Szynka pieczona, na kanapki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka pieczona, na kanapki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

7

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę wymieszaj z pokruszoną kostką, Delikatem i papryką.

Krok 2

Mięso umyj, osusz i obtocz w oliwie z przyprawami.

Krok 3

Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem, w 200 stopniach przez godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka pieczona, na kanapki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka pieczona, na kanapkiSzynka pieczona, na kanapki

Pikantna na zewnątrz, soczysta i delikatna w środku – tak smakuje pieczona szynka, którą możesz przygotować samodzielnie, przyprawiając ją ulubionymi ziołami i serwując na wiele sposobów. Sprawdzi się jako baza do różnego rodzaju kanapek, samodzielna przekąska czy też dodatek do sałatek lub bigosu. Wystarczy obtoczyć szynkę w oliwie wymieszanej z przyprawami i upiec ją w piekarniku. Do proponowanej przez nas mieszanki możesz dodać ulubione zioła – tymianek, bazylię, oregano czy też zioła prowansalskie. Szynkę serwuje się na zimno. Jej smak dobrze współgra z sezonowymi warzywami, świeżymi sałatkami, ale też dodatkami kiszonymi lub marynowanymi, szczególnie ogórkami i burakami. Pasują do niej również różnego rodzaju sosy, zwłaszcza chrzanowy, czosnkowy czy musztardowy. Możesz podać ją razem z nimi jako część szwedzkiego stołu, obok serów, koreczków i chrupkiego pieczywa. Pieczona szynka z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych mięs. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się jej wybornym smakiem!