
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
400 mililitrów
4 sztuki
300 gramów
2 sztuki
250 gramów
70 gramów
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj w wodzie i odcedź ją, gdy zmięknie.
Krok 2
Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Gdy będą rumiane, dodaj soczewicę oraz curry.
Krok 3
Pomidory i dynię pokrój w kostkę (bez pestek) i dodaj do pozostałych składników.
Krok 4
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość zagotuj, dokładnie mieszając.
Krok 5
Teraz przelej wszystko do naczynia żaroodpornego. Zasyp z wierzchu startym serem i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana soczewica
Zapiekana soczewica z dynią przypomina nieco bezmięsną wersję angielskiej zapiekanki pasterskiej, składającej się z mielonego mięsa i warstwy ziemniaczanego purée. W tym przypadku zamiast mięsa proponujemy zieloną soczewicę (lepiej nadaje się do zapiekania niż czerwona ze względu na większe i twardsze ziarna), a zamiast ziemniaków – dynię. To warzywo po upieczeniu zyskuje miękką, przypominającą ziemniaki konsystencję. Jest słodkawe i delikatne w smaku, dlatego warto połączyć je z innymi składnikami, np. pomidorami. Zacznij jednak od przyrządzenia soczewicy, którą dobrze jest zostawić na noc zalaną wodą. Po ugotowaniu, dodaj ją do cebuli i czosnku, łącząc składniki gęstym sosem bolońskim i dorzucając do tego warzywa. Przed włożeniem potrawy do piekarnika posyp ją startym żółtym serem dowolnego gatunku, np. emmentalerem albo cheddarem. Zapiekaną soczewicę z dynią podawaj z miksem sałat lub z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i napisz w komentarzu, czy smakowała Ci soczewica w takiej postaci.


































