Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

38 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

250 gramów

1 sztuka

600 mililitrów

1 łyżka

1 sztuka

2 sztuki

2 cm

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa. Cebulę, czosnek oraz chili posiekaj. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Bataty obierz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. Szpinak umyj i osusz.

Krok 2

W dużym garnku rozgrzej olej i smaż najpierw cebulę. Następnie dodaj czosnek, imbir i chili i smaż ok 5 minut.

Krok 3

Teraz wsyp przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj ziemniaki, soczewicę i smaż kolejne 5 minut.

Krok 5

Następnie wlej ciepłą wodę i dodaj kostkę Knorr. Całość gotuj ok 15-20 minut. Na końcu wsyp szpinak, wymieszaj i podawaj z listkami świeżych ziół.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli soczewica i ziemniaki wchłoną cały płyn i będą nadal twardawe wlej więcej wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicąIndyjski Dal z szpinakiem, batatami i soczewicą

Dal to popularny, indyjski gulasz z soczewicy. Dobrze sprawdzi się zimą – wystarczy dodatek kilku aromatycznych przypraw, a takie danie naprawdę rozgrzeje! Przygotować je możesz od razu na kilka dni. Indyjski Dal ze szpinakiem, batatami i soczewicą można opisać w trzech słowach: prosto, dużo i pysznie! Wypróbuj ten przepis już dziś!

Dla kogo?

Indyjski dal to coś specjalnego dla wielbicieli egzotycznych smaków i zapachów. Każdy z nich niesie ze sobą inne, orientalne wspomnienia.

Na jaką okazję?

Przepis na indyjski dal ze szpinakiem jest odpowiedni na obiad w gronie całej rodziny. Pozostałość z posiłku możesz wziąć ze sobą następnego dnia jako lunch do pracy.

Czy wiesz, że?

Popularne na całym świecie liście szpinaku można jeść sparzone lub podsmażone, nadają się także do curry, zup, dań z makaronu i potrawek. Można też używać ich do zrobienia sałatki – komponują się świetnie z wieloma rodzajami warzyw oraz owoców.

Dla urozmaicenia:

Do zrobienia indyjskiego dal użyj dowolnego rodzaju soczewicy. Tak samo dobrze sprawdzi się zarówno czerwona, jak i zielona.