Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
łatwe
115 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj orzechy (nie musisz tego robić zbyt dokładnie), zetrzyj skórkę z cytryny. Z liści jarmużu usuń zgrubienia. Następnie pokrój liście w cienkie paseczki. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i osusz na ściereczce. Posiekaj czosnek i chili. Składniki podziel na dwie porcje.

Krok 2
Jajka dokładnie roztrzep z przyprawą Za'atar Knorr, skórką z cytryny i odrobiną soli.

Krok 3
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor czosnek, dodaj chili i cebulę. Całość smaż chwilę, aż cebula zrobi się szklista. Wtedy dodaj orzechy, jarmuż i soczewicę. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym składniki zalej połową rozmieszanych jaj. Patelnię przykryj z wierzchu. Smaż omlet minutę, po czym złóż na pół i przełóż na talerz.


Dobra rada:
Do środka omletu możesz dodać porcję startego żółtego sera.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersalne, które pozwala na połączenia całej gamy produktów. Dziś na pierwszy plan wysuwa się przepis na omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem. W nowej, lekko pikantnej formule omlet zyskuje na wyrazistości oraz nabiera charakteru!
Dla kogo?
Dla osób, które chciałyby nieco urozmaicić popularne przepisy. W takim połączeniu zwykły omlet staje się wytrawną przekąską, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni.
Na jaką okazję?
Na pierwsze lub drugie śniadanie! Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem sprawdzi się też w formie kolacji. Wszystko zależy od upodobania!
Czy wiesz, że?
za’atar to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sumak, ziarna sezamu i zioła – tymianek oraz majeranek.



































