Zapiekana soczewica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana soczewica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

400 mililitrów

4 sztuki

300 gramów

2 sztuki

250 gramów

70 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj w wodzie i odcedź ją, gdy zmięknie.

Krok 2

Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Gdy będą rumiane, dodaj soczewicę oraz curry.

Krok 3

Pomidory i dynię pokrój w kostkę (bez pestek) i dodaj do pozostałych składników.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość zagotuj, dokładnie mieszając.

Krok 5

Teraz przelej wszystko do naczynia żaroodpornego. Zasyp z wierzchu startym serem i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana soczewicaZapiekana soczewica

Zapiekana soczewica z dynią przypomina nieco bezmięsną wersję angielskiej zapiekanki pasterskiej, składającej się z mielonego mięsa i warstwy ziemniaczanego purée. W tym przypadku zamiast mięsa proponujemy zieloną soczewicę (lepiej nadaje się do zapiekania niż czerwona ze względu na większe i twardsze ziarna), a zamiast ziemniaków – dynię. To warzywo po upieczeniu zyskuje miękką, przypominającą ziemniaki konsystencję. Jest słodkawe i delikatne w smaku, dlatego warto połączyć je z innymi składnikami, np. pomidorami. Zacznij jednak od przyrządzenia soczewicy, którą dobrze jest zostawić na noc zalaną wodą. Po ugotowaniu, dodaj ją do cebuli i czosnku, łącząc składniki gęstym sosem bolońskim i dorzucając do tego warzywa. Przed włożeniem potrawy do piekarnika posyp ją startym żółtym serem dowolnego gatunku, np. emmentalerem albo cheddarem. Zapiekaną soczewicę z dynią podawaj z miksem sałat lub z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i napisz w komentarzu, czy smakowała Ci soczewica w takiej postaci.