Mięso wołowo-wieprzowe

70 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (70)

Pieczeń rzymska z udźca indyka

184

łatwe

90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Gołąbki po meksykańsku

117

średnie

45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Wielkanocny schab pieczony

129

łatwe

90 min.
Chcesz podać soczyste i aromatyczne mięso na święta? Sprawdź więc nasz przepis na wielkanocny sch...
Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

118

łatwe

90 min.
Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z ki...
Pieczona karkówka z grzybowym aromatem

87

łatwe

60 min.
Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem...
Pieczony schab z boczkiem wędzonym

63

łatwe

60 min.
Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotlet...
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO

64

łatwe

60 min.
Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem su...
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką

94

łatwe

90 min.
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, zaskakuje nie tylko smakiem, ale również sposobem przyrządz...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim

75

łatwe

20 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Pieczona karkówka

88

łatwe

60 min.
Pieczona karkówka, by była soczysta i dobrze przeszła smakami przypraw, powinna poleżeć w aromaty...
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką

61

łatwe

90 min.
Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką – danie, które doskonale sprawdzi się na świątecz...
Pieczeń rzymska z jajkiem

57

łatwe

90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Schab pieczony w sosie żurawinowym

38

łatwe

90 min.
Zamiast tradycyjnych schabowych chcesz zrobić na obiad coś bardziej wyszukanego? Nic prostszego...
Wielkanocny schab pachnący majerankiem

27

łatwe

90 min.
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, inten...
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

44

łatwe

60 min.
Młoda kapusta to nie tylko pyszny dodatek do potraw, sprawdzi się także do przygotowania smacznyc...
Pieczeń z karkówki

51

łatwe

90 min.
Pulpety z mozzarella

36

łatwe

20 min.
Masz ochotę na mięsną potrawę, która sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i pyszna ciep...
Karkówka po staropolsku

45

łatwe

90 min.
Karkówka po staropolsku to wykwintne danie, którego przygotowanie jest dość proste. Soczyste mięs...
Schab pieczony

27

łatwe

70 min.
Rodzinny obiad musi się udać, jeśli podasz konkretną porcję soczystej wieprzowiny pieczonej w aro...
Schab ze śliwką w sosie orzechowym

26

łatwe

60 min.
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzien...
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym

45

średnie

90 min.
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynk...
Pasztet z suszonymi pomidorami

43

łatwe

90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu

30

łatwe

60 min.
Zachwyć się cudownym smakiem pieczonej karkówki w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zaj...
Faszerowane papryki

20

łatwe

90 min.
Faszerowane papryki to prosty w przygotowaniu, efektowny pomysł na treściwy obiad lub kolację dla...
Gołąbki z meksykańskim twistem

18

łatwe

60 min.
Aromatyczne gołąbki – trudno znaleźć kogoś, kto nie uwielbia ich smaku. Kojarzone z czasem dzieci...
Kebab z grilla

11

łatwe

30 min.
Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj...
Szynka pieczona świąteczna

29

łatwe

60 min.
Bożonarodzeniowy stół z pewnością uświetni pieczona szynka. Co ciekawe, do jej przyrządzenia nie...
Pikantne penne bolognese

15

łatwe

30 min.
Sos boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów kuchni włoskiej, który uwielbiany jest na...
Pieczeń wieprzowa z puree ziemniaczanym

19

łatwe

90 min.
Nie ma nic lepszego niż domowa szynka przygotowana we własnej kuchni. To prawdziwy rarytas. Kiedy...
Faszerowane papryki - VIDEO

24

łatwe

90 min.
Faszerowane papryki z sosem gulaszowym ciekawie prezentują się na talerzu, dlatego już sam ich wi...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięso wołowo-wieprzoweMięso wołowo-wieprzowe

Istnieje bardzo łatwy sposób rozwiązania dylematu, czy zdecydować się na danie z mięsem wołowym czy z mięsem wieprzowym – wybierz po prostu kombinację tych dwóch gatunków, czyli mięso wołowo-wieprzowe. Kupisz je już zapakowane na wielu stoiskach garmażeryjnych, dodatkowo większość dużych sklepów oraz delikatesów oferuje opcję zmielenia wybranych kawałków mięsa. Jeśli dysponujesz odpowiednią maszynką do mięs, możesz to zrobić również samodzielnie w domu. Dzięki temu wiesz dokładnie, z czego przyrządzasz posiłek. Do wielu potraw dodaje się poza tym mięso nie mocno rozdrobnione, lecz w kawałkach. Dobrym przykładem są tutaj wszelkiego rodzaju gulasze i sosy do makaronu czy ryżu. Mięso wieprzowo-wołowe jest bowiem składnikiem ogromnej ilości potraw. Wykorzystasz je właściwie w każdym przepisie, jeśli pojawia się w nim czerwone mięso. Do klasycznych potraw, do przyrządzenia których potrzebna jest wołowina oraz wieprzowina, należą również takie klasyki jak spaghetti bolognese oraz lasagne. Ale nie tylko kuchnia włoska zarezerwowała sobie ten rodzaj mięsa. Kombinację wołowo-wieprzową znajdziesz także w gołąbkach, pulpetach, kotletach mielonych, rzymskich pieczeniach, chilli con carne czy w zapiekankach – zarówno ziemniaczanych, jak i makaronowych. Mięso wołowo-wieprzowe świetnie nadaje się do faszerowania. Wystarczy je trochę podsmażyć, dodać warzywa, przyprawy, ewentualnie odrobinę sosu, na przykład pomidorowego, a następnie napełnić tym nadzieniem wydrążone wcześniej warzywa. Mogą być to papryki, cukinie, bakłażany albo nawet ziemniaki. Włóż je do piekarnika i po kilkunastu minutach danie będzie gotowe. Ciężko również wyobrazić sobie meksykańskie burritos bez mięsa wołowo-wieprzowego czy prawdziwie amerykańskie burgery. Jeśli jesteś osobą, która lubi dania mięsne, to spośród wielu propozycji wybierz tę, która najbardziej odpowiada Twoim smakom i możliwościom. Pulpeciki w sosie koperkowym, chłopski kociołek, pyzy z mięsem i papryką, ragout, jesienna zupa – opcji na wykorzystanie mięsa wołowo-wieprzowego na pewno znajdziesz sporo.