PRZEPISY.PL
Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym - autor: przepisy.pl

Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

  • 30
  • 6
  • Łatwe
  • 0
67
osób dodało do Mniamlisty
67
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • pierś z kurczaka 600 gr
  • Bulionetka drobiowa Knorr1 szt
  • mleko kokosowe200 ml
  • masło orzechowe100 gr
  • miód1 łyżka
  • papryczka chili2 szt
  • świeży imbir50 gr
  • ząbki czosnku2 szt
  • świeża kolendra1 pęczek
  • cytryna1 szt
  • olej sezamowy1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny50 ml
  • tłuszcz do smażenia 80 ml
Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym – krok 1

Krok 1

Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie i długie paski.
Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym – krok 2

Krok 2

Przygotuj marynatę. Do miski dodaj sos sojowy, miód, olej sezamowy, imbir, czosnek, posiekane chili oraz kolendrę.
Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym – krok 3

Krok 3

Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na chwilę.
Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym – krok 4

Krok 4

W garnku na wolnym ogniu łączymy ze sobą mleko kokosowe, masło orzechowe oraz bulionetkę Knorr. Doprawiamy sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Chwilę gotujemy.
Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym – krok 5

Krok 5

Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków, następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podczas smażenia polewamy je pozostałą marynatą. Gotowe sataje podajemy posypane grubo pokrojonym szczypiorkiem. Sos podajemy w osobnej miseczce.

Więcej przepisów z tym produktem

Bulionetka drobiowa KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

127
osób dodało do Mniamlisty
30''
6
Łatwe
109
osób dodało do Mniamlisty
30''
8
Łatwe
63
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
422
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe