Składniki
2 łyżki
2 łyżki
2 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło.
Krok 2
Na masło posyp make i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.Zdejmij z ognia (nie zagotowuj, nie smaż masy).
Krok 3
Do masy dolewaj stopniowo zimne mleko, cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
Krok 4
Po dodaniu całego mleka, ponownie postaw na wolnym ogniu, cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej