Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

93 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

119 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

5 łyżek

0.5 sztuki

4 plastry

50 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Następnie pokrój w kostkę o wymiarach 2 cm.

Krok 2

W misce wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's z mlekiem. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę szynkę, paprykę oraz listki tymianku.

Krok 3

Na koniec dodaj pokrojone ziemniaki, całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Do sałatki dobrze będzie pasował również upieczony, chrupiący boczek, którym możesz zastąpić szynkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z szynką i paprykąSałatka ziemniaczana z szynką i papryką

Sałatka ziemniaczana z papryką i szynką to szybka przekąska, doskonała na drugie śniadanie do pracy, na grilla, a także na domowe przyjęcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i uniwersalna. Zacznij od ugotowania ziemniaków, najlepiej w mundurkach, ponieważ będzie się je wygodnie obierało. Wybierz specjalne odmiany sałatkowe, np. frezje lub albiny. Mają niewiele skrobi, więc nie będą się rozpadały podczas gotowania i krojenia. Przestudzone ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę i połącz z pozostałymi składnikami: papryką i szynką. Wybierz czerwoną paprykę, by sałatka zyskała bardziej wyrazisty kolor. Użyj szynki dowolnego gatunki, dobrze będzie pasował też wędzony, podsmażony do chrupkości boczek. Jeśli chcesz, by sałatka nabrała nieco ostrości, dodaj do niej czerwoną cebulę. Składniki wymieszaj razem z sosem na bazie mleka i majonezu. Dopraw do smaku świeżymi ziołami, np. tymiankiem. Do ziemniaków będzie pasował także rozmaryn. Sprawdź, jak smakuje – mamy nadzieję, że korzystanie z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.