Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
łatwe
113 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj orzechy (nie musisz tego robić zbyt dokładnie), zetrzyj skórkę z cytryny. Z liści jarmużu usuń zgrubienia. Następnie pokrój liście w cienkie paseczki. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i osusz na ściereczce. Posiekaj czosnek i chili. Składniki podziel na dwie porcje.

Krok 2
Jajka dokładnie roztrzep z przyprawą Za'atar Knorr, skórką z cytryny i odrobiną soli.

Krok 3
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor czosnek, dodaj chili i cebulę. Całość smaż chwilę, aż cebula zrobi się szklista. Wtedy dodaj orzechy, jarmuż i soczewicę. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym składniki zalej połową rozmieszanych jaj. Patelnię przykryj z wierzchu. Smaż omlet minutę, po czym złóż na pół i przełóż na talerz.


Dobra rada:
Do środka omletu możesz dodać porcję startego żółtego sera.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersalne, które pozwala na połączenia całej gamy produktów. Dziś na pierwszy plan wysuwa się przepis na omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem. W nowej, lekko pikantnej formule omlet zyskuje na wyrazistości oraz nabiera charakteru!
Dla kogo?
Dla osób, które chciałyby nieco urozmaicić popularne przepisy. W takim połączeniu zwykły omlet staje się wytrawną przekąską, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni.
Na jaką okazję?
Na pierwsze lub drugie śniadanie! Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem sprawdzi się też w formie kolacji. Wszystko zależy od upodobania!
Czy wiesz, że?
za’atar to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sumak, ziarna sezamu i zioła – tymianek oraz majeranek.