Sos do kebaba, czosnkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos do kebaba, czosnkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

147

1391 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3666 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

200 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek posiekaj, a następnie rozgnieć dobrze nożem na gładką pastę.

Sos do kebaba, czosnkowy  - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr rozmieszaj z jogurtem i majonezem.

Sos do kebaba, czosnkowy  - Krok 2

Krok 3

Natkę pietruszki posiekaj drobno.

Sos do kebaba, czosnkowy  - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki.

Sos do kebaba, czosnkowy  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Danuta Duszyńska

    Danuta Duszyńska , 18.09.2017

    Wspaniała stronka przepisy ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos do kebaba, czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos do kebaba, czosnkowy Sos do kebaba, czosnkowy

Sekret smacznego kebabu kryje się nie tylko w doborze odpowiedniego mięsa oraz warzywnych dodatków, ale także w wyrazistym sosie. Zainspiruj się i przygotuj do niego sos czosnkowy. Zajmie Ci to dosłownie kilka chwil. Niezbędne będzie sięgnięcie po ząbki czosnku. Posiekaj je drobno i rozgnieć nożem na gładką pastę lub przeciśnij przez praskę – dzięki temu wydobędziesz z nich charakterystyczny, wyrazisty smak. Dodatkowo podkreślisz go gotowym sosem czosnkowym wykorzystywanym do sałatek. Przygotowane składniki połącz z jogurtem oraz majonezem, aż zyskają spójną i gładką konsystencję. Ewentualnie sięgnij po kwaśną śmietanę. Świetnym dodatkiem do całości będzie również drobno posiekana natka pietruszki lub koperek. Taki sos możesz wykorzystać nie tylko do kebabu. Sprawdzi się także w połączeniu z nachos czy tortillą. Serwuj go na zimno w niewielkiej salaterce lub rozprowadź bezpośrednio na daniu. Do dekoracji wykorzystaj świeżą natkę pietruszki lub koperek. Jaki jest Twój ulubiony sos do kebabu?