Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

199 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

144 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 pęczek

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 słoik

1 sztuka

6 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Papryczkę oraz czosnek posiekaj, cukinię przekrój wzdłuż na cztery części i wykrój gniazda, następnie pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm, tak samo pokrój ser. Kolendrę pokrój drobno.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą kajzerkę i bułkę tartą. Dodaj przyprawę Knorr, kumin oraz kolendrę mieloną i wyrób jednolitą masę.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż cukinię. Dopraw do smaku, dodaj chili oraz pokrojoną kolendrę. Wystudź, a następnie dodaj pokrojony ser i wymieszaj.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Mięsną masę podziel na porcje, rozłóż na folii spożywczej i lekko rozgnieć. Na każdą porcję nałóż cukinię z serem, następnie zwiń jak gołąbki i ściśnij, aby się nie rozwijały. Obtocz w mące i obsmaż na patelni.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 4

Krok 5

W niedużym garnku przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Zmiksuj na gładko i dopraw do smaku odrobiną soli oraz cukrem. Sos wlej na patelnię z gołąbkami i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowe gołąbki podawaj np. z ryżem.

Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby przygotować gołąbki w innej odsłonie, przygotuj je w sosie śmietanowym – zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Dalej postępuj tak, jak w przepisie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrąGołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą

Gołąbki meksykańskie to prawdziwa eksplozja smaków. Wracając myślami do czasów dzieciństwa, najczęściej wspominamy tradycyjne gołąbki, zawinięte w liście białej kapusty, podawane z aromatycznym sosem pomidorowym. Jak się jednak okazuje, gołąbki to danie, które dotarło także na inny kontynent. Zainspiruj się kolorową, aromatyczną kuchnią Meksyku i przygotuj gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą!

Dla kogo?

Dla miłośników wyrazistej, pełnej nowych smaków kuchni. Koniec z nudą!

Na jaką okazję?

Organizujesz niedzielny obiad w gronie rodziny? Zaskocz najbliższych oryginalnym przepisem i przygotuj gołąbki meksykańskie!

Czy wiesz, że?

Kolendra pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje walory smakowe, dlatego należy dodawać ją do potrawy dopiero pod koniec gotowania.

Dla urozmaicenia:

Aby przygotować gołąbki meksykańskie w innej odsłonie, zaserwuj je w sosie śmietanowym. Zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.