Szaszłyki wołowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Szaszłyki wołowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

174 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

10 sztuk

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

50 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w grubą około 2 cm kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, Przyprawę do mięs Knorr, majeranek, posiekany czosnek oraz grubo zmielony czarny pieprz. W tak przygotowanej marynacie zanurz kawałki wołowiny i dokładnie w niej wymieszaj.

Szaszłyki wołowe  - Krok 1

Krok 2

Cebulki obierz, przekrój na pół i sparz wrzącą wodą. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne oraz białe błonki i pokrój w 2 cm kostkę. Boczek pokrój w grube około 0,5 cm plastry, a następnie w kostkę o wielkości około 2 cm.

Szaszłyki wołowe  - Krok 2

Krok 3

Wszystkie składniki nakłuwaj na przemian na patyki do szaszłyków. Patyczki dobrze jest namoczyć wcześniej w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania.

Szaszłyki wołowe  - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki grilluj około 20 minut przekręcając co jakiś. Podawaj z sosem Hellmann‘s Green Pepper.

Szaszłyki wołowe  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Boczek możesz zamienić na kawałki słoniny. W wytapiający się tłuszcz sprawi iż wołowina będzie delikatniejsza w smaku.

25

Opinie o przepisie

  • Renata Graczyk

    Renata Graczyk , 23.08.2015

    Od 16 do 23 gryl z znajomimi \m/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Gorazda

    Krystyna Gorazda , 22.08.2015

    Dziewczyny pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Wolosiuk

    Janusz Wolosiuk , 22.08.2015

    Ja grilluję jutro :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Pogoda

    Elżbieta Pogoda , 22.08.2015

    Lato jeszcze wspaniałe - tylko grillować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Krawczyk

    Alicja Krawczyk , 22.08.2015

    Grill na pożegnanie lata

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Rogowski

    Mirosław Rogowski , 22.08.2015

    Co za zapach !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Laskowska

    Teresa Laskowska , 22.08.2015

    Dziś i jutro smacznego u nas króluje kaszanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Baranowska

    Alina Baranowska , 22.08.2015

    Oj zjadłoby się

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Bielska

    Helena Bielska , 22.08.2015

    Jak dopisze pogoda to jutro z mężem oraz siostrzyczką i szwagierkiem będziemy grilować .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Żak

    Wiktor Żak , 22.08.2015

    Jak to pysznie wygląda. A propos Renata i Grzesiek, czy znacie Żanetę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Rezler

    Marek Rezler , 22.08.2015

    Jednak najlepszy smak miała zwykła "pieczeń z rożna", sprzedawana w latach siedemdziesiątych pod zadymionymi budkami: kawałki mięsa przeplatane plastrem cebuli i kawałkiem boczku. Bez żadnych "polepszaczy smaku", posypek itd.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Ślipek

    Wiesia Ślipek , 22.08.2015

    Szaszłyki z grilla to jest pycha .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Bień

    Elżbieta Bień , 22.08.2015

    Ale apetyczne .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Ogórek

    Henryk Ogórek , 22.08.2015

    pomyslowo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Nowicki

    Andrzej Nowicki , 22.08.2015

    Jolka Jolka pamiętasz szaszłyk ze snu lalala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Włodzimierz Teśluk

    Włodzimierz Teśluk , 22.08.2015

    Szaszłyk w plenerze :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kempa

    Anna Kempa , 22.08.2015

    A zrobisz to polece

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Ochocińska

    Irena Ochocińska , 22.08.2015

    Pewnie to jest dobre,ale nie jadam grilowanych potraw.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Elwira Przepióra

    Mirosław Elwira Przepióra , 22.08.2015

    my nie ale by się wszamało pozdrawiamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danusia Goździuk

    Danusia Goździuk , 22.08.2015

    Pożegnanie wakacji czas zorganizować. ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Sokołowski

    Leszek Sokołowski , 22.08.2015

    Pychotka :-P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robi Lu

    Robi Lu , 22.08.2015

    Smacznego. Danusia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Mędrkowski

    Witold Mędrkowski , 22.08.2015

    Daj chociaż powąchać albo polizać. Miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Koczorowska

    Grazyna Koczorowska , 22.08.2015

    bede je dzis jadla

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Szczygieł

    Stanisława Szczygieł , 22.08.2015

    mniam,mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki wołowe  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki wołowe Szaszłyki wołowe

Szaszłyki wołowe to połączenie wyjątkowych smaków grillowanych mięs i opiekanych warzyw. Mogą stać się pozycją obowiązkową w Twoim grillowym menu. Podstawą tej przekąski jest mięso zanurzone wcześniej w aromatycznej marynacie pełnej ziół i przypraw. Mieszankę odstaw na kilkanaście minut, żeby smaki dobrze się przeniknęły. W tym czasie obierz i sparz szalotkę, a następnie pokrój boczek i paprykę w kostkę. Wszystkie składniki nabijaj naprzemiennie na długie drewniane patyczki. Zamocz je wcześniej w zimnej wodzie – dzięki temu nie będą się przypalać podczas grillowania. Oprócz sugerowanych składników sprawdzą się również pomidorki koktajlowe oraz pieczarki. Szaszłyki połóż na ruszcie i grilluj przez kilkanaście minut, co jakiś czas je przewracając. Kiedy mięso stanie się miękkie, szaszłyki będą gotowe do podania. Najlepiej smakują z pikantnymi sosami, np. green pepper lub salsą meksykańską. Doskonałym uzupełnieniem dania będzie sałatka przygotowana ze świeżych warzyw oraz sera feta. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie dla Ciebie dobrą inspiracją.