
Składniki
2 łyżki
2 łyżki
2 szklanki
1 szczypta
1 szczypta
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku na małym ogniu rozpuść masło.
Krok 2
Na masło posyp make i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.Zdejmij z ognia (nie zagotowuj, nie smaż masy).
Krok 3
Do masy dolewaj stopniowo zimne mleko, cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
Krok 4
Po dodaniu całego mleka, ponownie postaw na wolnym ogniu, cały czas mieszając doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej