
Składniki
2 sztuki
null
null
null
null
1 łyżeczka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżeczki
2 łyżki
150 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch i kaszę ugotuj w oddzielnych garnkach.
Krok 2
Obraną cebule grubo posiekaj i zrumień na oliwie.
Krok 3
Z kapusty wykrój głąb, włóż główkę do lekko posolonego wrzątku.
Krok 4
Sparz, zdejmij liście i zetnij grube nerwy.
Krok 5
Ugotowany groch i kaszę wymieszaj z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Krok 6
Farsz nakładaj na liście kapusty, zwijaj i formuj gołąbki.
Krok 7
Ułóż je w garnku, zalej połową bulionu i duś 25 minut na małym ogniu.
Krok 8
Masło stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Rozprowadź pozostałym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając podgrzewaj do momentu gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków na kilka minut przed końcem duszenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej