Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

59

heart
775 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

764 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

950 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

100 gramów

1 opakowanie

50 mililitrów

2 łyżeczki

2 szklanki

zalewa:

1 litr

2 listków

3 ziarna

1 łyżka

50 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i gotuj około 1minutę. Następnie wystudź.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 1

Krok 2

Przełóż całą szynkę do zalewy i marynuj przez 24 godziny.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w 130 °C przez 4 godziny.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 3

Krok 4

Na końcu posmaruj mięso miodem i zapiekaj w 200 °C, aż zrobi się rumiana skórka. Po upieczeniu odstaw szynkę, aby odpoczęła.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 4

Krok 5

Wino zredukuj w rondelku. Dodaj szklankę wody, sos powstały podczas pieczenia oraz żurawinę.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 5

Krok 6

Wsyp Sos grzybowy Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Upieczoną szynkę podawaj z sosem grzybowo-żurawinowym.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

39

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 07.02.2016

    Miałam zepsuty piekarnik (grzał na jednej, stałej temperaturze) i po godzinie ją wyciągnęłam bo by mi się spaliła, i tak była dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Pani Anno, wbrew pozorom szynka pieczona w niskiej temperaturze przez 4 godziny będzie lepiej wyglądała niż ta pieczona metoda tradycyjną (1,5 godziny pod przykryciem, w temperaturze 190 °C). Będzie bardziej soczysta, a mniej opieczona. Jest to metoda stosowana w nowoczesnej kuchni , w której zupełnie zmieniło się podejście to produktów . Może to brzmieć nieprawdopodobnie, ale naprawdę zachęcam do spróbowania. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 04.12.2015

    Na święta jak znalazł :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Maria

    Elwira Maria , 03.12.2015

    Bzdury...1godz na kg mięsa a sos zrobić samemu,wtedy będzie pyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Juraszek

    Marek Juraszek , 02.12.2015

    Obrzydliwość, to przecież wieprzowina! Robicie na złość naszym muzułmańskim gościom, niebawem współobywatelom!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 02.12.2015

    Urszula, też dobry pomysł! A masz może jakiś na myśli? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 02.12.2015

    ale ciekawy przepis...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz , 02.12.2015

    mysle , ze wystarczy piec tyle ile waży

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zebrowska

    Bozena Zebrowska , 02.12.2015

    dziwne bo ja jadam to jak mam ochote

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Mączyński

    Darek Mączyński , 02.12.2015

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Trzaskoś

    Kazimierz Trzaskoś , 02.12.2015

    Mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michoń

    Anna Michoń , 02.12.2015

    Szynkę wieprzowa piec 4 godziny.?..to co z niej zostanie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kraszewski

    Michał Kraszewski , 02.12.2015

    Smakosze!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Król

    Lucyna Król , 02.12.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicolle Wellman

    Nicolle Wellman , 02.12.2015

    Rozgrzeje serca i żołądki a przy okazji dorzuci troszeczkę tu i tam, ale cóż przy Rubensowskich kształtach tej jeden czy dwa kilogramy więcej nie robią żadnej różnicy !!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Wiśnik-Mulnik

    Janina Wiśnik-Mulnik , 02.12.2015

    Pewnie moja córcia taką zrobi jak lubi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 02.12.2015

    Pychotka na święta trzeba zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Dudzik

    Wiesia Dudzik , 02.12.2015

    oj ! będzie pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kaczmarczyk

    Barbara Kaczmarczyk , 02.12.2015

    23 dni poczekamy poczekamy i smacznie zjemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Zgłobicka

    Urszula Zgłobicka , 02.12.2015

    Pieczeń może doskonała, ale sos......? Zdecydowanie wolę sama zrobić ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysława Skórska

    Władysława Skórska , 02.12.2015

    Ja także - jeść!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Anna Cegieła

    Krystyna Anna Cegieła , 02.12.2015

    i powiekszy obietosc w biodrach polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Plech

    Ela Plech , 02.12.2015

    zjadło by się jak ktoś by tak smacznie przygotował.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Łapińska

    Grażyna Łapińska , 02.12.2015

    Piec 1.5 kg szynki przez 4 godziny ? Co za bzdura. Piecze się 1 godz na kg mięsa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Fersz

    Paweł Fersz , 02.12.2015

    Dwa dni w przy garach hahaha! Ale dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Porycki

    Andrzej Porycki , 02.12.2015

    Kurcze, jeszcze 23 dni trzeba czekać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Markiel

    Małgorzata Markiel , 02.12.2015

    Witam Jolcia,na pieczeń przyjade buziaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Mirga

    Malgorzata Mirga , 02.12.2015

    Super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola , 02.12.2015

    Pychotka Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Jaworska

    Barbara Jaworska , 02.12.2015

    Zrobie ....

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym  Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym

Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynkę z sosem grzybowo-żurawinowym. Dzień wcześniej przyrządź marynatę, w której zapeklujesz mięso. Do jej przygotowania wykorzystaj natkę pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz goździki, które należy zalać wodą i zagotować. W wystudzonej zalewie umieść szynkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Zapeklowane mięso piecz następnie w piekarniku, pod sam koniec smarując je miodem. Dzięki zapiekaniu z wymienionym składnikiem szynka będzie miała rumianą skórkę. Dopełnieniem tej potrawy jest sos grzybowo-żurawinowy. Przygotujesz go na bazie wytrawnego czerwonego wina, żurawiny ze słoika oraz naturalnego sosu, który wytworzy się podczas pieczenia mięsa. Grzybowy smak oraz odpowiednią konsystencję uzyskasz, używając błyskawicznego sosu pieczeniowego z grzybami. Upieczoną szynkę krój na plastry i podawaj z sosem. Przygotuj smaczne danie według tego przepisu i podziel się swoją opinią o nim.