Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

805 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

491 osób wydrukowało

Pobierz pdf

591 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 sztuki

1 sztuka

120 gramów

1 sztuka

20 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

0.5 pęczka

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220 °C. Papryki dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i wybierz ze środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem ułóż papryki skórką do góry i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 1

Krok 2

Piecz około 20 minut. Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i przełóż do worka foliowego. Zamknij szczelnie, aby papryka zaparowała i wystygła.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 2

Krok 3

Obierz papryki ze skóry i podziel każdą na około 5 części. Cząstki papryk układaj w pojemniku, polej małą ilością oleju i posyp solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 3

Krok 4

Na środku talerza ułóż mieszankę sałaty i polej ją sosem Knorr przygotowanym zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 4

Krok 5

Na sałacie rozłóż kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posyp plastrami cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Między paprykami i na brzegach rozłóż czarne oliwki. Sałatkę udekoruj gałązkami ziół lub zieloną pietruszką.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetaSałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta

Jeśli jesteś smakoszem kuchni śródziemnomorskiej, wypróbuj inspirowaną greckimi smakami pyszną sałatkę z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta. Sekret smaku tej potrawy tkwi w idealnie przygotowanej papryce, która zapiekana jest piekarniku do osiągnięcia lekko przypalonej skórki. Sprawia to, że nabiera ona wyjątkowego smaku i aromatu. Walory smakowe pieczonej papryki staną się wyraźniejsze jeśli polejesz ją małą ilością oleju, oprószysz solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu. Smakowita papryka doskonale skomponuje się z równie pysznym sosem sałatkowym. Na talerz wyłóż mieszkankę ulubionych sałat, pokrojonego pomidora, plastry cebuli, aksamitną fetę oraz czarne oliwki. Polej wszystko sosem i na koniec udekoruj gałązkami świeżych ziół. Ta pyszna sałatka z chrupiącymi warzywami, delikatną fetą i aromatycznym sosem zachwyci każde podniebienie.