Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

47 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

1 sztuka

600 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

2 cm

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa. Cebulę, czosnek oraz chili posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Bataty obierz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

W dużym garnku rozgrzej olej i smaż najpierw cebulę. Następnie dodaj czosnek, imbir i chili i smaż ok 5 minut.

Krok 3

Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj ziemniaki, soczewicę i smaż kolejne 5 minut.

Krok 5

Następnie wlej ciepłą wodę i dodaj kostkę Knorr. Całość gotuj ok 15-20 minut. Na końcu wsyp szpinak, wymieszaj i podawaj z listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli soczewica i ziemniaki wchłoną cały płyn i będą nadal twardawe wlej więcej wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicąIndyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą

Dal to popularny, indyjski gulasz z soczewicy. Dobrze sprawdzi się zimą – wystarczy dodatek kilku aromatycznych przypraw, a takie danie naprawdę rozgrzeje! Przygotować je możesz od razu na kilka dni. Indyjski Dal ze szpinakiem, batatami i soczewicą można opisać w trzech słowach: prosto, dużo i pysznie! Wypróbuj ten przepis już dziś!

Dla kogo?

Indyjski dal to coś specjalnego dla wielbicieli egzotycznych smaków i zapachów. Każdy z nich niesie ze sobą inne, orientalne wspomnienia.

Na jaką okazję?

Przepis na indyjski dal ze szpinakiem jest odpowiedni na obiad w gronie całej rodziny. Pozostałość z posiłku możesz wziąć ze sobą następnego dnia jako lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Popularne na całym świecie liście szpinaku można jeść sparzone lub podsmażone, nadają się także do curry, zup, dań z makaronu i potrawek. Można też używać ich do zrobienia sałatki – komponują się świetnie z wieloma rodzajami warzyw oraz owoców.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia indyjskiego dal użyj dowolnego rodzaju soczewicy. Tak samo dobrze sprawdzi się zarówno czerwona, jak i zielona.