Przepisy na Makaron ryżowy | Przepisy.pl

Przepisy na Makaron ryżowy

21 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (21)

Chińska zupa z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupy inspirowane kuchnią chińską wyróżniają się intensywnym smakiem, uzyskiwanym dzięki połączeni...
Zupa seczuańska
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Schab w pięciu smakach
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron ryżowy ma delikatny smak i biały kolor, nadaje się mu różne kształty, najczęściej cienkic...
Kurczak w curry z makaronem
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
To smaczna propozycja obiadowa dla zabieganych. Kurczak w curry z makaronem i warzywami przygotuj...
Azjatycka zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Pad Thai
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawd...
Srebrna zupa chińska
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa z chilli
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kurczak z makaronem ryżowym
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wśród smacznych urozmaiceń Twoich dań powinien pojawić się makaron ryżowy. Zainspiruj się poniższ...
Zupa Pho z wołowiną
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa pho z wołowiną to danie inspirowane kuchnią wietnamską. Sekret jego smaku tkwi w mieszance a...
Makaron po tajsku
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli chcesz przyrządzić smaczne i niebanalne danie z makaronem, po inspirację sięgnij do kuchni...
Sałatka z makaronem chińskim
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Makaron chiński jest delikatniejszy od jajecznego, ale dzięki temu dobrze komponuje się z wyrazis...
Tajska zupa chili
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami to danie, które łączy w sobie smaki kuchni a...
Zupa z jajkiem
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa z jajkiem – to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Danie sprawdzi się zarówno na obiad...
Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Popularna zupa grzybowa może być przyrządzana na wiele sposobów. Jeśli szukasz alternatywy dla kl...
Warzywa po chińsku
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Orientalne smaki w Twojej kuchni na wyciągnięcie ręki. Warzywa po chińsku to propozycja dla wszys...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ryżowyMakaron ryżowy

Makaron stanowi podstawę wielu dań, może służyć również jako dodatek do zup. Spożywa się go z sosami, mięsem, serami, a także na słodko. We Włoszech jest składnikiem wielu potraw i to właśnie z kuchnią włoską najbardziej się kojarzy. W swojej pierwotnej postaci jest jednak półproduktem, co znaczy, że należy go poddać obróbce termicznej. Inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku makaronu ryżowego. Nie wymaga on gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić i jest właściwie gotowy do podania. Należy pamiętać, by czasu jego namaczania zbytnio nie wydłużać – może wtedy stracić swoją formę. Makaron ryżowy otrzymuje się z ryżu bądź z mąki ryżowej i podobnie jak ryż ma właściwości absorpcyjne, to znaczy pochłania płyny, a tym samym wszelkie aromaty. Sam w sobie posiada smak dość neutralny, łącząc go więc z innymi składnikami możesz stworzyć fantastyczne i różnorodne dania. Podobnie sytuacja przedstawia się w kwestii barwy makaronu ryżowego – po wyjęciu z wody jest on przezroczysty, dopiero dodanie do niego przypraw oraz innych produktów nadaje mu intensywności. Makaron ryżowy znajdziesz w sklepach z żywnością azjatycką. Występuje w wielu kształtach. Cienkie nitki, zwane vermicelli, świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup w stylu orientalnym oraz do sałatek. Możesz wybierać spośród propozycji na zupy tajskie, chińskie, grzybowe czy azjatyckie wersje rosołu. Grubszy makaron, na przykład w formie wstążek, będzie idealny do dań przygotowywanych w woku, potraw z kurczakiem oraz wszelkich sosów. Przez dobór odpowiednich składników nadasz im wyjątkowego smaku. W kuchni azjatyckiej ważne jest łączenie ze sobą tych słodkich, jak i pikantnych, więc nie zapominaj o odpowiednich przyprawach: z jednej strony może to być trawa cytrynowa, a z drugiej papryczka chilli. Takie potrawy nie wymagają wielu przygotowań, za to z pewnością zabiorą Cię w kulinarną podróż do zupełnie innej części świata. Nie czekaj na specjalną okazję – przyrządzaj je, kiedy tylko chcesz.