Gołąbki z pęczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

null

null

null

null

1 łyżeczka

2 łyżki

300 gramów

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch i kaszę ugotuj w oddzielnych garnkach.

Krok 2

Obraną cebule grubo posiekaj i zrumień na oliwie.

Krok 3

Z kapusty wykrój głąb, włóż główkę do lekko posolonego wrzątku.

Krok 4

Sparz, zdejmij liście i zetnij grube nerwy.

Krok 5

Ugotowany groch i kaszę wymieszaj z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Krok 6

Farsz nakładaj na liście kapusty, zwijaj i formuj gołąbki.

Krok 7

Ułóż je w garnku, zalej połową bulionu i duś 25 minut na małym ogniu.

Krok 8

Masło stop, oprósz mąką, zasmaż nie rumieniąc. Rozprowadź pozostałym bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, mieszając podgrzewaj do momentu gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Wlej do gołąbków na kilka minut przed końcem duszenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z pęczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej