
Składniki
3 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szklanka
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso od szynki umyć i osuszyć .Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju połączonych z esencją Knorr , miodem . Natrzeć dokładnie szynkę i wstawić w chłodne miejsce ( do lodówki) na noc . Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200 * C przez 1,5 godziny . Wyjąć .Pod folią zbierze się sos z pieczenia - dobrze by było go zlać . ( ja robię po prostu dziurkę w folii z boku i zlewam tłuszcz przed odwinięciem mięsa ) .

Krok 2
Mięso pokroić w plastry.

Krok 3
Obrać , umyć i pokroić w plasterki rabarbar. Wrzucić do miseczki i posypać cukrem. Zostawić na 15 minut by puścił sok. Przełożyć do garnuszka . Podlać wodą i smażyć aż się rozpadnie. Dodać sos od pieczenia , 1/2 szklanki wody , śmietankę , sos jasny do pieczeni .Zaciągnąć zasmażką .Doprawić do smaku. Zależnie jak kto lubi albo zostawić tak jak jest albo zmiksować na gładko. Podawać oblewając sosem pokrojone w plastry mięso ( sosu nie dajemy dużo - tyle by mięso było nim trochę polane ). * sos doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem wg własnego smaku . Ja preferuję kwaskowaty o zdecydowanie pieprznym smaku ale można robić łagodniejszy - tu trzeba sie zdać na swój własny smak.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej