Gołąbki z pęczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z pęczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

null

null

null

null

1 łyżeczka

2 łyżki

300 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch i kaszę ugotuj w oddzielnych garnkach.

Krok 2

Obraną cebule grubo posiekaj i zrumień na oliwie.

Krok 3

Z kapusty wykrój głąb, włóż główkę do lekko posolonego wrzątku.

Krok 4

Sparz, zdejmij liście i zetnij grube nerwy.

Krok 5

Ugotowany groch i kaszę wymieszaj z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Krok 6

Farsz nakładaj na liście kapusty, zwijaj i formuj gołąbki.

Krok 7

Ułóż je w garnku, zalej połową bulionu i duś 25 minut na małym ogniu.

Krok 8

Masło stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Rozprowadź pozostałym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając podgrzewaj do momentu gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków na kilka minut przed końcem duszenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej