Klasyka grillowania w amerykańskim wydaniu
Naszą podróż rozpocznijmy od Stanów Zjednoczonych, gdzie grillowanie znane jest pod nazwą barbecue. Amerykanie znają wiele przepisów na dania z mięsem i dodatkiem wyrazistych sosów. Schab, rostbef i burger wołowy to obowiązkowe elementy na liście grillowego menu zza oceanu. Proste w przygotowaniu, soczyste mięso i dodatek doskonale doprawionego sosu Hellmann’s! Spróbujcie naszej propozycji na steki ze schabu z sosem Steak. Amerykańska klasyka w najlepszej odsłonie.
W rytmie samby
Zajrzeliśmy na chwilę do Brazylii. W Rio de Janeiro panuje gorąca aura, także na talerzach. Wykorzystajcie nasz przepis na grillowane piersi z kurczaka z rozmarynem, których uzupełnieniem będzie wyrazisty sos Samba z papryką i czosnkiem w roli głównej. To najszybszy i najsprytniejszy sposób, jak w parę chwil podkręcić smak delikatnych dań z kurczaka, indyka czy kaczki. Dajcie się ponieść gorącym, latynoamerykańskim rytmom podczas przyrządzania tego dania!
Egzotyka na ruszcie
Ruszamy w kolejną podróż – tym razem padło na Jamajkę. Leżymy pod palmami, pijemy w cieniu orzeźwiający drink z kokosa i gotujemy. Żadne danie nie kojarzy się z tym krajem tak bardzo, jak kurczak grillowany w słodko-pikantnej marynacie. By zbalansować ostry smak i intensywny aromat mięsa, proponujemy podanie go z dipem pomarańczowym. Sprawdźcie nasz przepis. Palce lizać!
Greckie klimaty
Kuchnia śródziemnomorska ma wiele do zaoferowania wszystkim fanom gotowania na świeżym powietrzu. Na naszym stole pojawi się grillowana jagnięcina i oczywiście sos tzatziki. Charakterystyczna dla Grecji jest także klasyczna pita z grillowanymi warzywami, serem halloumi i sosem czosnkowym. Niebo w gębie!
Kuchnia hiszpańska na Twoim grillu
W Hiszpanii czekało na nas wyśmienite śniadanie – taca regionalnych serów i długodojrzewających szynek oraz kiełbas (w tym ognista chorizo), podanych z sosem hiszpańskim. Lepszego początku dnia nie mogliśmy sobie wyobrazić! Leniwe i gorące południe spędziliśmy na poszukiwaniu miejsca, w którym odpoczniemy od upałów.
Przysmaki z różnych stron świata
Grill to doskonała okazja do spotkania z rodziną i przyjaciółmi – każdy ma jednak inne preferencje smakowe – jak im sprostać? Przygotujcie kolorowe szaszłyki! To najprostszy sposób, by szybko przyrządzić danie o tak zróżnicowanych składnikach. Możecie wykorzystać różne rodzaje mięsa (drobiowe, wołowe lub wieprzowe) oraz wiele warzyw, dzięki którym Wasze szaszłyki będą nie tylko smaczne, ale i kolorowe! Także ten przepis nie obejdzie się bez dodatku sosu, podkreślającego smak wybranych składników. Spróbujcie koniecznie sosu na bazie jogurtu, z intensywnym połączeniem zielonego i czarnego pieprzu oraz majeranku.
Polskie akcenty kulinarne
Nasza kulinarna podróż dobiega końca. Wracamy do Polski – szykuje się cudowna pogoda, więc nie wyobrażamy sobie innej formy ucztowania niż grillowanie. Mamy pod ręką sezonowe warzywa, więc chcemy zaskoczyć naszych gości bogactwem i różnorodnością dipów do grillowanych mięs i warzyw. Na tacy z cudownie zrumienionymi kiełbaskami i szaszłykami pojawi się dip pomidorowy lub czosnkowy w towarzystwie sosu koperkowego. Wszystkie zawierają tradycyjne polskie składniki. Zapewniamy Was, że każdy znajdzie coś dla siebie!
Grillowanie to nie tylko jedzenie – to przede wszystkim spotkanie z bliskimi, któremu towarzyszą najlepsze przepisy. Spędźcie ten czas w gronie rodziny i znajomych, wykorzystajcie gotowe sosy Hellmann’s, które zaoszczędzą Wasz czas spędzony w kuchni i zadbają o najlepsze wrażenia smakowe gości.