Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj orzechy (nie musisz tego robić zbyt dokładnie), zetrzyj skórkę z cytryny. Z liści jarmużu usuń zgrubienia. Następnie pokrój liście w cienkie paseczki. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i osusz na ściereczce. Posiekaj czosnek i chili. Składniki podziel na dwie porcje.

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - Krok 1

Krok 2

Jajka dokładnie roztrzep z przyprawą Za’atar Knorr, skórką z cytryny i odrobiną soli.

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - Krok 2

Krok 3

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor czosnek, dodaj chili i cebulę. Całość smaż chwilę, aż cebula zrobi się szklista. Wtedy dodaj orzechy, jarmuż i soczewicę. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym składniki zalej połową rozmieszanych jaj. Patelnię przykryj z wierzchu. Smaż omlet minutę, po czym złóż na pół i przełóż na talerz.

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka omletu możesz dodać porcję startego żółtego sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Duszony szpinak z czosnkiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’ataremOmlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem

Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersalne, które pozwala na połączenia całej gamy produktów. Dziś na pierwszy plan wysuwa się przepis na omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem. W nowej, lekko pikantnej formule omlet zyskuje na wyrazistości oraz nabiera charakteru!

Dla kogo?

Dla osób, które chciałyby nieco urozmaicić popularne przepisy. W takim połączeniu zwykły omlet staje się wytrawną przekąską, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni.

Na jaką okazję?

Na pierwsze lub drugie śniadanie! Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem sprawdzi się też w formie kolacji. Wszystko zależy od upodobania!

Czy wiesz, że?

za’atar to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sumak, ziarna sezamu i zioła – tymianek oraz majeranek.