Zapiekana soczewica przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana soczewica

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
71 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

124 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

400 mililitrów

4 sztuki

300 gramów

2 sztuki

250 gramów

70 gramów

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj w wodzie i odcedź ją, gdy zmięknie.

Krok 2

Czosnek i cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Gdy będą rumiane, dodaj soczewicę oraz curry.

Krok 3

Pomidory i dynię pokrój w kostkę (bez pestek) i dodaj do pozostałych składników.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody i wlej na patelnię. Całość zagotuj, dokładnie mieszając.

Krok 5

Teraz przelej wszystko do naczynia żaroodpornego. Zasyp z wierzchu startym serem i zapiekaj przez 20 minut w 180 °C.

przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana soczewica - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana soczewicaZapiekana soczewica

Zapiekana soczewica z dynią przypomina nieco bezmięsną wersję angielskiej zapiekanki pasterskiej, składającej się z mielonego mięsa i warstwy ziemniaczanego purée. W tym przypadku zamiast mięsa proponujemy zieloną soczewicę (lepiej nadaje się do zapiekania niż czerwona ze względu na większe i twardsze ziarna), a zamiast ziemniaków – dynię. To warzywo po upieczeniu zyskuje miękką, przypominającą ziemniaki konsystencję. Jest słodkawe i delikatne w smaku, dlatego warto połączyć je z innymi składnikami, np. pomidorami. Zacznij jednak od przyrządzenia soczewicy, którą dobrze jest zostawić na noc zalaną wodą. Po ugotowaniu, dodaj ją do cebuli i czosnku, łącząc składniki gęstym sosem bolońskim i dorzucając do tego warzywa. Przed włożeniem potrawy do piekarnika posyp ją startym żółtym serem dowolnego gatunku, np. emmentalerem albo cheddarem. Zapiekaną soczewicę z dynią podawaj z miksem sałat lub z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Wypróbuj nasz przepis przy najbliższej okazji i napisz w komentarzu, czy smakowała Ci soczewica w takiej postaci.