Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
średnie
953 osoby zapisały

Składniki
1.5 kilograma
100 gramów
1 opakowanie
50 mililitrów
2 łyżeczki
2 szklanki
zalewa:
1 litr
2 listków
3 ziarna
1 łyżka
50 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i gotuj około 1minutę. Następnie wystudź.

Krok 2
Przełóż całą szynkę do zalewy i marynuj przez 24 godziny.

Krok 3
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w 130 °C przez 4 godziny.

Krok 4
Na końcu posmaruj mięso miodem i zapiekaj w 200 °C, aż zrobi się rumiana skórka. Po upieczeniu odstaw szynkę, aby odpoczęła.

Krok 5
Wino zredukuj w rondelku. Dodaj szklankę wody, sos powstały podczas pieczenia oraz żurawinę.

Krok 6
Wsyp Sos grzybowy Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Upieczoną szynkę podawaj z sosem grzybowo-żurawinowym.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynkę z sosem grzybowo-żurawinowym. Dzień wcześniej przyrządź marynatę, w której zapeklujesz mięso. Do jej przygotowania wykorzystaj natkę pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz goździki, które należy zalać wodą i zagotować. W wystudzonej zalewie umieść szynkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Zapeklowane mięso piecz następnie w piekarniku, pod sam koniec smarując je miodem. Dzięki zapiekaniu z wymienionym składnikiem szynka będzie miała rumianą skórkę. Dopełnieniem tej potrawy jest sos grzybowo-żurawinowy. Przygotujesz go na bazie wytrawnego czerwonego wina, żurawiny ze słoika oraz naturalnego sosu, który wytworzy się podczas pieczenia mięsa. Grzybowy smak oraz odpowiednią konsystencję uzyskasz, używając błyskawicznego sosu pieczeniowego z grzybami. Upieczoną szynkę krój na plastry i podawaj z sosem. Przygotuj smaczne danie według tego przepisu i podziel się swoją opinią o nim.