Gołąbki po meksykańsku - meksykańskie: przepis | Przepisy.pl pixel

Gołąbki po meksykańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

144

3238 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3820 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso połącz z odciśniętą bułką. Paprykę i jedną cebule pokrój w 3-4 cm długości paski i przesmaż na oleju. Drugą cebulę drobno posiekaj.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 1

Krok 2

Mięso połącz z jajkiem, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 2

Krok 3

Z mięsa przygotuj nieduże porcje. Na każdej z nich ułóż przesmażoną paprykę i cebulę a następnie całość zamknij i formuj gołąbki.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 3

Krok 4

Gołąbki obtocz w mące i obsmaż na patelni. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 400 ml wody oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak dania, całość zagotuj.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 4

Krok 5

Patelnię przykryj i duś zrazy jeszcze 10 min. na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodaj śmietanę. Gotowe zrazy podawaj z ryżem.

Gołąbki po meksykańsku  - Krok 5
125

Opinie o przepisie

  • Marta  Stramecka

    Marta Stramecka , 08.01.2021

    Bardzo dobre ! Ja robiłam z mięsa z dzika .. i dodatkowo do sosu dodałam trochę kapusty pekińskiej :) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • agnieszka samoląg

    agnieszka samoląg , 06.01.2021

    pyszne :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra  Różyńska

    Aleksandra Różyńska , 29.11.2020

    bardzo dobre danie na obiadek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gon

    Agnieszka Gon , 19.04.2020

    Bardzo smaczne! Ja osobiście (w zwiazku z tym, ze mi zalegały w kuchni) dodałam do papryki i cebuli - pieczarki i odrobinę sera żółtego, a zmniejszyłam ilość papryki do 1. Wyszło ekstra :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ela bate

    ela bate , 16.02.2020

    eleganckie..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basa Sadowska Sadowska

    Basa Sadowska Sadowska , 25.08.2019

    Mniamm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Leszczynska

    Ewa Leszczynska , 01.06.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Porada

    Magdalena Porada , 10.04.2019

    bardzo dobre, 1 papryka w zupełności wystarczy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Sadkiewicz

    Aneta Sadkiewicz , 20.05.2018

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja iwanicka

    Patrycja iwanicka , 07.01.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł walentynowicz

    Paweł walentynowicz , 29.09.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Śliwa

    Renata Śliwa , 01.06.2016

    hmmm... gołąbki średniej jakości. ostatecznie polecam tradycyjne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartek Marchelak

    Bartek Marchelak , 08.04.2016

    ja dodałem jeszcze pieczarki a do mięsa oprócz ostrej papryki i kolendry dodałem maggi. Po prostu rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Ojciec Szymonka

    Krzysztof Ojciec Szymonka , 01.02.2016

    do środka oprócz cebuli i papryki dodałem jeszcze mozarelle.Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kulpeksza

    Agnieszka Kulpeksza , 24.07.2015

    ale to już nie wygląda jak gołąbek...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hrycaj

    Agata Hrycaj , 24.07.2015

    małe sprostowanie: zamiast bułki do mielonego mięsa dałam 120 g białego sera półtłustego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hrycaj

    Agata Hrycaj , 24.07.2015

    małe sprostowanie: zamiast bułki do mielonego mięsa dałam 120 g białego sera półtłustego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hrycaj

    Agata Hrycaj , 24.07.2015

    małe sprostowanie: zamiast bułki do mielonego mięsa dałam 120 g białego sera półtłustego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Hrycaj

    Agata Hrycaj , 23.07.2015

    przepyszne danie!! polecam! Podałam z młodymi ziemniaczkami a do śmietany dodałam około 8 g mąki ziemniaczanej. Nie lubię tradycyjnych gołąbków, poza tym to idealne danie dla osób, które dbają o linię. Porcja 100 g to 191 kcl :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryka Proia

    Henryka Proia , 23.07.2015

    Dla mnie super!Inna wrsja ale lubię innowacje w kuchni!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Zborowska

    Marta Zborowska , 23.07.2015

    e zaraz leniwe gospodynie...coś innego można zrobić- nie widzę w tym nic złego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koczorowski

    Sławomir Koczorowski , 23.07.2015

    Ble ... I wten sposób leniwe gospodynie prowadzą polska kuchnię w zapomnienie :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ferdynand Skibinski

    Ferdynand Skibinski , 23.07.2015

    wszystko wygląda pięknie,gołąbki,to mój przysmak i zaraz biorę się za ich wykonanie.Na pewno smakują tak jak wyglądają,o efekcie powiadomię.Wszystkie przepisy są do zrealizowania i są bardzo pomocne w domowej kuchni...Dzięki,wielkie dzięki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Sęczek

    Andrzej Sęczek , 23.07.2015

    super przepisy - korzystam - i smakuję , nie zawsze mi się uda , ale zawsze są smaczne bo domowe .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Ochecka

    Halina Ochecka , 23.07.2015

    Tonie są gołąbki, mielone nadziewane papryką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Jaskółka

    Józef Jaskółka , 23.07.2015

    To tak jak z kotletami slepymi z bułki tartej.Gołąbki to kapusta,najlepiej włoska i w to zawijany farsz.Mięso ryż przyprawy.To odpowiedniu podpieczone i duszone .Do tego sos pomidorowy lub inny który pozwoli zachować smak gołabków czyli kapusty i farszu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wilczkowska

    Halina Wilczkowska , 23.07.2015

    Nasze domowe gołąbki sa najlepsze....gdzie jm do naszych...:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liliana Kamionka

    Liliana Kamionka , 23.07.2015

    Màka, buła, śmietana i w dodatku smażone, fuj. A gdzie gołàbki ???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Stachurski

    Arkadiusz Stachurski , 23.07.2015

    Gołąbki nie są tu gołąbkami, a w p.5 zamieniają się w zrazy. :) Wymyślił to " mistrz" patelni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Skorupińska

    Renata Skorupińska , 22.07.2015

    Znam pyszne polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki po meksykańsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki po meksykańsku Gołąbki po meksykańsku

Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest farsz, który przygotowuje się ze słodkiej papryki skontrastowanej z wyrazistą cebulą. Pyszne gołąbki meksykańskie to udana wariacja na temat jednego z najbardziej lubianych klasyków kuchni polskiej.

Dla kogo?

Mięsożercy na pokład! Do tego dania wykorzystaj mięso mielone (dowolne: wieprzowe, wołowe lub mieszane). Na jego podstawie przygotuj masę o spójnej konsystencji, dodając do niej jajko oraz czerstwą bułkę, wcześniej nasączoną w mleku. Nie masz dużego doświadczenia w kuchni? To nie problem w przypadku gołąbków po meksykańsku. Przepis wyjaśnia ich przyrządzenie krok po kroku.

Na jaką okazję?

Z mięsnej masy przygotuj okrągłe placki. Wypełnij je czerwoną papryką oraz cebulą. Wcześniej warzywa te podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Będą dobrze prezentować się, gdy pokroisz je w paski lub cienkie piórka. Tak przygotowane gołąbki obtocz w mące lub bułce tartej. Smaż, aż staną się złociste. Zobaczysz, że gołąbki po meksykańsku staną się pomysłem na obiad, który pokocha cała rodzina.

Czy wiesz, że?

Smak całości możesz łatwo urozmaicić, np. czosnkiem lub suszonymi ziołami, takimi jak chociażby mielona kolendra. Pikantny posmak świetnie podkreśli świeżo zmielony pieprz. 

Dla urozmaicenia:

Podawaj je z dodatkiem sosu pomidorowego, pieczarkowego lub grzybowego. Smacznym dodatkiem do nich będzie ryż, najlepiej ugotowany w bulionie z włoszczyzny. Koniecznie sprawdź ten przepis na wyjątkowo smaczne danie – gołąbek meksykański stanie się cenną inspiracją do rozbudowania swojego zestawu posiłków.