Makaron ryżowy

22 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (22)

Chińska zupa z kurczakiem

98

łatwe

30 min.
Zupy inspirowane kuchnią chińską wyróżniają się intensywnym smakiem, uzyskiwanym dzięki połączeni...
Zupa seczuańska

62

średnie

60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Schab w pięciu smakach

61

łatwe

30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym

27

łatwe

30 min.
Makaron ryżowy ma delikatny smak i biały kolor, nadaje się mu różne kształty, najczęściej cienkic...
Kurczak w curry z makaronem

46

średnie

30 min.
To smaczna propozycja obiadowa dla zabieganych. Kurczak w curry z makaronem i warzywami przygotuj...
Azjatycka zupa warzywna

13

średnie

30 min.
Pad Thai

20

łatwe

30 min.
Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawd...
Srebrna zupa chińska

23

łatwe

90 min.
Zupa z chilli

14

łatwe

45 min.
Kurczak z makaronem ryżowym

16

łatwe

30 min.
Wśród smacznych urozmaiceń Twoich dań powinien pojawić się makaron ryżowy. Zainspiruj się poniższ...
Zupa Pho z wołowiną

18

łatwe

60 min.
Zupa pho z wołowiną to danie inspirowane kuchnią wietnamską. Sekret jego smaku tkwi w mieszance a...
Makaron ryżowy z indykiem, marchewką i świeżą papryką z woka

20

łatwe

15 min.
Wok świetnie sprawdza się do przyrządzania dań z mięsa i świeżych warzyw. Dzięki szybkiemu smażen...
Makaron po tajsku

15

łatwe

45 min.
Jeśli chcesz przyrządzić smaczne i niebanalne danie z makaronem, po inspirację sięgnij do kuchni...
Sałatka z makaronem chińskim

17

łatwe

30 min.
Makaron chiński jest delikatniejszy od jajecznego, ale dzięki temu dobrze komponuje się z wyrazis...
Tajska zupa chili

9

łatwe

30 min.
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami

17

łatwe

25 min.
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami to danie, które łączy w sobie smaki kuchni a...
Zupa z jajkiem

9

łatwe

30 min.
Zupa z jajkiem – to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Danie sprawdzi się zarówno na obiad...
Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO

11

łatwe

30 min.
Popularna zupa grzybowa może być przyrządzana na wiele sposobów. Jeśli szukasz alternatywy dla kl...
Warzywa po chińsku

14

łatwe

15 min.
Orientalne smaki w Twojej kuchni na wyciągnięcie ręki. Warzywa po chińsku to propozycja dla wszys...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ryżowyMakaron ryżowy

Makaron stanowi podstawę wielu dań, może służyć również jako dodatek do zup. Spożywa się go z sosami, mięsem, serami, a także na słodko. We Włoszech jest składnikiem wielu potraw i to właśnie z kuchnią włoską najbardziej się kojarzy. W swojej pierwotnej postaci jest jednak półproduktem, co znaczy, że należy go poddać obróbce termicznej. Inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku makaronu ryżowego. Nie wymaga on gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić i jest właściwie gotowy do podania. Należy pamiętać, by czasu jego namaczania zbytnio nie wydłużać – może wtedy stracić swoją formę. Makaron ryżowy otrzymuje się z ryżu bądź z mąki ryżowej i podobnie jak ryż ma właściwości absorpcyjne, to znaczy pochłania płyny, a tym samym wszelkie aromaty. Sam w sobie posiada smak dość neutralny, łącząc go więc z innymi składnikami możesz stworzyć fantastyczne i różnorodne dania. Podobnie sytuacja przedstawia się w kwestii barwy makaronu ryżowego – po wyjęciu z wody jest on przezroczysty, dopiero dodanie do niego przypraw oraz innych produktów nadaje mu intensywności. Makaron ryżowy znajdziesz w sklepach z żywnością azjatycką. Występuje w wielu kształtach. Cienkie nitki, zwane vermicelli, świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup w stylu orientalnym oraz do sałatek. Możesz wybierać spośród propozycji na zupy tajskie, chińskie, grzybowe czy azjatyckie wersje rosołu. Grubszy makaron, na przykład w formie wstążek, będzie idealny do dań przygotowywanych w woku, potraw z kurczakiem oraz wszelkich sosów. Przez dobór odpowiednich składników nadasz im wyjątkowego smaku. W kuchni azjatyckiej ważne jest łączenie ze sobą tych słodkich, jak i pikantnych, więc nie zapominaj o odpowiednich przyprawach: z jednej strony może to być trawa cytrynowa, a z drugiej papryczka chilli. Takie potrawy nie wymagają wielu przygotowań, za to z pewnością zabiorą Cię w kulinarną podróż do zupełnie innej części świata. Nie czekaj na specjalną okazję – przyrządzaj je, kiedy tylko chcesz.