Zapiekana soczewica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana soczewica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

65 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

400 mililitrów

4 sztuki

300 gramów

2 sztuki

250 gramów

70 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj w wodzie i odcedź ją, gdy zmięknie.

Krok 2

Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Gdy będą rumiane, dodaj soczewicę oraz curry.

Krok 3

Pomidory i dynię pokrój w kostkę (bez pestek) i dodaj do pozostałych składników.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość zagotuj, dokładnie mieszając.

Krok 5

Teraz przelej wszystko do naczynia żaroodpornego. Zasyp z wierzchu startym serem i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana soczewicaZapiekana soczewica

Zapiekana soczewica z dynią przypomina nieco bezmięsną wersję angielskiej zapiekanki pasterskiej, składającej się z mielonego mięsa i warstwy ziemniaczanego purée. W tym przypadku zamiast mięsa proponujemy zieloną soczewicę (lepiej nadaje się do zapiekania niż czerwona ze względu na większe i twardsze ziarna), a zamiast ziemniaków – dynię. To warzywo po upieczeniu zyskuje miękką, przypominającą ziemniaki konsystencję. Jest słodkawe i delikatne w smaku, dlatego warto połączyć je z innymi składnikami, np. pomidorami. Zacznij jednak od przyrządzenia soczewicy, którą dobrze jest zostawić na noc zalaną wodą. Po ugotowaniu, dodaj ją do cebuli i czosnku, łącząc składniki gęstym sosem bolońskim i dorzucając do tego warzywa. Przed włożeniem potrawy do piekarnika posyp ją startym żółtym serem dowolnego gatunku, np. emmentalerem albo cheddarem. Zapiekaną soczewicę z dynią podawaj z miksem sałat lub z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i napisz w komentarzu, czy smakowała Ci soczewica w takiej postaci.