Szynka pieczona, na kanapki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona, na kanapki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

7

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę wymieszaj z pokruszoną kostką, Delikatem i papryką.

Krok 2

Mięso umyj, osusz i obtocz w oliwie z przyprawami.

Krok 3

Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem, w 200 stopniach przez godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka pieczona, na kanapkiSzynka pieczona, na kanapki

Pikantna na zewnątrz, soczysta i delikatna w środku – tak smakuje pieczona szynka, którą możesz przygotować samodzielnie, przyprawiając ją ulubionymi ziołami i serwując na wiele sposobów. Sprawdzi się jako baza do różnego rodzaju kanapek, samodzielna przekąska czy też dodatek do sałatek lub bigosu. Wystarczy obtoczyć szynkę w oliwie wymieszanej z przyprawami i upiec ją w piekarniku. Do proponowanej przez nas mieszanki możesz dodać ulubione zioła – tymianek, bazylię, oregano czy też zioła prowansalskie. Szynkę serwuje się na zimno. Jej smak dobrze współgra z sezonowymi warzywami, świeżymi sałatkami, ale też dodatkami kiszonymi lub marynowanymi, szczególnie ogórkami i burakami. Pasują do niej również różnego rodzaju sosy, zwłaszcza chrzanowy, czosnkowy czy musztardowy. Możesz podać ją razem z nimi jako część szwedzkiego stołu, obok serów, koreczków i chrupkiego pieczywa. Pieczona szynka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych mięs. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się jej wybornym smakiem!