Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

300 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

3 łyżki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj orzechy (nie musisz tego robić zbyt dokładnie), zetrzyj skórkę z cytryny. Z liści jarmużu usuń zgrubienia. Następnie pokrój liście w cienkie paseczki. Soczewicę wypłucz pod bieżącą wodą i osusz na ściereczce. Posiekaj czosnek i chili. Składniki podziel na dwie porcje.

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - Krok 1

Krok 2

Jajka dokładnie roztrzep z przyprawą Za’atar Knorr, skórką z cytryny i odrobiną soli.

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - Krok 2

Krok 3

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor czosnek, dodaj chili i cebulę. Całość smaż chwilę, aż cebula zrobi się szklista. Wtedy dodaj orzechy, jarmuż i soczewicę. Całość smaż jeszcze chwilę, po czym składniki zalej połową rozmieszanych jaj. Patelnię przykryj z wierzchu. Smaż omlet minutę, po czym złóż na pół i przełóż na talerz.

Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka omletu możesz dodać porcję startego żółtego sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’ataremOmlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem

Omlet, czyli potrawa w formie placka, to znana i lubiana propozycja na śniadanie. Danie uniwersalne, które pozwala na połączenia całej gamy produktów. Dziś na pierwszy plan wysuwa się przepis na omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem. W nowej, lekko pikantnej formule omlet zyskuje na wyrazistości oraz nabiera charakteru!

Dla kogo?

Dla osób, które chciałyby nieco urozmaicić popularne przepisy. W takim połączeniu zwykły omlet staje się wytrawną przekąską, której nie powstydziłby się żaden szef kuchni.

Na jaką okazję?

Na pierwsze lub drugie śniadanie! Omlet z soczewicą, orzechami i jarmużem doprawiony za’atarem sprawdzi się też w formie kolacji. Wszystko zależy od upodobania!

Czy wiesz, że?

za’atar to mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: sumak, ziarna sezamu i zioła – tymianek oraz majeranek.