Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą
łatwe
152 osoby zapisały

Składniki
400 gramów
250 gramów
1 sztuka
600 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
2 cm
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa. Cebulę, czosnek oraz chili posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Bataty obierz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
W dużym garnku rozgrzej olej i smaż najpierw cebulę. Następnie dodaj czosnek, imbir i chili i smaż ok 5 minut.
Krok 3
Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj ziemniaki, soczewicę i smaż kolejne 5 minut.
Krok 5
Następnie wlej ciepłą wodę i dodaj kostkę Knorr. Całość gotuj ok 15-20 minut. Na końcu wsyp szpinak, wymieszaj i podawaj z listkami świeżych ziół.

Dobra rada:
Jeśli soczewica i ziemniaki wchłoną cały płyn i będą nadal twardawe wlej więcej wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą
Dal to popularny, indyjski gulasz z soczewicy. Dobrze sprawdzi się zimą – wystarczy dodatek kilku aromatycznych przypraw, a takie danie naprawdę rozgrzeje! Przygotować je możesz od razu na kilka dni. Indyjski Dal ze szpinakiem, batatami i soczewicą można opisać w trzech słowach: prosto, dużo i pysznie! Wypróbuj ten przepis już dziś!
Dla kogo?
Indyjski dal to coś specjalnego dla wielbicieli egzotycznych smaków i zapachów. Każdy z nich niesie ze sobą inne, orientalne wspomnienia.
Na jaką okazję?
Przepis na indyjski dal ze szpinakiem jest odpowiedni na obiad w gronie całej rodziny. Pozostałość z posiłku możesz wziąć ze sobą następnego dnia jako lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Popularne na całym świecie liście szpinaku można jeść sparzone lub podsmażone, nadają się także do curry, zup, dań z makaronu i potrawek. Można też używać ich do zrobienia sałatki – komponują się świetnie z wieloma rodzajami warzyw oraz owoców.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia indyjskiego dal użyj dowolnego rodzaju soczewicy. Tak samo dobrze sprawdzi się zarówno czerwona, jak i zielona.