Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
średnie
951 osób zapisało

Składniki
1.5 kilograma
100 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
2 łyżeczki
2 szklanki
zalewa:
1 litr
2 listków
3 ziarna
1 łyżka
50 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i gotuj około 1minutę. Następnie wystudź.

Krok 2
Przełóż całą szynkę do zalewy i marynuj przez 24 godziny.

Krok 3
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w 130 °C przez 4 godziny.

Krok 4
Na końcu posmaruj mięso miodem i zapiekaj w 200 °C, aż zrobi się rumiana skórka. Po upieczeniu odstaw szynkę, aby odpoczęła.

Krok 5
Wino zredukuj w rondelku. Dodaj szklankę wody, sos powstały podczas pieczenia oraz żurawinę.

Krok 6
Wsyp Sos grzybowy Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Upieczoną szynkę podawaj z sosem grzybowo-żurawinowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynkę z sosem grzybowo-żurawinowym. Dzień wcześniej przyrządź marynatę, w której zapeklujesz mięso. Do jej przygotowania wykorzystaj natkę pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz goździki, które należy zalać wodą i zagotować. W wystudzonej zalewie umieść szynkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Zapeklowane mięso piecz następnie w piekarniku, pod sam koniec smarując je miodem. Dzięki zapiekaniu z wymienionym składnikiem szynka będzie miała rumianą skórkę. Dopełnieniem tej potrawy jest sos grzybowo-żurawinowy. Przygotujesz go na bazie wytrawnego czerwonego wina, żurawiny ze słoika oraz naturalnego sosu, który wytworzy się podczas pieczenia mięsa. Grzybowy smak oraz odpowiednią konsystencję uzyskasz, używając błyskawicznego sosu pieczeniowego z grzybami. Upieczoną szynkę krój na plastry i podawaj z sosem. Przygotuj smaczne danie według tego przepisu i podziel się swoją opinią o nim.