Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą
łatwe
150 osób zapisało

Składniki
400 gramów
250 gramów
1 sztuka
600 mililitrów
1 łyżka
1 sztuka
2 sztuki
2 cm
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa. Cebulę, czosnek oraz chili posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Bataty obierz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. Szpinak umyj i osusz.
Krok 2
W dużym garnku rozgrzej olej i smaż najpierw cebulę. Następnie dodaj czosnek, imbir i chili i smaż ok 5 minut.
Krok 3
Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj ziemniaki, soczewicę i smaż kolejne 5 minut.
Krok 5
Następnie wlej ciepłą wodę i dodaj kostkę Knorr. Całość gotuj ok 15-20 minut. Na końcu wsyp szpinak, wymieszaj i podawaj z listkami świeżych ziół.

Dobra rada:
Jeśli soczewica i ziemniaki wchłoną cały płyn i będą nadal twardawe wlej więcej wody.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą
Dal to popularny, indyjski gulasz z soczewicy. Dobrze sprawdzi się zimą – wystarczy dodatek kilku aromatycznych przypraw, a takie danie naprawdę rozgrzeje! Przygotować je możesz od razu na kilka dni. Indyjski Dal ze szpinakiem, batatami i soczewicą można opisać w trzech słowach: prosto, dużo i pysznie! Wypróbuj ten przepis już dziś!
Dla kogo?
Indyjski dal to coś specjalnego dla wielbicieli egzotycznych smaków i zapachów. Każdy z nich niesie ze sobą inne, orientalne wspomnienia.
Na jaką okazję?
Przepis na indyjski dal ze szpinakiem jest odpowiedni na obiad w gronie całej rodziny. Pozostałość z posiłku możesz wziąć ze sobą następnego dnia jako lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Popularne na całym świecie liście szpinaku można jeść sparzone lub podsmażone, nadają się także do curry, zup, dań z makaronu i potrawek. Można też używać ich do zrobienia sałatki – komponują się świetnie z wieloma rodzajami warzyw oraz owoców.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia indyjskiego dal użyj dowolnego rodzaju soczewicy. Tak samo dobrze sprawdzi się zarówno czerwona, jak i zielona.