
Składniki
300 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
10 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
50 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą około 2 cm kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, Przyprawę do mięs Knorr, majeranek, posiekany czosnek oraz grubo zmielony czarny pieprz. W tak przygotowanej marynacie zanurz kawałki wołowiny i dokładnie w niej wymieszaj.

Krok 2
Cebulki obierz, przekrój na pół i sparz wrzącą wodą. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne oraz białe błonki i pokrój w 2 cm kostkę. Boczek pokrój w grube około 0,5 cm plastry, a następnie w kostkę o wielkości około 2 cm.

Krok 3
Wszystkie składniki nakłuwaj na przemian na patyki do szaszłyków. Patyczki dobrze jest namoczyć wcześniej w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania.

Krok 4
Gotowe szaszłyki grilluj około 20 minut przekręcając co jakiś. Podawaj z sosem Hellmann‘s Green Pepper.


Dobra rada:
Boczek możesz zamienić na kawałki słoniny. W wytapiający się tłuszcz sprawi iż wołowina będzie delikatniejsza w smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki wołowe
Polędwica wołowa, świeża szalotka, kolorowa papryka, aromatyczne przyprawy i musztarda Dijon. Ten przepis na szaszłyk wołowy nie tylko brzmi na łatwy i przyjemny. Patyczki w dłoń, zaczynamy!
Dla kogo?
Smakosze gustujący w pieczonych mięsach rozsmakują się w szaszłykach z wołowiny. A jeśli wśród twoich znajomych znajdują się wielbiciele wołowych burgerów, pora zaprezentować im ten rodzaj mięsa na patyku – w formie pysznych szaszłyków wołowych.
Na jaką okazję?
Szaszłyk wołowy podawaj nie tylko jako danie obiadowe, ale przede wszystkim na wieczorne przyjęcie przy grillu. Na taką okazję sprawdzi się w połączeniu z grecką sałatką z serem feta, frytkami lub pieczonymi ziemniakami w mundurkach.
Czy wiesz, że?
Do szaszłyków wołowych z grilla dodawaj boczek wędzony – nie parzony. Ten drugi rodzaj zachowaj raczej do kanapek, jajecznicy lub skwarek, którymi możesz posypać mączne danie. A jeśli nie przepadasz za boczkiem, zamień go na słoninę. Wytapiający się z niej tłuszcz nada polędwicy subtelnego aromatu.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz urozmaicić szaszłyki wołowe, możesz poeksperymentować z innymi rodzajami mięsa lub dodać więcej warzyw (np. pieczarki czy pomidorki koktajlowe). Szaszłyki z wołowiny to doskonała okazja do tego, by na stole pojawiły się różnorodne sosy i dipy. Do tego dania szczególnie pasują sosy salsa, green pepper i jogurtowo-czosnkowy. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie sosów do szaszłyków wołowych z grilla, postaw na ketchup – on również się tu sprawdzi!































