Gołąbki po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

134

2986 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1994 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3303 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso połącz z odciśniętą bułką. Paprykę i jedną cebule pokrój w 3-4 cm długości paski i przesmaż na oleju. Drugą cebulę drobno posiekaj.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 1

Krok 2

Mięso połącz z jajkiem, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 2

Krok 3

Z mięsa przygotuj nieduże porcje. Na każdej z nich ułóż przesmażoną paprykę i cebulę a następnie całość zamknij i formuj gołąbki.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 3

Krok 4

Gołąbki obtocz w mące i obsmaż na patelni. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 400 ml wody oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak dania, całość zagotuj.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 4

Krok 5

Patelnię przykryj i duś zrazy jeszcze 10 min. na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodaj śmietanę. Gotowe zrazy podawaj z ryżem.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 5
125

Opinie o przepisie

  • Marta  Stramecka

    Marta Stramecka , 08.01.2021

    Bardzo dobre ! Ja robiłam z mięsa z dzika .. i dodatkowo do sosu dodałam trochę kapusty pekińskiej :) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agnieszka samoląg

    agnieszka samoląg , 06.01.2021

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra  Różyńska

    Aleksandra Różyńska , 29.11.2020

    bardzo dobre danie na obiadek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gon

    Agnieszka Gon , 19.04.2020

    Bardzo smaczne! Ja osobiście (w zwiazku z tym, ze mi zalegały w kuchni) dodałam do papryki i cebuli - pieczarki i odrobinę sera żółtego, a zmniejszyłam ilość papryki do 1. Wyszło ekstra :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ela bate

    ela bate , 16.02.2020

    eleganckie..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basa Sadowska Sadowska

    Basa Sadowska Sadowska , 25.08.2019

    Mniamm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Leszczynska

    Ewa Leszczynska , 01.06.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Porada

    Magdalena Porada , 10.04.2019

    bardzo dobre, 1 papryka w zupełności wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Sadkiewicz

    Aneta Sadkiewicz , 20.05.2018

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja iwanicka

    Patrycja iwanicka , 07.01.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł walentynowicz

    Paweł walentynowicz , 29.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Śliwa

    Renata Śliwa , 01.06.2016

    hmmm... gołąbki średniej jakości. ostatecznie polecam tradycyjne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Marchelak

    Bartek Marchelak , 08.04.2016

    ja dodałem jeszcze pieczarki a do mięsa oprócz ostrej papryki i kolendry dodałem maggi. Po prostu rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ojciec Szymonka

    Krzysztof Ojciec Szymonka , 01.02.2016

    do środka oprócz cebuli i papryki dodałem jeszcze mozarelle.Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kulpeksza

    Agnieszka Kulpeksza , 24.07.2015

    ale to już nie wygląda jak gołąbek...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hrycaj

    Agata Hrycaj , 24.07.2015

    małe sprostowanie: zamiast bułki do mielonego mięsa dałam 120 g białego sera półtłustego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hrycaj

    Agata Hrycaj , 24.07.2015

    małe sprostowanie: zamiast bułki do mielonego mięsa dałam 120 g białego sera półtłustego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hrycaj

    Agata Hrycaj , 24.07.2015

    małe sprostowanie: zamiast bułki do mielonego mięsa dałam 120 g białego sera półtłustego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hrycaj

    Agata Hrycaj , 23.07.2015

    przepyszne danie!! polecam! Podałam z młodymi ziemniaczkami a do śmietany dodałam około 8 g mąki ziemniaczanej. Nie lubię tradycyjnych gołąbków, poza tym to idealne danie dla osób, które dbają o linię. Porcja 100 g to 191 kcl :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Proia

    Henryka Proia , 23.07.2015

    Dla mnie super!Inna wrsja ale lubię innowacje w kuchni!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Zborowska

    Marta Zborowska , 23.07.2015

    e zaraz leniwe gospodynie...coś innego można zrobić- nie widzę w tym nic złego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koczorowski

    Sławomir Koczorowski , 23.07.2015

    Ble ... I wten sposób leniwe gospodynie prowadzą polska kuchnię w zapomnienie :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ferdynand Skibinski

    Ferdynand Skibinski , 23.07.2015

    wszystko wygląda pięknie,gołąbki,to mój przysmak i zaraz biorę się za ich wykonanie.Na pewno smakują tak jak wyglądają,o efekcie powiadomię.Wszystkie przepisy są do zrealizowania i są bardzo pomocne w domowej kuchni...Dzięki,wielkie dzięki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sęczek

    Andrzej Sęczek , 23.07.2015

    super przepisy - korzystam - i smakuję , nie zawsze mi się uda , ale zawsze są smaczne bo domowe .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ochecka

    Halina Ochecka , 23.07.2015

    Tonie są gołąbki, mielone nadziewane papryką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Jaskółka

    Józef Jaskółka , 23.07.2015

    To tak jak z kotletami slepymi z bułki tartej.Gołąbki to kapusta,najlepiej włoska i w to zawijany farsz.Mięso ryż przyprawy.To odpowiedniu podpieczone i duszone .Do tego sos pomidorowy lub inny który pozwoli zachować smak gołabków czyli kapusty i farszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wilczkowska

    Halina Wilczkowska , 23.07.2015

    Nasze domowe gołąbki sa najlepsze....gdzie jm do naszych...:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Kamionka

    Liliana Kamionka , 23.07.2015

    Màka, buła, śmietana i w dodatku smażone, fuj. A gdzie gołàbki ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Stachurski

    Arkadiusz Stachurski , 23.07.2015

    Gołąbki nie są tu gołąbkami, a w p.5 zamieniają się w zrazy. :) Wymyślił to " mistrz" patelni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skorupińska

    Renata Skorupińska , 22.07.2015

    Znam pyszne polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki po meksykańsku Gołąbki po meksykańsku

Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest farsz, który przygotowuje się ze słodkiej papryki skontrastowanej z wyrazistą cebulą. Do tego dania wykorzystaj mięso mielone (dowolnie: wieprzowe, wołowe lub mieszane). Na jego podstawie przygotuj masę o spójnej konsystencji, dodając do niej jajko oraz czerstwą bułkę, wcześniej nasączoną w mleku. Smak całości możesz łatwo urozmaicić, np. czosnkiem lub suszonymi ziołami, takimi jak chociażby mielona kolendra. Pikantny posmak świetnie podkreśli świeżo zmielony pieprz. Z mięsnej masy przygotuj okrągłe placki. Wypełnij je czerwoną papryką oraz cebulą. Wcześniej warzywa te podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Będą dobrze prezentować się pokrojone w paski lub cienkie piórka. Tak przygotowane gołąbki obtocz w mące lub bułce tartej. Smaż, aż staną się złociste. Podawaj je z dodatkiem sosu pomidorowego, pieczarkowego lub grzybowego. Smacznym dodatkiem do nich będzie ryż, najlepiej ugotowany w bulionie z włoszczyzny. Koniecznie sprawdź ten przepis na wyjątkowo smaczne danie.