Sałatka z soczewicą i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z soczewicą i ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
259 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Opłucz soczewicę, wsyp do garnka i zalej osoloną wodą. Gotuj do momentu, kiedy będzie miękka, po czym odcedź i ostudź.

Sałatka z soczewicą i ryżem - Krok 1

Krok 2

Zalej ryż dużą ilością osolonej wody. Gotuj przez około 20 minut, by stał się sypki, a następnie odcedź go i ostudź.

Sałatka z soczewicą i ryżem - Krok 2

Krok 3

Oczyść dokładnie pora, umyj i pokrój w krążki. Umyj papryki, oczyść z pestek i pokrój w krótkie paski. Umyj też pomidory, pokrój je na cząstki, natomiast oliwki - w krążki lub na kawałki.

Sałatka z soczewicą i ryżem - Krok 3

Krok 4

Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według opisu podanego na opakowaniu.

Sałatka z soczewicą i ryżem - Krok 4

Krok 5

Włóż wszystkie składniki do salaterki, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw sałatkę na 15 minut w chłodne miejsce. Podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z soczewicą i ryżemSałatka z soczewicą i ryżem

Sałatka z soczewicą i ryżem to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Będzie smacznym obiadem, drugim śniadaniem, możesz zabrać ją ze sobą do pracy lub na piknik. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna. Dostępnych jest kilka gatunków soczewicy, które różnią się głównie kolorem oraz konsystencją. Do sałatek najlepiej nadają się większe i twardsze, ponieważ nie rozpadają się podczas gotowania. Sięgnij więc po soczewicę zieloną lub czarną. Wybierz ryż długoziarnisty – nie będzie się sklejał. Smaczny będzie np. basmati. Ugotuj ryż i soczewicę, a następnie ostudź je i wymieszaj z pozostałymi dodatkami: pomidorami, oliwkami, papryką i porem. Wszystkie składniki połącz za pomocą gęstego czosnkowego sosu, który przygotujesz na bazie majonezu. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, dodaj do niego także trochę jogurtu naturalnego. Sałatkę z soczewicą i ryżem podawaj schłodzoną, możesz także posypać ją dodatkowo pestkami słonecznika. Zobacz, jak łatwe może być gotowanie – wypróbuj nasz przepis!