
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso połącz z odciśniętą bułką. Paprykę i jedną cebule pokrój w 3-4 cm długości paski i przesmaż na oleju. Drugą cebulę drobno posiekaj.

Krok 2
Mięso połącz z jajkiem, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 3
Z mięsa przygotuj nieduże porcje. Na każdej z nich ułóż przesmażoną paprykę i cebulę a następnie całość zamknij i formuj gołąbki.

Krok 4
Gołąbki obtocz w mące i obsmaż na patelni. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 400 ml wody oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak dania, całość zagotuj.

Krok 5
Patelnię przykryj i duś zrazy jeszcze 10 min. na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodaj śmietanę. Gotowe zrazy podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki po meksykańsku
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest farsz, który przygotowuje się ze słodkiej papryki skontrastowanej z wyrazistą cebulą. Pyszne gołąbki meksykańskie to udana wariacja na temat jednego z najbardziej lubianych klasyków kuchni polskiej.
Dla kogo?
Mięsożercy na pokład! Do tego dania wykorzystaj mięso mielone (dowolne: wieprzowe, wołowe lub mieszane). Na jego podstawie przygotuj masę o spójnej konsystencji, dodając do niej jajko oraz czerstwą bułkę, wcześniej nasączoną w mleku. Nie masz dużego doświadczenia w kuchni? To nie problem w przypadku gołąbków po meksykańsku. Przepis wyjaśnia ich przyrządzenie krok po kroku.
Na jaką okazję?
Z mięsnej masy przygotuj okrągłe placki. Wypełnij je czerwoną papryką oraz cebulą. Wcześniej warzywa te podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Będą dobrze prezentować się, gdy pokroisz je w paski lub cienkie piórka. Tak przygotowane gołąbki obtocz w mące lub bułce tartej. Smaż, aż staną się złociste. Zobaczysz, że gołąbki po meksykańsku staną się pomysłem na obiad, który pokocha cała rodzina.
Czy wiesz, że?
Smak całości możesz łatwo urozmaicić, np. czosnkiem lub suszonymi ziołami, takimi jak chociażby mielona kolendra. Pikantny posmak świetnie podkreśli świeżo zmielony pieprz.
Dla urozmaicenia:
Podawaj je z dodatkiem sosu pomidorowego, pieczarkowego lub grzybowego. Smacznym dodatkiem do nich będzie ryż, najlepiej ugotowany w bulionie z włoszczyzny. Koniecznie sprawdź ten przepis na wyjątkowo smaczne danie – gołąbek meksykański stanie się cenną inspiracją do rozbudowania swojego zestawu posiłków.