Szynka pieczona z jabłkami – wieprzowa: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczona szynka z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

351 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

520 osób wydrukowało

Pobierz pdf

680 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

10 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

3 ziarna

200 mililitrów

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj musztardę, majeranek, posiekany czosnek, oliwę oraz przyprawę Knorr. Przygotowaną marynatą natrzyj osuszone mięso i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz jabłka pokrój w ósemki i przesmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj rodzynki.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozmieszaj wino, sok jabłkowy oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Dodaj listek, ziele oraz goździki – całość zagotuj, a następnie połącz z jabłkami i rodzynkami.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Mięso obsmaż z każdej strony na rozgrzanej, suchej patelni wyłożonej pergaminem. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Przygotowany Fix wlej do naczynia, które przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 70 minut.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Po upieczeniu zlej sos i przetrzyj przez sito, dopraw do smaku. Mięso wstaw na kilka minut z powrotem do piekarnika i zapiecz z wierzchu. Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub purée.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona szynka z jabłkamiPieczona szynka z jabłkami

Szukasz inspiracji na niedzielny obiad lub uroczystą kolację? Pieczona szynka z jabłkami to propozycja właśnie dla Ciebie. Zaopatrz się w niezbędne składniki i działaj! Aby przyrządzić to danie główne, wybierz szynkę bez kości z widocznym tłuszczem, której jakość pozwoli uzyskać najlepsze rezultaty w kuchni. Powodzenia! 

Dla kogo?

Pieczona szynka z jabłkami to danie dla wszystkich miłośników mięs. Świeża wędlina domowa nie ma sobie równych i z pewnością zadowoli Ciebie i Twoich bliskich. Szybko przekonasz się, że szynka pieczona z owocami to danie, któremu nie sposób się oprzeć. Smacznego! 

Na jaką okazję?

Niech szynka z jabłkami zagości na Twoim stole podczas większej uroczystości. Pokrój ją na kawałki, aby każdy mógł zabrać plasterek na swój talerz. A może masz ochotę na smaczną wędlinę bez okazji? Szynka duszona z jabłkami będzie idealnym rozwiązaniem!

Czy wiesz, że?

Aby szynka pieczona z jabłkami miała wyrazisty smak, przygotuj marynatę na bazie musztardy. Przypraw ją świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Dodaj posiekany ząbek czosnku, który nada potrawie wyrazistego smaku. Do marynaty wsyp także ziele angielskie i liść laurowy, dzięki czemu mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne.  

Dla urozmaicenia:

Jeżeli masz ochotę, posmaruj mięso cienką warstwą miodu oraz zetrzyj na tarce nieco imbiru. Umieść je w naczyniu żaroodpornym wypełnionym bulionem. Dodaj podsmażone wcześniej na patelni owoce – ważne, żeby jabłka były soczyste. Szynkę serwuj pokrojoną na plastry i podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.