Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
łatwe
112 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
100 gramów
300 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 sztuki
3 łyżki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj orzechy (nie musisz tego robić zbyt dokładnie), zetrzyj skórkę z cytryny. Z liści jarmużu usuń zgrubienia. Następnie pokrój liście w cienkie paseczki. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i osusz na ściereczce. Posiekaj czosnek i chili. Składniki podziel na dwie porcje.

Krok 2
Jajka dokładnie roztrzep z przyprawą Za'atar Knorr, skórką z cytryny i odrobiną soli.

Krok 3
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor czosnek, dodaj chili i cebulę. Całość smaż chwilę, aż cebula zrobi się szklista. Wtedy dodaj orzechy, jarmuż i soczewicę. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym składniki zalej połową rozmieszanych jaj. Patelnię przykryj z wierzchu. Smaż omlet minutę, po czym złóż na pół i przełóż na talerz.


Dobra rada:
Do środka omletu możesz dodać porcję startego żółtego sera.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem
Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersalne, które pozwala na połączenia całej gamy produktów. Dziś na pierwszy plan wysuwa się przepis na omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem. W nowej, lekko pikantnej formule omlet zyskuje na wyrazistości oraz nabiera charakteru!
Dla kogo?
Dla osób, które chciałyby nieco urozmaicić popularne przepisy. W takim połączeniu zwykły omlet staje się wytrawną przekąską, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni.
Na jaką okazję?
Na pierwsze lub drugie śniadanie! Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem sprawdzi się też w formie kolacji. Wszystko zależy od upodobania!
Czy wiesz, że?
za’atar to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sumak, ziarna sezamu i zioła – tymianek oraz majeranek.