Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta
łatwe
738 osób zapisało

Składniki
2 opakowania
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
120 gramów
1 sztuka
20 sztuk
3 łyżki
3 łyżki
0.5 pęczka
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 220 °C. Papryki dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i wybierz ze środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem ułóż papryki skórką do góry i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Krok 2
Piecz około 20 minut. Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i przełóż do worka foliowego. Zamknij szczelnie, aby papryka zaparowała i wystygła.
Krok 3
Obierz papryki ze skóry i podziel każdą na około 5 części. Cząstki papryk układaj w pojemniku, polej małą ilością oleju i posyp solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu.
Krok 4
Na środku talerza ułóż mieszankę sałaty i polej ją sosem Knorr przygotowanym zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.
Krok 5
Na sałacie rozłóż kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posyp plastrami cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Między paprykami i na brzegach rozłóż czarne oliwki. Sałatkę udekoruj gałązkami ziół lub zieloną pietruszką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta
Jeśli jesteś smakoszem kuchni śródziemnomorskiej, wypróbuj inspirowaną greckimi smakami pyszną sałatkę z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta. Sekret smaku tej potrawy tkwi w idealnie przygotowanej papryce, która zapiekana jest piekarniku do osiągnięcia lekko przypalonej skórki. Sprawia to, że nabiera ona wyjątkowego smaku i aromatu. Walory smakowe pieczonej papryki staną się wyraźniejsze jeśli polejesz ją małą ilością oleju, oprószysz solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu. Smakowita papryka doskonale skomponuje się z równie pysznym sosem sałatkowym. Na talerz wyłóż mieszkankę ulubionych sałat, pokrojonego pomidora, plastry cebuli, aksamitną fetę oraz czarne oliwki. Polej wszystko sosem i na koniec udekoruj gałązkami świeżych ziół. Ta pyszna sałatka z chrupiącymi warzywami, delikatną fetą i aromatycznym sosem zachwyci każde podniebienie.