
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
400 mililitrów
4 sztuki
300 gramów
2 sztuki
250 gramów
70 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj w wodzie i odcedź ją, gdy zmięknie.
Krok 2
Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Gdy będą rumiane, dodaj soczewicę oraz curry.
Krok 3
Pomidory i dynię pokrój w kostkę (bez pestek) i dodaj do pozostałych składników.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość zagotuj, dokładnie mieszając.
Krok 5
Teraz przelej wszystko do naczynia żaroodpornego. Zasyp z wierzchu startym serem i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana soczewica
Zapiekana soczewica z dynią przypomina nieco bezmięsną wersję angielskiej zapiekanki pasterskiej, składającej się z mielonego mięsa i warstwy ziemniaczanego purée. W tym przypadku zamiast mięsa proponujemy zieloną soczewicę (lepiej nadaje się do zapiekania niż czerwona ze względu na większe i twardsze ziarna), a zamiast ziemniaków – dynię. To warzywo po upieczeniu zyskuje miękką, przypominającą ziemniaki konsystencję. Jest słodkawe i delikatne w smaku, dlatego warto połączyć je z innymi składnikami, np. pomidorami. Zacznij jednak od przyrządzenia soczewicy, którą dobrze jest zostawić na noc zalaną wodą. Po ugotowaniu, dodaj ją do cebuli i czosnku, łącząc składniki gęstym sosem bolońskim i dorzucając do tego warzywa. Przed włożeniem potrawy do piekarnika posyp ją startym żółtym serem dowolnego gatunku, np. emmentalerem albo cheddarem. Zapiekaną soczewicę z dynią podawaj z miksem sałat lub z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i napisz w komentarzu, czy smakowała Ci soczewica w takiej postaci.