Sos do kebaba, czosnkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos do kebaba, czosnkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

155

1450 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4010 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj, a następnie rozgnieć dobrze nożem na gładką pastę.

Sos do kebaba, czosnkowy  - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr rozmieszaj z jogurtem i majonezem.

Sos do kebaba, czosnkowy  - Krok 2

Krok 3

Natkę pietruszki posiekaj drobno.

Sos do kebaba, czosnkowy  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki.

Sos do kebaba, czosnkowy  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Duszyńska

    Danuta Duszyńska , 18.09.2017

    Wspaniała stronka przepisy ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sos koperkowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do kebaba, czosnkowy Sos do kebaba, czosnkowy

Sekret smacznego kebabu kryje się nie tylko w doborze odpowiedniego mięsa oraz warzywnych dodatków, ale także w wyrazistym sosie. Zainspiruj się i przygotuj do niego sos czosnkowy. Zajmie Ci to dosłownie kilka chwil. Niezbędne będzie sięgnięcie po ząbki czosnku. Posiekaj je drobno i rozgnieć nożem na gładką pastę lub przeciśnij przez praskę – dzięki temu wydobędziesz z nich charakterystyczny, wyrazisty smak. Dodatkowo podkreślisz go gotowym sosem czosnkowym wykorzystywanym do sałatek. Przygotowane składniki połącz z jogurtem oraz majonezem, aż zyskają spójną i gładką konsystencję. Ewentualnie sięgnij po kwaśną śmietanę. Świetnym dodatkiem do całości będzie również drobno posiekana natka pietruszki lub koperek. Taki sos możesz wykorzystać nie tylko do kebabu. Sprawdzi się także w połączeniu z nachos czy tortillą. Serwuj go na zimno w niewielkiej salaterce lub rozprowadź bezpośrednio na daniu. Do dekoracji wykorzystaj świeżą natkę pietruszki lub koperek. Jaki jest Twój ulubiony sos do kebabu?