Szaszłyki wołowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

10 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

50 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą około 2 cm kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, Przyprawę do mięs Knorr, majeranek, posiekany czosnek oraz grubo zmielony czarny pieprz. W tak przygotowanej marynacie zanurz kawałki wołowiny i dokładnie w niej wymieszaj.

Szaszłyki wołowe  - Krok 1

Krok 2

Cebulki obierz, przekrój na pół i sparz wrzącą wodą. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne oraz białe błonki i pokrój w 2 cm kostkę. Boczek pokrój w grube około 0,5 cm plastry, a następnie w kostkę o wielkości około 2 cm.

Szaszłyki wołowe  - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki nakłuwaj na przemian na patyki do szaszłyków. Patyczki dobrze jest namoczyć wcześniej w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania.

Szaszłyki wołowe  - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki grilluj około 20 minut przekręcając co jakiś. Podawaj z sosem Hellmann‘s Green Pepper.

Szaszłyki wołowe  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Boczek możesz zamienić na kawałki słoniny. W wytapiający się tłuszcz sprawi iż wołowina będzie delikatniejsza w smaku.

25

Opinie o przepisie

  • Renata Graczyk

    Renata Graczyk , 23.08.2015

    Od 16 do 23 gryl z znajomimi \m/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gorazda

    Krystyna Gorazda , 22.08.2015

    Dziewczyny pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Wolosiuk

    Janusz Wolosiuk , 22.08.2015

    Ja grilluję jutro :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pogoda

    Elżbieta Pogoda , 22.08.2015

    Lato jeszcze wspaniałe - tylko grillować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Krawczyk

    Alicja Krawczyk , 22.08.2015

    Grill na pożegnanie lata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Rogowski

    Mirosław Rogowski , 22.08.2015

    Co za zapach !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Laskowska

    Teresa Laskowska , 22.08.2015

    Dziś i jutro smacznego u nas króluje kaszanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Baranowska

    Alina Baranowska , 22.08.2015

    Oj zjadłoby się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Bielska

    Helena Bielska , 22.08.2015

    Jak dopisze pogoda to jutro z mężem oraz siostrzyczką i szwagierkiem będziemy grilować .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Żak

    Wiktor Żak , 22.08.2015

    Jak to pysznie wygląda. A propos Renata i Grzesiek, czy znacie Żanetę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Rezler

    Marek Rezler , 22.08.2015

    Jednak najlepszy smak miała zwykła "pieczeń z rożna", sprzedawana w latach siedemdziesiątych pod zadymionymi budkami: kawałki mięsa przeplatane plastrem cebuli i kawałkiem boczku. Bez żadnych "polepszaczy smaku", posypek itd.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Ślipek

    Wiesia Ślipek , 22.08.2015

    Szaszłyki z grilla to jest pycha .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Bień

    Elżbieta Bień , 22.08.2015

    Ale apetyczne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Ogórek

    Henryk Ogórek , 22.08.2015

    pomyslowo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowicki

    Andrzej Nowicki , 22.08.2015

    Jolka Jolka pamiętasz szaszłyk ze snu lalala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Teśluk

    Włodzimierz Teśluk , 22.08.2015

    Szaszłyk w plenerze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kempa

    Anna Kempa , 22.08.2015

    A zrobisz to polece

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Ochocińska

    Irena Ochocińska , 22.08.2015

    Pewnie to jest dobre,ale nie jadam grilowanych potraw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Elwira Przepióra

    Mirosław Elwira Przepióra , 22.08.2015

    my nie ale by się wszamało pozdrawiamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danusia Goździuk

    Danusia Goździuk , 22.08.2015

    Pożegnanie wakacji czas zorganizować. ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Sokołowski

    Leszek Sokołowski , 22.08.2015

    Pychotka :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robi Lu

    Robi Lu , 22.08.2015

    Smacznego. Danusia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Mędrkowski

    Witold Mędrkowski , 22.08.2015

    Daj chociaż powąchać albo polizać. Miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Koczorowska

    Grazyna Koczorowska , 22.08.2015

    bede je dzis jadla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 22.08.2015

    mniam,mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki wołowe Szaszłyki wołowe

Szaszłyki wołowe to połączenie wyjątkowych smaków grillowanych mięs i opiekanych warzyw. Mogą stać się pozycją obowiązkową w Twoim grillowym menu. Podstawą tej przekąski jest mięso zanurzone wcześniej w aromatycznej marynacie pełnej ziół i przypraw. Mieszankę odstaw na kilkanaście minut, żeby smaki dobrze się przeniknęły. W tym czasie obierz i sparz szalotkę, a następnie pokrój boczek i paprykę w kostkę. Wszystkie składniki nabijaj naprzemiennie na długie drewniane patyczki. Zamocz je wcześniej w zimnej wodzie – dzięki temu nie będą się przypalać podczas grillowania. Oprócz sugerowanych składników sprawdzą się również pomidorki koktajlowe oraz pieczarki. Szaszłyki połóż na ruszcie i grilluj przez kilkanaście minut, co jakiś czas je przewracając. Kiedy mięso stanie się miękkie, szaszłyki będą gotowe do podania. Najlepiej smakują z pikantnymi sosami, np. green pepper lub salsą meksykańską. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie sałatka przygotowana ze świeżych warzyw oraz sera feta. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie dobrą inspiracją.