Przepisy na Dania z Mięsa wołowo-wieprzowego | Przepisy.pl pixel

Dania z mięsem wołowo-wieprzowym

62 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (62)

Pieczeń rzymska z udźca indyka
ratingratingratingratingrating

210

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska to eleganckie danie, serwowane najczęściej z okazji świąt i uroczystości rodzinny...
Gołąbki po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Wielkanocny schab pieczony
ratingratingratingratingrating

152

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Chcesz podać soczyste i aromatyczne mięso na święta? Sprawdź więc nasz przepis na wielkanocny sch...
Pieczona karkówka z grzybowym aromatem
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Lubisz dania z dodatkiem grzybów? W takim razie przepis na pieczoną karkówkę z grzybowym aromatem...
Pieczony schab z boczkiem wędzonym
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab – jeden z najważniejszych składników kuchni polskiej. Najczęściej spotykany w formie kotlet...
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku - VIDEO
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczysta karkówka będzie wyjątkowo smaczna, jeśli nafaszerujesz ją mięsem mielonym z dodatkiem su...
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką
ratingratingratingratingrating

126

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczona karkówka z chrupiącą skórką, zaskakuje nie tylko smakiem, ale również sposobem przyrządz...
Paszteciki mięsne w cieście francuskim
ratingratingratingratingrating

84

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
To propozycja na przystawkę przed uroczystym obiadem, która sprawdzi się również jako ciepła prze...
Pieczona karkówka
ratingratingratingratingrating

143

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bardzo popularna w sezonie grillowym, przez wielu uwielbiana i postrzegana jako element obowiązko...
Pieczeń rzymska z jajkiem
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Wielkanocny schab pachnący majerankiem
ratingratingratingratingrating

44

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – wyrazisty za sprawą przypraw, czosnku i musztardy, inten...
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Młoda kapusta to nie tylko pyszny dodatek do potraw, sprawdzi się także do przygotowania smacznyc...
Pieczeń z karkówki
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Schab pieczony
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Rodzinny obiad musi się udać, jeśli podasz konkretną porcję soczystej wieprzowiny pieczonej w aro...
Schab ze śliwką w sosie orzechowym
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Schab ze śliwkami i sosem orzechowym to smaczne połączenie soczystego mięsa i wyrazistego nadzien...
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynk...
Pasztet z suszonymi pomidorami
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przyrządzony według tego przepisu świąteczny pasztet mieszany z suszonymi pomidorami wyróżnia się...
Pieczona karkówka w kruszonym pieprzu
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zachwyć się cudownym smakiem pieczonej karkówki w kruszonym pieprzu. Przyrządzenie tego dania zaj...
Szynka pieczona świąteczna
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bożonarodzeniowy stół z pewnością uświetni pieczona szynka. Co ciekawe, do jej przyrządzenia nie...
Faszerowane papryki
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Faszerowane papryki to prosty w przygotowaniu, efektowny pomysł na treściwy obiad lub kolację dla...
Gołąbki z meksykańskim twistem
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Aromatyczne gołąbki – trudno znaleźć kogoś, kto nie uwielbia ich smaku. Kojarzone z czasem dzieci...
Kebab z grilla
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kebab to sposób przyrządzania miesa, wywodzący się z Bliskiego Wschodu. Najpopularniejszy rodzaj...
Pikantne penne bolognese - VIDEO
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sos boloński to chyba jeden z najpopularniejszych sosów kuchni włoskiej, który uwielbiany jest na...
Faszerowane papryki - VIDEO
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Faszerowane papryki z sosem gulaszowym ciekawie prezentują się na talerzu, dlatego już sam ich wi...
Rzymska pieczeń
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pieczeń rzymska z mięsa mielonego cieszy się ogromnym uznaniem smakoszy. Przygotowane według tego...
Boeuf a’la mode – klasyczna pieczeń wołowa
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Boeuf à la mode – ta klasyczna pieczeń wołowa jest godną polecenia propozycją dla osób, które sta...
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami
ratingratingratingratingrating

30

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kotleciki mielone podane z młodymi ziemniakami to niezastąpiony kulinarny duet, doskonały na obia...
Delikatny schab
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.

Ciekawostki i porady

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięso wołowo-wieprzoweMięso wołowo-wieprzowe

Istnieje bardzo łatwy sposób rozwiązania dylematu, czy zdecydować się na danie z mięsem wołowym czy z mięsem wieprzowym – wybierz po prostu kombinację tych dwóch gatunków, czyli mięso wołowo-wieprzowe. Kupisz je już zapakowane na wielu stoiskach garmażeryjnych, dodatkowo większość dużych sklepów oraz delikatesów oferuje opcję zmielenia wybranych kawałków mięsa. Jeśli dysponujesz odpowiednią maszynką do mięs, możesz to zrobić również samodzielnie w domu. Dzięki temu wiesz dokładnie, z czego przyrządzasz posiłek. Do wielu potraw dodaje się poza tym mięso nie mocno rozdrobnione, lecz w kawałkach. Dobrym przykładem są tutaj wszelkiego rodzaju gulasze i sosy do makaronu czy ryżu. Mięso wieprzowo-wołowe jest bowiem składnikiem ogromnej ilości potraw. Wykorzystasz je właściwie w każdym przepisie, jeśli pojawia się w nim czerwone mięso. Do klasycznych potraw, do przyrządzenia których potrzebna jest wołowina oraz wieprzowina, należą również takie klasyki jak spaghetti bolognese oraz lasagne. Ale nie tylko kuchnia włoska zarezerwowała sobie ten rodzaj mięsa. Kombinację wołowo-wieprzową znajdziesz także w gołąbkach, pulpetach, kotletach mielonych, rzymskich pieczeniach, chilli con carne czy w zapiekankach – zarówno ziemniaczanych, jak i makaronowych. Mięso wołowo-wieprzowe świetnie nadaje się do faszerowania. Wystarczy je trochę podsmażyć, dodać warzywa, przyprawy, ewentualnie odrobinę sosu, na przykład pomidorowego, a następnie napełnić tym nadzieniem wydrążone wcześniej warzywa. Mogą być to papryki, cukinie, bakłażany albo nawet ziemniaki. Włóż je do piekarnika i po kilkunastu minutach danie będzie gotowe. Ciężko również wyobrazić sobie meksykańskie burritos bez mięsa wołowo-wieprzowego czy prawdziwie amerykańskie burgery. Jeśli jesteś osobą, która lubi dania mięsne, to spośród wielu propozycji wybierz tę, która najbardziej odpowiada Twoim smakom i możliwościom. Pulpeciki w sosie koperkowym, chłopski kociołek, pyzy z mięsem i papryką, ragout, jesienna zupa – opcji na wykorzystanie mięsa wołowo-wieprzowego na pewno znajdziesz sporo.