Sałatka z pieczonej papryki i fety - po grecku | Przepisy.pl pixel

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
905 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

642 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

851 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

120 gramów

1 sztuka

20 sztuk

3 łyżki

3 łyżki

0.5 pęczka

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 220 °C. Papryki dokładnie umyj, wykrój gniazda nasienne i wybierz ze środka wszystkie pestki oraz białe włókna. Na blasze z pergaminem ułóż papryki skórką do góry i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 1

Krok 2

Piecz około 20 minut. Papryki będą upieczone, gdy skórka lekko się przypali. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i przełóż do worka foliowego. Zamknij szczelnie, aby papryka zaparowała i wystygła.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 2

Krok 3

Obierz papryki ze skóry i podziel każdą na około 5 części. Cząstki papryk układaj w pojemniku, polej małą ilością oleju i posyp solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 3

Krok 4

Na środku talerza ułóż mieszankę sałaty i polej ją sosem Knorr przygotowanym zgodnie z opisem podanym na opakowaniu.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 4

Krok 5

Na sałacie rozłóż kawałki pieczonej papryki, pokrojone cząstki pomidora, posyp plastrami cebuli i pokrojoną w kostkę fetą. Między paprykami i na brzegach rozłóż czarne oliwki. Sałatkę udekoruj gałązkami ziół lub zieloną pietruszką.

Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem fetaSałata z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta

Ta pyszna sałatka z pieczoną papryką, chrupiącymi warzywami, delikatną fetą i aromatycznym sosem zachwyci każde podniebienie. Sekret smaku tej potrawy tkwi w idealnie przygotowanej papryce, którą zapieka się  piekarniku do osiągnięcia lekko przypalonej skórki. Sprawia to, że nabiera ona wyjątkowego smaku i aromatu. Masz ochotę na naprawdę nietuzinkowy smakołyk? Przygotuj pieczoną sałatkę grecką!

Dla kogo?

Jeśli jesteś smakoszem kuchni śródziemnomorskiej, wypróbuj inspirowaną greckimi smakami pyszną sałatkę z pieczoną papryką, oliwkami i serem feta. W kilka chwil poczujesz się jak na zagranicznym urlopie.

Na jaką okazję?

Sałatkę z pieczonej papryki możesz zjeść w ramach lekkiego lunchu albo kolacji. Zaproponuj ją znajomym, którzy wpadli ze spontaniczną wizytą – będą oczarowani twoją kulinarną kreatywnością.

Czy wiesz, że?

Walory smakowe pieczonej papryki staną się wyraźniejsze, jeśli polejesz ją małą ilością oleju, oprószysz solą, posiekanym czosnkiem i igiełkami rozmarynu. Smakowita papryka doskonale skomponuje się z równie pysznym sosem sałatkowym. Sałatka z papryki pieczonej od pierwszego gryza stanie się twoim numerem jeden.

Dla urozmaicenia:

Na talerz wyłóż mieszkankę ulubionych sałat, pokrojonego pomidora, plastry cebuli, aksamitną fetę oraz czarne oliwki. Polej wszystko sosem i na koniec udekoruj gałązkami świeżych ziół. Składniki sałatki z pieczonej papryki i fety możesz modyfikować w zależności od tego, na co masz ochotę. Zamiast dużego pomidora dorzuć np. pomidorki koktajlowe.