Przepisy na Makaron ryżowy | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Makaron ryżowy

23 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (23)

Chińska zupa z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

201

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chcesz spróbować pysznej zupy chińskiej z kurczakiem o niezwykłym aromacie? Gwarantujemy, że jest...
Zupa seczuańska
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi...
Schab w pięciu smakach
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
To danie, które poprawia humor i uzależnia. Zapoznaj się z naszym przepisem na schab w pięciu sma...
Makaron ryżowy z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Spróbuj wyśmienitego chińskiego makaronu z sosem słodko-kwaśnym i kurczakiem, a nie pożałujesz! K...
Kurczak w curry z makaronem
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
35 min.
To smaczna propozycja obiadowa dla zabieganych. Kurczak w curry z makaronem i warzywami przygotuj...
Azjatycka zupa warzywna
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Grzyby namocz wcześniej. Jak zmiękną pokrój w cienkie paski. Podobnie zrób z makaronem. Zalej go...
Pad Thai
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Do przygotowania makaronu po tajsku wybierz rodzaj mięsa, który lubisz najbardziej. Dobrze sprawd...
Srebrna zupa chińska
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Porcję rosołową, cebule, selera, pora, imbir, anyż i ostrą paprykę zalej 1,5 litrem zimnej wody i...
Zupa z chilli
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
W garnku zagotuj litr wody z bulionetką Knorr.
Kurczak z makaronem ryżowym
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wśród smacznych urozmaiceń Twoich dań powinien pojawić się makaron ryżowy. Zainspiruj się poniższ...
Zupa Pho z wołowiną
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa pho z wołowiną to danie inspirowane kuchnią wietnamską. Sekret jego smaku tkwi w mieszance a...
Makaron po tajsku
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli chcesz przyrządzić smaczne i niebanalne danie z makaronem, po inspirację sięgnij do kuchni...
Sałatka z makaronem chińskim
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Makaron chiński jest delikatniejszy od jajecznego, ale dzięki temu dobrze komponuje się z wyrazis...
Tajska zupa chili
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W garnku rozgrzej olej i przesmaż cebulę, czosnek i chilli. Dodaj trawę cytrynową...
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Makaron ryżowy z klopsikami orientalnymi i brokułami to danie, które łączy w sobie smaki kuchni a...
Chińska zupa cytrynowa - VIDEO
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Grzyby Mun i makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
Zupa z jajkiem
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa z jajkiem – to szybka i prosta w przygotowaniu potrawa. Danie sprawdzi się zarówno na obiad...
Zupa grzybowa w orientalnym stylu - VIDEO
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Popularna zupa grzybowa może być przyrządzana na wiele sposobów. Jeśli szukasz alternatywy dla kl...
Sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w oleju sezamowym i Przyprawie do kurczaka Kno...
Warzywa po chińsku
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Orientalne smaki w Twojej kuchni na wyciągnięcie ręki. Warzywa po chińsku to propozycja dla wszys...

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron ryżowyMakaron ryżowy

Makaron stanowi podstawę wielu dań, może służyć również jako dodatek do zup. Spożywa się go z sosami, mięsem, serami, a także na słodko. We Włoszech jest składnikiem wielu potraw i to właśnie z kuchnią włoską najbardziej się kojarzy. W swojej pierwotnej postaci jest jednak półproduktem, co znaczy, że należy go poddać obróbce termicznej. Inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku makaronu ryżowego. Nie wymaga on gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem, po kilku minutach odcedzić i jest właściwie gotowy do podania. Należy pamiętać, by czasu jego namaczania zbytnio nie wydłużać – może wtedy stracić swoją formę. Makaron ryżowy otrzymuje się z ryżu bądź z mąki ryżowej i podobnie jak ryż ma właściwości absorpcyjne, to znaczy pochłania płyny, a tym samym wszelkie aromaty. Sam w sobie posiada smak dość neutralny, łącząc go więc z innymi składnikami możesz stworzyć fantastyczne i różnorodne dania. Podobnie sytuacja przedstawia się w kwestii barwy makaronu ryżowego – po wyjęciu z wody jest on przezroczysty, dopiero dodanie do niego przypraw oraz innych produktów nadaje mu intensywności. Makaron ryżowy znajdziesz w sklepach z żywnością azjatycką. Występuje w wielu kształtach. Cienkie nitki, zwane vermicelli, świetnie sprawdzą się jako dodatek do zup w stylu orientalnym oraz do sałatek. Możesz wybierać spośród propozycji na zupy tajskie, chińskie, grzybowe czy azjatyckie wersje rosołu. Grubszy makaron, na przykład w formie wstążek, będzie idealny do dań przygotowywanych w woku, potraw z kurczakiem oraz wszelkich sosów. Przez dobór odpowiednich składników nadasz im wyjątkowego smaku. W kuchni azjatyckiej ważne jest łączenie ze sobą tych słodkich, jak i pikantnych, więc nie zapominaj o odpowiednich przyprawach: z jednej strony może to być trawa cytrynowa, a z drugiej papryczka chilli. Takie potrawy nie wymagają wielu przygotowań, za to z pewnością zabiorą Cię w kulinarną podróż do zupełnie innej części świata. Nie czekaj na specjalną okazję – przyrządzaj je, kiedy tylko chcesz.