Makaron po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron po tajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
242 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

381 osób wydrukowało

Pobierz pdf

610 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w paski. W garnku rozpuść tłuszcz, dodaj pastę curry i smaż przez kilka minut. Wlej mleko kokosowe, zagotuj.

Makaron po tajsku - Krok 1

Krok 2

Do powstałego sosu dodaj kurczaka i duś przez około 7 minut.

Makaron po tajsku - Krok 2

Krok 3

Pokrój marchewkę w cienkie paski i dodaj do kurczaka. Limonkę umyj, zetrzyj skórkę do garnka i wciśnij sok z połówki. Zetrzyj korzeń imbiru i dodaj do całości wraz z 0.5 litrem wody, Sos do pieczeni jasny Knorr i roztopione masło. Gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut.

Makaron po tajsku - Krok 3

Krok 4

Po tym czasie dodaj makaron. Gotuj przez około 5 minut i dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną kolendrą i szczypiorkiem, po czym podawaj.

Makaron po tajsku - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po tajskuMakaron po tajsku

Jeśli chcesz przyrządzić smaczne i niebanalne danie z makaronem, po inspirację sięgnij do kuchni tajskiej. Potrawa z tego przepisu jest słodko-pikantna, a wszystko dzięki połączeniu delikatnego, kremowego mleczka kokosowego oraz ostrych przypraw, takich jak papryczka chili oraz imbir. Przygotowanie makaronu po tajsku rozpocznij od podsmażenia w garnku o grubym dnie zielonej pasty curry, co pozwoli wydobyć jej intensywny smak i zapach. Następnie do garnka wlej mleczko kokosowe i całość zagotuj. Mięso z piersi kurczaka pokrój w wąskie paski, umieść w gotującym się mleczku i duś przez kilka minut. Marchewkę posiekaj na niewielkie słupki i dodaj do sosu kokosowego. Do przełamania smaku tego dania użyj kwaśnego soku z limonki i jej startej skórki, a także cierpkiego korzenia imbiru. Zawartość garnka zalej wodą z dodatkiem esencji do duszonego kurczaka i gotuj przez kwadrans. Na koniec ugotuj makaron ryżowy typu wstążki, połącz go z sosem i dokładnie wymieszaj. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem oraz świeżą kolendrą.