Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta
łatwe
840 osób zapisało

Składniki
2 opakowania
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
120 gramów
1 sztuka
20 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220 °C. Papryki dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i wybierz ze środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem ułóż papryki skórką do góry i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Krok 2
Piecz około 20 minut. Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i przełóż do worka foliowego. Zamknij szczelnie, aby papryka zaparowała i wystygła.

Krok 3
Obierz papryki ze skóry i podziel każdą na około 5 części. Cząstki papryk układaj w pojemniku, polej małą ilością oleju i posyp solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu.

Krok 4
Na środku talerza ułóż mieszankę sałaty i polej ją sosem Knorr przygotowanym zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.

Krok 5
Na sałacie rozłóż kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posyp plastrami cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Między paprykami i na brzegach rozłóż czarne oliwki. Sałatkę udekoruj gałązkami ziół lub zieloną pietruszką.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta
Ta pyszna sałatka z pieczoną papryką, chrupiącymi warzywami, delikatną fetą i aromatycznym sosem zachwyci każde podniebienie. Sekret smaku tej potrawy tkwi w idealnie przygotowanej papryce, którą zapieka się piekarniku do osiągnięcia lekko przypalonej skórki. Sprawia to, że nabiera ona wyjątkowego smaku i aromatu. Masz ochotę na naprawdę nietuzinkowy smakołyk? Przygotuj pieczoną sałatkę grecką!
Dla kogo?
Jeśli jesteś smakoszem kuchni śródziemnomorskiej, wypróbuj inspirowaną greckimi smakami pyszną sałatkę z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta. W kilka chwil poczujesz się jak na zagranicznym urlopie.
Na jaką okazję?
Sałatkę z pieczonej papryki możesz zjeść w ramach lekkiego lunchu albo kolacji. Zaproponuj ją znajomym, którzy wpadli ze spontaniczną wizytą – będą oczarowani twoją kulinarną kreatywnością.
Czy wiesz, że?
Walory smakowe pieczonej papryki staną się wyraźniejsze, jeśli polejesz ją małą ilością oleju, oprószysz solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu. Smakowita papryka doskonale skomponuje się z równie pysznym sosem sałatkowym. Sałatka z papryki pieczonej od pierwszego gryza stanie się twoim numerem jeden.
Dla urozmaicenia:
Na talerz wyłóż mieszkankę ulubionych sałat, pokrojonego pomidora, plastry cebuli, aksamitną fetę oraz czarne oliwki. Polej wszystko sosem i na koniec udekoruj gałązkami świeżych ziół. Składniki sałatki z pieczonej papryki i fety możesz modyfikować w zależności od tego, na co masz ochotę. Zamiast dużego pomidora dorzuć np. pomidorki koktajlowe.