Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem
łatwe
134 osoby zapisały

Składniki
pieczone warzywa:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 opakowania
80 mililitrów
placuszki dosa:
100 gramów
100 gramów
0.5 opakowania
10 łyżek
humus:
450 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania placuszków dosa. Kaszę gryczaną oraz soczewicę połącz z 300ml ciepłej wody i odstaw na 40 minut.
Krok 2
W tym czasie przygotuj pieczone warzywa. Wszystkie warzywa pokrój w większą kostkę o boku ok 2cm, połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach aż zrobią się lekko rumiane.
Krok 3
Kaszotto Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i połowę dodaj do pieczonych warzyw. Wymieszaj i odstaw na bok.
Krok 4
Odcedź kaszę, dodaj pozostałą część Kaszotto Knorr i całość zmiksuj na pastę. Cytrynę wyciśnij na sok.
Krok 5
Na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju smaż cienkie placuszki aż nabiorą złotego koloru.
Krok 6
Bób ugotuj, następnie obierz i wraz z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, przyprawą Knorr oraz pastą sezamową zmiksuj na gładką pastę – humus. Placuszki podawaj z pieczonymi warzywami i humusem na boku. Danie udekoruj listkami świeżej kolendry.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem
Placuszki dosa to w Indiach sprawdzony patent na… śniadanie. W naszej kulinarnej szerokości geograficznej okażą się doskonałym przepisem na obiad i kolację. Zaskocz gości niebanalnym podejściem do przekąsek.
Dla kogo?
Do tej pory nie miałeś do czynienia z indyjskimi potrawami, ponieważ obawiałeś się ich pikanterii? Dosa z dodatkami są stworzone dla ciebie! Przygotowując danie, możesz dowolnie kontrolować jego ostrość.
Na jaką okazję?
Całość wygląda bardzo efektownie, więc to idealny pretekst, by zorganizować imprezę w indyjskim stylu. Na bardziej kameralną kolację też będzie, jak znalazł.
Czy wiesz, że?
Humus zazwyczaj kojarzony jest z ciecierzycą, lecz z bobu można przyrządzić równie smaczny wariant. Roślina znana była już w czasach starożytnych. W mitologii greckiej pojawił się nawet bożek Kyamites – patron bobu, trzymający pieczę nad plonami.
Dla urozmaicenia:
Warzywa oraz humus można podawać również jako farsz owinięty cienkimi placuszkami.