Niemiecka sałatka ziemniaczana - z szynką | Przepisy.pl pixel

Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

164 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

5 łyżek

0.5 sztuki

4 plastry

50 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i wystudź. Następnie pokrój w kostkę o wymiarach 2 cm.

Krok 2

W misce wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's z mlekiem. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę szynkę, paprykę oraz listki tymianku.

Krok 3

Na koniec dodaj pokrojone ziemniaki, całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Do sałatki dobrze będzie pasował również upieczony, chrupiący boczek, którym możesz zastąpić szynkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ziemniaczana z szynką i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z szynką i paprykąSałatka ziemniaczana z szynką i papryką

Sałatka ziemniaczana z papryką i szynką to szybka przekąska, doskonała na drugie śniadanie do pracy, na grilla, a także na domowe przyjęcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i uniwersalna. Zacznij od ugotowania ziemniaków, najlepiej w mundurkach, ponieważ będzie się je wygodnie obierało. Wybierz specjalne odmiany sałatkowe, np. frezje lub albiny. Mają niewiele skrobi, więc nie będą się rozpadały podczas gotowania i krojenia. Przestudzone ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę i połącz z pozostałymi składnikami: papryką i szynką. Wybierz czerwoną paprykę, by sałatka zyskała bardziej wyrazisty kolor. Użyj szynki dowolnego gatunki, dobrze będzie pasował też wędzony, podsmażony do chrupkości boczek. Jeśli chcesz, by sałatka nabrała nieco ostrości, dodaj do niej czerwoną cebulę. Składniki wymieszaj razem z sosem na bazie mleka i majonezu. Dopraw do smaku świeżymi ziołami, np. tymiankiem. Do ziemniaków będzie pasował także rozmaryn. Sprawdź, jak smakuje – mamy nadzieję, że korzystanie z naszych przepisów będzie dla Ciebie przyjemnością.