Zapiekana soczewica

- Krok 1Soczewicę ugotuj w wodzie i odcedź ją, gdy zmięknie.
- Krok 2Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Gdy będą rumiane, dodaj soczewicę oraz curry.
- Krok 3Pomidory i dynię pokrój w kostkę (bez pestek) i dodaj do pozostałych składników.
- Krok 4Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość zagotuj, dokładnie mieszając.
- Krok 5Teraz przelej wszystko do naczynia żaroodpornego. Zasyp z wierzchu startym serem i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

Zapiekana soczewica
Zapiekana soczewica z dynią przypomina nieco bezmięsną wersję angielskiej zapiekanki pasterskiej, składającej się z mielonego mięsa i warstwy ziemniaczanego purée. W tym przypadku zamiast mięsa proponujemy zieloną soczewicę (lepiej nadaje się do zapiekania niż czerwona ze względu na większe i twardsze ziarna), a zamiast ziemniaków – dynię. To warzywo po upieczeniu zyskuje miękką, przypominającą ziemniaki konsystencję. Jest słodkawe i delikatne w smaku, dlatego warto połączyć je z innymi składnikami, np. pomidorami. Zacznij jednak od przyrządzenia soczewicy, którą dobrze jest zostawić na noc zalaną wodą. Po ugotowaniu, dodaj ją do cebuli i czosnku, łącząc składniki gęstym sosem bolońskim i dorzucając do tego warzywa. Przed włożeniem potrawy do piekarnika posyp ją startym żółtym serem dowolnego gatunku, np. emmentalerem albo cheddarem. Zapiekaną soczewicę z dynią podawaj z miksem sałat lub z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i napisz w komentarzu, czy smakowała Ci soczewica w takiej postaci.