Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
301 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

292 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 słoik

1 sztuka

6 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Papryczkę oraz czosnek posiekaj, cukinię przekrój wzdłuż na cztery części i wykrój gniazda, następnie pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm, tak samo pokrój ser. Kolendrę pokrój drobno.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą kajzerkę i bułkę tartą. Dodaj przyprawę Knorr, kumin oraz kolendrę mieloną i wyrób jednolitą masę.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż cukinię. Dopraw do smaku, dodaj chili oraz pokrojoną kolendrę. Wystudź, a następnie dodaj pokrojony ser i wymieszaj.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Mięsną masę podziel na porcje, rozłóż na folii spożywczej i lekko rozgnieć. Na każdą porcję nałóż cukinię z serem, następnie zwiń jak gołąbki i ściśnij, aby się nie rozwijały. Obtocz w mące i obsmaż na patelni.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 4

Krok 5

W niedużym garnku przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Zmiksuj na gładko i dopraw do smaku odrobiną soli oraz cukrem. Sos wlej na patelnię z gołąbkami i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowe gołąbki podawaj np. z ryżem.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby przygotować gołąbki w innej odsłonie, przygotuj je w sosie śmietanowym – zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Dalej postępuj tak, jak w przepisie.

1

Opinie o przepisie

  • ps_user ps_user

    ps_user ps_user , 17.03.2021

    Podaję czas. 2h.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrąGołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą

Gołąbki meksykańskie to prawdziwa eksplozja smaków. Wracając myślami do czasów dzieciństwa, najczęściej wspominamy tradycyjne gołąbki, zawinięte w liście białej kapusty, podawane z aromatycznym sosem pomidorowym. Jak się jednak okazuje, gołąbki to danie, które dotarło także na inny kontynent. Zainspiruj się kolorową, aromatyczną kuchnią Meksyku i przygotuj gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą!

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistej, pełnej nowych smaków kuchni. Koniec z nudą!

Na jaką okazję?

Organizujesz niedzielny obiad w gronie rodziny? Zaskocz najbliższych oryginalnym przepisem i przygotuj gołąbki meksykańskie!

Czy wiesz, że?

Kolendra pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje walory smakowe, dlatego należy dodawać ją do potrawy dopiero pod koniec gotowania.

Dla urozmaicenia:

Aby przygotować gołąbki meksykańskie w innej odsłonie, zaserwuj je w sosie śmietanowym. Zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.