Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

2 szklanki

3 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż w małej ilości wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Ugotuj groszek na parze (lub w małej ilości wody) do momentu, kiedy będzie miękki. Następnie ostudź ugotowane składniki.

Krok 3

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według przepisu podanego na opakowaniu.

Krok 4

Wyjmij pestki z brzoskwiń, a miąższ pokrój w kostkę.

Krok 5

Cebulę drobno posiekaj.

Krok 6

Składniki sałatki wymieszaj i podziel na porcje. Na koniec polej je sosem i udekoruj listkami limonki lub melisy. Podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiemSałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem

Sałatka z ryżem, brzoskwiniami i groszkiem w sosie czosnkowym łączy delikatną słodycz owoców z wyrazistym smakiem sosu. Jej bazę stanowi ryż jaśminowy, który jest słodkawy, posiada subtelny kwiatowy zapach i tę zaletę, że nie skleja się podczas gotowania – dzięki temu świetnie sprawdza się właśnie w sałatkach. Współgrają z nim brzoskwinie, świeży groszek, liście limonki kaffir lub melasy, a ich łagodność przełamuje wyrazisty czosnkowy sos. Sałatka jest propozycją na dodatek do pieczonych, smażonych i przyrządzanych na parze mięs, warzyw oraz różnego rodzaju serów. Dobrze komponuje się z białym pieczywem, ale też może być serwowana solo. Jako samodzielne danie zastąpi kolację lub lunch. Będzie wyśmienitą przekąską podczas przyjęć i pikników. Zapakuj ją do plastikowego pudełeczka, a potem zabierz do pracy. Sałatkę przygotowuje się stosunkowo szybko i nie wymaga dołączania wielu składników. Ryż jaśminowy można zastąpić popularnym białym, co nie zmieni jej walorów smakowych. Wykorzystaj nasz przepis na tę smaczną potrawę!