Dania z mięsem wołowo-wieprzowym
62 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Mięso wołowo-wieprzowe
Istnieje bardzo łatwy sposób rozwiązania dylematu, czy zdecydować się na danie z mięsem wołowym czy z mięsem wieprzowym – wybierz po prostu kombinację tych dwóch gatunków, czyli mięso wołowo-wieprzowe. Kupisz je już zapakowane na wielu stoiskach garmażeryjnych, dodatkowo większość dużych sklepów oraz delikatesów oferuje opcję zmielenia wybranych kawałków mięsa. Jeśli dysponujesz odpowiednią maszynką do mięs, możesz to zrobić również samodzielnie w domu. Dzięki temu wiesz dokładnie, z czego przyrządzasz posiłek. Do wielu potraw dodaje się poza tym mięso nie mocno rozdrobnione, lecz w kawałkach. Dobrym przykładem są tutaj wszelkiego rodzaju gulasze i sosy do makaronu czy ryżu. Mięso wieprzowo-wołowe jest bowiem składnikiem ogromnej ilości potraw. Wykorzystasz je właściwie w każdym przepisie, jeśli pojawia się w nim czerwone mięso. Do klasycznych potraw, do przyrządzenia których potrzebna jest wołowina oraz wieprzowina, należą również takie klasyki jak spaghetti bolognese oraz lasagne. Ale nie tylko kuchnia włoska zarezerwowała sobie ten rodzaj mięsa. Kombinację wołowo-wieprzową znajdziesz także w gołąbkach, pulpetach, kotletach mielonych, rzymskich pieczeniach, chilli con carne czy w zapiekankach – zarówno ziemniaczanych, jak i makaronowych. Mięso wołowo-wieprzowe świetnie nadaje się do faszerowania. Wystarczy je trochę podsmażyć, dodać warzywa, przyprawy, ewentualnie odrobinę sosu, na przykład pomidorowego, a następnie napełnić tym nadzieniem wydrążone wcześniej warzywa. Mogą być to papryki, cukinie, bakłażany albo nawet ziemniaki. Włóż je do piekarnika i po kilkunastu minutach danie będzie gotowe. Ciężko również wyobrazić sobie meksykańskie burritos bez mięsa wołowo-wieprzowego czy prawdziwie amerykańskie burgery. Jeśli jesteś osobą, która lubi dania mięsne, to spośród wielu propozycji wybierz tę, która najbardziej odpowiada Twoim smakom i możliwościom. Pulpeciki w sosie koperkowym, chłopski kociołek, pyzy z mięsem i papryką, ragout, jesienna zupa – opcji na wykorzystanie mięsa wołowo-wieprzowego na pewno znajdziesz sporo.