatego dodaj do niego odrobinę więcej majonezu i dobrze wymieszaj całość. Serwuj go jako część szwedzkiego stołu, razem z warzywami, deską serów i mięsami na zimno. Chcesz sprawdzić, jak smakuje ten ostry sos? Przygotuj go, korzystając z tego przepisu!