
Składniki
2 sztuki
null
null
null
null
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżeczki
2 łyżki
150 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i kaszę ugotuj w oddzielnych garnkach.
Krok 2
Obraną cebule grubo posiekaj i zrumień na oliwie.
Krok 3
Z kapusty wykrój głąb, włóż główkę do lekko posolonego wrzątku.
Krok 4
Sparz, zdejmij liście i zetnij grube nerwy.
Krok 5
Ugotowany groch i kaszę wymieszaj z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
Farsz nakładaj na liście kapusty, zwijaj i formuj gołąbki.
Krok 7
Ułóż je w garnku, zalej połową bulionu i duś 25 minut na małym ogniu.
Krok 8
Masło stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Rozprowadź pozostałym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając podgrzewaj do momentu gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków na kilka minut przed końcem duszenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej