Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką
łatwe
199 osób zapisało

Składniki
400 gramów
5 łyżek
0.5 sztuki
4 plastry
50 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Następnie pokrój w kostkę o wymiarach 2 cm.
Krok 2
W misce wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's z mlekiem. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę szynkę, paprykę oraz listki tymianku.
Krok 3
Na koniec dodaj pokrojone ziemniaki, całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Do sałatki dobrze będzie pasował również upieczony, chrupiący boczek, którym możesz zastąpić szynkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką
Sałatka ziemniaczana z papryką i szynką to szybka przekąska, doskonała na drugie śniadanie do pracy, na grilla, a także na domowe przyjęcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i uniwersalna. Zacznij od ugotowania ziemniaków, najlepiej w mundurkach, ponieważ będzie się je wygodnie obierało. Wybierz specjalne odmiany sałatkowe, np. frezje lub albiny. Mają niewiele skrobi, więc nie będą się rozpadały podczas gotowania i krojenia. Przestudzone ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę i połącz z pozostałymi składnikami: papryką i szynką. Wybierz czerwoną paprykę, by sałatka zyskała bardziej wyrazisty kolor. Użyj szynki dowolnego gatunki, dobrze będzie pasował też wędzony, podsmażony do chrupkości boczek. Jeśli chcesz, by sałatka nabrała nieco ostrości, dodaj do niej czerwoną cebulę. Składniki wymieszaj razem z sosem na bazie mleka i majonezu. Dopraw do smaku świeżymi ziołami, np. tymiankiem. Do ziemniaków będzie pasował także rozmaryn. Sprawdź, jak smakuje – mamy nadzieję, że korzystanie z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.