Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem
łatwe
156 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 opakowanie
2 szklanki
3 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż w małej ilości wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Ugotuj groszek na parze (lub w małej ilości wody) do momentu, kiedy będzie miękki. Następnie ostudź ugotowane składniki.
Krok 3
Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu podanego na opakowaniu.
Krok 4
Wyjmij pestki z brzoskwiń, a miąższ pokrój w kostkę.
Krok 5
Cebulę drobno posiekaj.
Krok 6
Składniki sałatki wymieszaj i podziel na porcje. Na koniec polej je sosem i udekoruj listkami limonki lub melisy. Podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem
Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem w sosie czosnkowym łączy delikatną słodycz owoców z wyrazistym smakiem sosu. Jej bazę stanowi ryż jaśminowy, który jest słodkawy, posiada subtelny kwiatowy zapach i tę zaletę, że nie skleja się podczas gotowania – dzięki temu świetnie sprawdza się właśnie w sałatkach. Współgrają z nim brzoskwinie, świeży groszek, liście limonki kaffir lub melasy, a ich łagodność przełamuje wyrazisty czosnkowy sos. Sałatka jest propozycją na dodatek do pieczonych, smażonych i przyrządzanych na parze mięs, warzyw oraz różnego rodzaju serów. Dobrze komponuje się z białym pieczywem, ale też może być serwowana solo. Jako samodzielne danie zastąpi kolację lub lunch. Będzie wyśmienitą przekąską podczas przyjęć i pikników. Zapakuj ją do plastikowego pudełeczka, a potem zabierz do pracy. Sałatkę przygotowuje się stosunkowo szybko i nie wymaga dołączania wielu składników. Ryż jaśminowy można zastąpić popularnym białym, co nie zmieni jej walorów smakowych. Wykorzystaj nasz przepis na tę smaczną potrawę!