
Składniki
15 dekagramów
1 opakowanie
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Opłucz soczewicę, wsyp do garnka i zalej osoloną wodą. Gotuj do momentu, kiedy będzie miękka, po czym odcedź i ostudź.

Krok 2
Zalej ryż dużą ilością osolonej wody. Gotuj przez około 20 minut, by stał się sypki, a następnie odcedź go i ostudź.

Krok 3
Oczyść dokładnie pora, umyj i pokrój w krążki. Umyj papryki, oczyść z pestek i pokrój w krótkie paski. Umyj też pomidory, pokrój je na cząstki, natomiast oliwki - w krążki lub na kawałki.

Krok 4
Przygotuj Sos sałatkowy czosnkowy Knorr według opisu podanego na opakowaniu.

Krok 5
Włóż wszystkie składniki do salaterki, polej sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw sałatkę na 15 minut w chłodne miejsce. Podawaj.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z soczewicą i ryżem
Sałatka z soczewicą i ryżem to danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Będzie smacznym obiadem, drugim śniadaniem, możesz zabrać ją ze sobą do pracy lub na piknik. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a do tego pyszna. Dostępnych jest kilka gatunków soczewicy, które różnią się głównie kolorem oraz konsystencją. Do sałatek najlepiej nadają się większe i twardsze, ponieważ nie rozpadają się podczas gotowania. Sięgnij więc po soczewicę zieloną lub czarną. Wybierz ryż długoziarnisty – nie będzie się sklejał. Smaczny będzie np. basmati. Ugotuj ryż i soczewicę, a następnie ostudź je i wymieszaj z pozostałymi dodatkami: pomidorami, oliwkami, papryką i porem. Wszystkie składniki połącz za pomocą gęstego czosnkowego sosu, który przygotujesz na bazie majonezu. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, dodaj do niego także trochę jogurtu naturalnego. Sałatkę z soczewicą i ryżem podawaj schłodzoną, możesz także posypać ją dodatkowo pestkami słonecznika. Zobacz, jak łatwe może być gotowanie – wypróbuj nasz przepis!