Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
59 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

1 sztuka

600 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

2 cm

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa. Cebulę, czosnek oraz chili posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Bataty obierz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

W dużym garnku rozgrzej olej i smaż najpierw cebulę. Następnie dodaj czosnek, imbir i chili i smaż ok 5 minut.

Krok 3

Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj ziemniaki, soczewicę i smaż kolejne 5 minut.

Krok 5

Następnie wlej ciepłą wodę i dodaj kostkę Knorr. Całość gotuj ok 15-20 minut. Na końcu wsyp szpinak, wymieszaj i podawaj z listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli soczewica i ziemniaki wchłoną cały płyn i będą nadal twardawe wlej więcej wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinak z beszamelem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicąIndyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą

Dal to popularny, indyjski gulasz z soczewicy. Dobrze sprawdzi się zimą – wystarczy dodatek kilku aromatycznych przypraw, a takie danie naprawdę rozgrzeje! Przygotować je możesz od razu na kilka dni. Indyjski Dal ze szpinakiem, batatami i soczewicą można opisać w trzech słowach: prosto, dużo i pysznie! Wypróbuj ten przepis już dziś!

Dla kogo?

Indyjski dal to coś specjalnego dla wielbicieli egzotycznych smaków i zapachów. Każdy z nich niesie ze sobą inne, orientalne wspomnienia.

Na jaką okazję?

Przepis na indyjski dal ze szpinakiem jest odpowiedni na obiad w gronie całej rodziny. Pozostałość z posiłku możesz wziąć ze sobą następnego dnia jako lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Popularne na całym świecie liście szpinaku można jeść sparzone lub podsmażone, nadają się także do curry, zup, dań z makaronu i potrawek. Można też używać ich do zrobienia sałatki – komponują się świetnie z wieloma rodzajami warzyw oraz owoców.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia indyjskiego dal użyj dowolnego rodzaju soczewicy. Tak samo dobrze sprawdzi się zarówno czerwona, jak i zielona.