Kawałki mięsa i warzyw na szpikulcu – jak zrobić szaszłyki, aby były apetyczne i kolorowe? Jak łączyć poszczególne składniki i po co sięgać, aby danie było smacznie? – podpowiadamy w poradniku.

Jak zrobić szaszłyki mięsne?

Szaszłyki z kawałków mięsa to chyba najbardziej znana wersja dania. Popularne są np. mieszane – z kawałków wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny, czasem urozmaicane cebulą, boczkiem lub słoniną. Dobrą inspiracją, zwłaszcza na grill, będą wieprzowe szaszłyki, ponieważ mięso to bardzo dobrze nadaje się do opiekania. Świetnym dodatkiem do niego będzie papryka oraz lekko słodka cebula szalotka. Z kolei do szaszłyków z karkówki i boczku pasować będą suszone śliwki – najlepiej wędzone. Wypróbuj także spróbować wersji z morelami. Jak zrobić szaszłyki z dowolnego gatunku mięsa?

- Wszystkie składniki pokrój w kostkę podobnych rozmiarów. Dzięki temu upieką się w tym samym czasie.

- Mięso posyp przyprawą do grilla, kebaba albo kurczaka. Możesz je także zamarynować np. w musztardzie, oliwie i soku z cytryny, a warzywa oprósz pieprzem lub słodką papryką.

- Umyj dokładnie metalowe szpikulce, a jeśli używasz drewnianych patyczków, zamocz je w wodzie – dzięki temu nie będą się przypalały.

- Składniki na szaszłyki nabijaj naprzemiennie na szpikulce.

- W zależności od rodzaju i wielkości kawałków mięsa grilluj je od 5 do 8 minut z każdej strony. W trakcie grillowania warto polewać je marynatą. Dzięki temu będą intensywniejsze w smaku i zneutralizujesz ryzyko wysuszenia się mięsa.

- Szaszłyki upieczesz także w piekarniku (w temp. 180 st. przez ok. 25-30 minut) lub usmażysz na patelni grillowej (smaż po kilka minut z każdej strony) Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa i wielkości kawałków.

Jak zrobić szaszłyki inaczej?

Oprócz klasycznych szaszłyków z kawałków mięsa i warzyw, spróbuj także przyrządzić je w nieco odmienionej wersji. Sataye – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym to fantazyjnie nabite na patyczki kawałki kurczaka – zamarynowane wcześniej w sosie sojowym, miodzie, oleju sezamowym, czosnku, chili i kolendrze. Ta słodko-pikantna mieszanka smaków nadaje mięsu orientalnego charakteru. W kuchni tureckiej czy arabskiej znane są też szaszłyki z mięsa mielonego, zwane koftą, najczęściej jagnięce. Zainspiruj się nimi i spróbuj mielonych szaszłyków na ostro z dipem serowym. Jak zrobić szaszłyki w takiej wersji?

- Wyrób mielone mięso na gładką masę. Dodaj do niej pikantną przyprawę, cebulę i posiekaną natkę pietruszki.

- Uformuj podłużne, nieduże kotleciki i nabijaj je na patyczki, lekko dociskając.

- Szaszłyki piecz przez ok. 10 min z każdej strony.

- Przygotuj do nich dip na bazie majonezu, jogurtu oraz sera. 30 g sera pleśniowego zetrzyj i wymieszaj z 2 łyżkami majonezu, 200 g jogurtu i dopraw sokiem z cytryny oraz natką pietruszki.

Ciekawym daniem będą także rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami. Łosoś, krewetki i suszone pomidory to znakomite połączenie na przystawkę przed uroczystym posiłkiem. Wiedząc, jak zrobić szaszłyki, przygotujesz wiele dań na różne okazje.