
Składniki
2 sztuki
null
null
null
null
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżeczki
2 łyżki
150 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i kaszę ugotuj w oddzielnych garnkach.
Krok 2
Obraną cebule grubo posiekaj i zrumień na oliwie.
Krok 3
Z kapusty wykrój głąb, włóż główkę do lekko posolonego wrzątku.
Krok 4
Sparz, zdejmij liście i zetnij grube nerwy.
Krok 5
Ugotowany groch i kaszę wymieszaj z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
Farsz nakładaj na liście kapusty, zwijaj i formuj gołąbki.
Krok 7
Ułóż je w garnku, zalej połową bulionu i duś 25 minut na małym ogniu.
Krok 8
Masło stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Rozprowadź pozostałym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając podgrzewaj do momentu gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków na kilka minut przed końcem duszenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
































