
Składniki
300 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
10 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
50 mililitrów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w grubą około 2 cm kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, Przyprawę do mięs Knorr, majeranek, posiekany czosnek oraz grubo zmielony czarny pieprz. W tak przygotowanej marynacie zanurz kawałki wołowiny i dokładnie w niej wymieszaj.

Krok 2
Cebulki obierz, przekrój na pół i sparz wrzącą wodą. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne oraz białe błonki i pokrój w 2 cm kostkę. Boczek pokrój w grube około 0,5 cm plastry, a następnie w kostkę o wielkości około 2 cm.

Krok 3
Wszystkie składniki nakłuwaj na przemian na patyki do szaszłyków. Patyczki dobrze jest namoczyć wcześniej w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania.

Krok 4
Gotowe szaszłyki grilluj około 20 minut przekręcając co jakiś. Podawaj z sosem Hellmann‘s Green Pepper.


Dobra rada:
Boczek możesz zamienić na kawałki słoniny. W wytapiający się tłuszcz sprawi iż wołowina będzie delikatniejsza w smaku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki wołowe
Polędwica wołowa, świeża szalotka, kolorowa papryka, aromatyczne przyprawy i musztarda Dijon. Ten przepis na szaszłyk wołowy nie tylko brzmi na łatwy i przyjemny. Patyczki w dłoń, zaczynamy!
Dla kogo?
Smakosze gustujący w pieczonych mięsach rozsmakują się w szaszłykach z wołowiny. A jeśli wśród twoich znajomych znajdują się wielbiciele wołowych burgerów, pora zaprezentować im ten rodzaj mięsa na patyku – w formie pysznych szaszłyków wołowych.
Na jaką okazję?
Szaszłyk wołowy podawaj nie tylko jako danie obiadowe, ale przede wszystkim na wieczorne przyjęcie przy grillu. Na taką okazję sprawdzi się w połączeniu z grecką sałatką z serem feta, frytkami lub pieczonymi ziemniakami w mundurkach.
Czy wiesz, że?
Do szaszłyków wołowych z grilla dodawaj boczek wędzony – nie parzony. Ten drugi rodzaj zachowaj raczej do kanapek, jajecznicy lub skwarek, którymi możesz posypać mączne danie. A jeśli nie przepadasz za boczkiem, zamień go na słoninę. Wytapiający się z niej tłuszcz nada polędwicy subtelnego aromatu.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli chcesz urozmaicić szaszłyki wołowe, możesz poeksperymentować z innymi rodzajami mięsa lub dodać więcej warzyw (np. pieczarki czy pomidorki koktajlowe). Szaszłyki z wołowiny to doskonała okazja do tego, by na stole pojawiły się różnorodne sosy i dipy. Do tego dania szczególnie pasują sosy salsa, green pepper i jogurtowo-czosnkowy. Jeśli nie masz czasu na przyrządzanie sosów do szaszłyków wołowych z grilla, postaw na ketchup – on również się tu sprawdzi!