Przepisy na Makaron ryżowy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron ryżowy

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ryżowyMakaron ryżowy

Makaron stanowi podstawę wielu dań, może służyć również jako dodatek do zup. Spożywa się go z sosami, mięsem, serami, a także na słodko. We Włoszech jest składnikiem wielu potraw i to właśnie z kuchnią włoską najbardziej się kojarzy. W swojej pierwotnej postaci jest jednak półproduktem, co znaczy, że należy go poddać obróbce termicznej. Inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku makaronu ryżowego. Nie wymaga on gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić i jest właściwie gotowy do podania. Należy pamiętać, by czasu jego namaczania zbytnio nie wydłużać – może wtedy stracić swoją formę. Makaron ryżowy otrzymuje się z ryżu bądź z mąki ryżowej i podobnie jak ryż ma właściwości absorpcyjne, to znaczy pochłania płyny, a tym samym wszelkie aromaty. Sam w sobie posiada smak dość neutralny, łącząc go więc z innymi składnikami możesz stworzyć fantastyczne i różnorodne dania. Podobnie sytuacja przedstawia się w kwestii barwy makaronu ryżowego – po wyjęciu z wody jest on przezroczysty, dopiero dodanie do niego przypraw oraz innych produktów nadaje mu intensywności. Makaron ryżowy znajdziesz w sklepach z żywnością azjatycką. Występuje w wielu kształtach. Cienkie nitki, zwane vermicelli, świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup w stylu orientalnym oraz do sałatek. Możesz wybierać spośród propozycji na zupy tajskie, chińskie, grzybowe czy azjatyckie wersje rosołu. Grubszy makaron, na przykład w formie wstążek, będzie idealny do dań przygotowywanych w woku, potraw z kurczakiem oraz wszelkich sosów. Przez dobór odpowiednich składników nadasz im wyjątkowego smaku. W kuchni azjatyckiej ważne jest łączenie ze sobą tych słodkich, jak i pikantnych, więc nie zapominaj o odpowiednich przyprawach: z jednej strony może to być trawa cytrynowa, a z drugiej papryczka chilli. Takie potrawy nie wymagają wielu przygotowań, za to z pewnością zabiorą Cię w kulinarną podróż do zupełnie innej części świata. Nie czekaj na specjalną okazję – przyrządzaj je, kiedy tylko chcesz.