Gołąbki z pęczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z pęczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null

null

null

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżeczki

2 łyżki

150 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch i kaszę ugotuj w oddzielnych garnkach.

Krok 2

Obraną cebule grubo posiekaj i zrumień na oliwie.

Krok 3

Z kapusty wykrój głąb, włóż główkę do lekko posolonego wrzątku.

Krok 4

Sparz, zdejmij liście i zetnij grube nerwy.

Krok 5

Ugotowany groch i kaszę wymieszaj z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Krok 6

Farsz nakładaj na liście kapusty, zwijaj i formuj gołąbki.

Krok 7

Ułóż je w garnku, zalej połową bulionu i duś 25 minut na małym ogniu.

Krok 8

Masło stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Rozprowadź pozostałym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając podgrzewaj do momentu gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków na kilka minut przed końcem duszenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej