Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

49

715 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

646 osób wydrukowało

Pobierz pdf

720 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

100 gramów

50 mililitrów

2 łyżeczki

2 szklanki

zalewa:

1 litr

50 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i gotuj około 1minutę. Następnie wystudź.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 1

Krok 2

Przełóż całą szynkę do zalewy i marynuj przez 24 godziny.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 2

Krok 3

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w 130 °C przez 4 godziny.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 3

Krok 4

Na końcu posmaruj mięso miodem i zapiekaj w 200 °C, aż zrobi się rumiana skórka. Po upieczeniu odstaw szynkę, aby odpoczęła.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 4

Krok 5

Wino zredukuj w rondelku. Dodaj szklankę wody, sos powstały podczas pieczenia oraz żurawinę.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 5

Krok 6

Wsyp Sos grzybowy Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Upieczoną szynkę podawaj z sosem grzybowo-żurawinowym.

Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym   - Krok 6
39

Opinie o przepisie

  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk

    Miałam zepsuty piekarnik (grzał na jednej, stałej temperaturze) i po godzinie ją wyciągnęłam bo by mi się spaliła, i tak była dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski

    Pani Anno, wbrew pozorom szynka pieczona w niskiej temperaturze przez 4 godziny będzie lepiej wyglądała niż ta pieczona metoda tradycyjną (1,5 godziny pod przykryciem, w temperaturze 190 °C). Będzie bardziej soczysta, a mniej opieczona. Jest to metoda stosowana w nowoczesnej kuchni , w której zupełnie zmieniło się podejście to produktów . Może to brzmieć nieprawdopodobnie, ale naprawdę zachęcam do spróbowania. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga

    Na święta jak znalazł :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Maria

    Elwira Maria

    Bzdury...1godz na kg mięsa a sos zrobić samemu,wtedy będzie pyszne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Juraszek

    Marek Juraszek

    Obrzydliwość, to przecież wieprzowina! Robicie na złość naszym muzułmańskim gościom, niebawem współobywatelom!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Urszula, też dobry pomysł! A masz może jakiś na myśli? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz

    ale ciekawy przepis...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Żułkiewicz

    Elzbieta Żułkiewicz

    mysle , ze wystarczy piec tyle ile waży

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zebrowska

    Bozena Zebrowska

    dziwne bo ja jadam to jak mam ochote

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Darek Mączyński

    Darek Mączyński

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Trzaskoś

    Kazimierz Trzaskoś

    Mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Michoń

    Anna Michoń

    Szynkę wieprzowa piec 4 godziny.?..to co z niej zostanie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kraszewski

    Michał Kraszewski

    Smakosze!!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Król

    Lucyna Król

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nicolle Wellman

    Nicolle Wellman

    Rozgrzeje serca i żołądki a przy okazji dorzuci troszeczkę tu i tam, ale cóż przy Rubensowskich kształtach tej jeden czy dwa kilogramy więcej nie robią żadnej różnicy !!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Wiśnik-Mulnik

    Janina Wiśnik-Mulnik

    Pewnie moja córcia taką zrobi jak lubi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak

    Pychotka na święta trzeba zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesia Dudzik

    Wiesia Dudzik

    oj ! będzie pyszne !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Kaczmarczyk

    Barbara Kaczmarczyk

    23 dni poczekamy poczekamy i smacznie zjemy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Zgłobicka

    Urszula Zgłobicka

    Pieczeń może doskonała, ale sos......? Zdecydowanie wolę sama zrobić ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Władysława Skórska

    Władysława Skórska

    Ja także - jeść!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Anna Cegieła

    Krystyna Anna Cegieła

    i powiekszy obietosc w biodrach polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Plech

    Ela Plech

    zjadło by się jak ktoś by tak smacznie przygotował.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Łapińska

    Grażyna Łapińska

    Piec 1.5 kg szynki przez 4 godziny ? Co za bzdura. Piecze się 1 godz na kg mięsa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Fersz

    Paweł Fersz

    Dwa dni w przy garach hahaha! Ale dobre:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Porycki

    Andrzej Porycki

    Kurcze, jeszcze 23 dni trzeba czekać?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Markiel

    Małgorzata Markiel

    Witam Jolcia,na pieczeń przyjade buziaki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Mirga

    Malgorzata Mirga

    Super jedzonko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pichola

    Barbara Pichola

    Pychotka Mniam Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Jaworska

    Barbara Jaworska

    Zrobie ....

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Liść laurowy z Turcji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Liść laurowy z Turcji Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym  Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym

Poszukujesz dań do świątecznego menu? Powinien Cię zatem zainteresować przepis na peklowaną szynkę z sosem grzybowo-żurawinowym. Dzień wcześniej przyrządź marynatę, w której zapeklujesz mięso. Do jej przygotowania wykorzystaj natkę pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz goździki, które należy zalać wodą i zagotować. W wystudzonej zalewie umieść szynkę i odstaw w chłodne miejsce na dobę. Zapeklowane mięso piecz następnie w piekarniku, pod sam koniec smarując je miodem. Dzięki zapiekaniu z wymienionym składnikiem szynka będzie miała rumianą skórkę. Dopełnieniem tej potrawy jest sos grzybowo-żurawinowy. Przygotujesz go na bazie wytrawnego czerwonego wina, żurawiny ze słoika oraz naturalnego sosu, który wytworzy się podczas pieczenia mięsa. Grzybowy smak oraz odpowiednią konsystencję uzyskasz, używając błyskawicznego sosu pieczeniowego z grzybami. Upieczoną szynkę krój na plastry i podawaj z sosem. Przygotuj smaczne danie według tego przepisu i podziel się swoją opinią o nim.