
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso połącz z odciśniętą bułką. Paprykę i jedną cebule pokrój w 3-4 cm długości paski i przesmaż na oleju. Drugą cebulę drobno posiekaj.

Krok 2
Mięso połącz z jajkiem, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 3
Z mięsa przygotuj nieduże porcje. Na każdej z nich ułóż przesmażoną paprykę i cebulę a następnie całość zamknij i formuj gołąbki.

Krok 4
Gołąbki obtocz w mące i obsmaż na patelni. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 400 ml wody oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak dania, całość zagotuj.

Krok 5
Patelnię przykryj i duś zrazy jeszcze 10 min. na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodaj śmietanę. Gotowe zrazy podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki po meksykańsku
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest farsz, który przygotowuje się ze słodkiej papryki skontrastowanej z wyrazistą cebulą. Pyszne gołąbki meksykańskie to udana wariacja na temat jednego z najbardziej lubianych klasyków kuchni polskiej.
Dla kogo?
Mięsożercy na pokład! Do tego dania wykorzystaj mięso mielone (dowolne: wieprzowe, wołowe lub mieszane). Na jego podstawie przygotuj masę o spójnej konsystencji, dodając do niej jajko oraz czerstwą bułkę, wcześniej nasączoną w mleku. Nie masz dużego doświadczenia w kuchni? To nie problem w przypadku gołąbków po meksykańsku. Przepis wyjaśnia ich przyrządzenie krok po kroku.
Na jaką okazję?
Z mięsnej masy przygotuj okrągłe placki. Wypełnij je czerwoną papryką oraz cebulą. Wcześniej warzywa te podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Będą dobrze prezentować się, gdy pokroisz je w paski lub cienkie piórka. Tak przygotowane gołąbki obtocz w mące lub bułce tartej. Smaż, aż staną się złociste. Zobaczysz, że gołąbki po meksykańsku staną się pomysłem na obiad, który pokocha cała rodzina.
Czy wiesz, że?
Smak całości możesz łatwo urozmaicić, np. czosnkiem lub suszonymi ziołami, takimi jak chociażby mielona kolendra. Pikantny posmak świetnie podkreśli świeżo zmielony pieprz.
Dla urozmaicenia:
Podawaj je z dodatkiem sosu pomidorowego, pieczarkowego lub grzybowego. Smacznym dodatkiem do nich będzie ryż, najlepiej ugotowany w bulionie z włoszczyzny. Koniecznie sprawdź ten przepis na wyjątkowo smaczne danie – gołąbek meksykański stanie się cenną inspiracją do rozbudowania swojego zestawu posiłków.