
Składniki
2 sztuki
null
null
null
null
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżeczki
2 łyżki
150 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i kaszę ugotuj w oddzielnych garnkach.
Krok 2
Obraną cebule grubo posiekaj i zrumień na oliwie.
Krok 3
Z kapusty wykrój głąb, włóż główkę do lekko posolonego wrzątku.
Krok 4
Sparz, zdejmij liście i zetnij grube nerwy.
Krok 5
Ugotowany groch i kaszę wymieszaj z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
Farsz nakładaj na liście kapusty, zwijaj i formuj gołąbki.
Krok 7
Ułóż je w garnku, zalej połową bulionu i duś 25 minut na małym ogniu.
Krok 8
Masło stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Rozprowadź pozostałym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając podgrzewaj do momentu gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków na kilka minut przed końcem duszenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej