Pieczona szynka z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

328 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

433 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

10 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

3 ziarna

200 mililitrów

150 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj musztardę, majeranek, posiekany czosnek, oliwę oraz przyprawę Knorr. Przygotowaną marynatą natrzyj osuszone mięso i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz jabłka pokrój w ósemki i przesmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj rodzynki.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 2

Krok 3

W rondelku rozmieszaj wino, sok jabłkowy oraz zawartość opakowania Fix Knorr. Dodaj listek, ziele oraz goździki – całość zagotuj, a następnie połącz z jabłkami i rodzynkami.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Mięso obsmaż z każdej strony na rozgrzanej, suchej patelni wyłożonej pergaminem. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Przygotowany Fix wlej do naczynia, które przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 70 minut.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Po upieczeniu zlej sos i przetrzyj przez sito, dopraw do smaku. Mięso wstaw na kilka minut z powrotem do piekarnika i zapiecz z wierzchu. Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub purée.

Pieczona szynka z jabłkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona szynka z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczona szynka z jabłkamiPieczona szynka z jabłkami

Szukasz inspiracji na niedzielny obiad lub uroczystą kolację? Pieczona szynka z jabłkami to propozycja właśnie dla Ciebie. Aby przyrządzić to danie główne, zdecyduj się na szynkę bez kości z widocznym tłuszczem. Umyj ją i osusz papierowymi ręcznikami, a następnie przygotuj marynatę na bazie musztardy. Przypraw ją świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Dodaj posiekany ząbek czosnku, który nada potrawie wyrazistego smaku. Do marynaty wsyp także ziele angielskie i liść laurowy, dzięki którym mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Równie dobry smak uzyskasz, kiedy użyjesz gotowej przyprawy do wieprzowiny. Jeżeli masz ochotę, posmaruj mięso cienką warstwą miodu, np. lipowego, oraz zetrzyj na tarce nieco imbiru. Umieść je w naczyniu żaroodpornym wypełnionym bulionem, dzięki czemu po upieczeniu będzie soczyste. Dodaj podsmażone wcześniej na patelni owoce – ważne, żeby jabłka były soczyste. Szynkę serwuj na dużym półmisku pokrojoną na plastry. Podawaj z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.