Sos beszamel z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos beszamel z serem

Autor: Angelika Mejzińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 łyżki

2 szklanki

1 szczypta

1 szczypta

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku na małym ogniu rozpuść masło.

Krok 2

Na masło posyp make i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.Zdejmij z ognia (nie zagotowuj, nie smaż masy).

Krok 3

Do masy dolewaj stopniowo zimne mleko, cały czas mieszając aby nie powstały grudki.

Krok 4

Po dodaniu całego mleka, ponownie postaw na wolnym ogniu, cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.

Krok 5

Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos beszamel z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej