Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta
łatwe
613 osób zapisało
Składniki
2 opakowania
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
120 gramów
1 sztuka
20 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220 °C. Papryki dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i wybierz ze środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem ułóż papryki skórką do góry i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Krok 2
Piecz około 20 minut. Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i przełóż do worka foliowego. Zamknij szczelnie, aby papryka zaparowała i wystygła.
Krok 3
Obierz papryki ze skóry i podziel każdą na około 5 części. Cząstki papryk układaj w pojemniku, polej małą ilością oleju i posyp solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu.
Krok 4
Na środku talerza ułóż mieszankę sałaty i polej ją sosem Knorr przygotowanym zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.
Krok 5
Na sałacie rozłóż kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posyp plastrami cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Między paprykami i na brzegach rozłóż czarne oliwki. Sałatkę udekoruj gałązkami ziół lub zieloną pietruszką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta
Jeśli jesteś smakoszem kuchni śródziemnomorskiej, wypróbuj inspirowaną greckimi smakami pyszną sałatkę z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta. Sekret smaku tej potrawy tkwi w idealnie przygotowanej papryce, która zapiekana jest piekarniku do osiągnięcia lekko przypalonej skórki. Sprawia to, że nabiera ona wyjątkowego smaku i aromatu. Walory smakowe pieczonej papryki staną się wyraźniejsze jeśli polejesz ją małą ilością oleju, oprószysz solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu. Smakowita papryka doskonale skomponuje się z równie pysznym sosem sałatkowym. Na talerz wyłóż mieszkankę ulubionych sałat, pokrojonego pomidora, plastry cebuli, aksamitną fetę oraz czarne oliwki. Polej wszystko sosem i na koniec udekoruj gałązkami świeżych ziół. Ta pyszna sałatka z chrupiącymi warzywami, delikatną fetą i aromatycznym sosem zachwyci każde podniebienie.