Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem
łatwe
84 osoby zapisały

Składniki
pieczone warzywa:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 opakowania
80 mililitrów
placuszki dosa:
100 gramów
100 gramów
0.5 opakowania
10 łyżek
humus:
450 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania placuszków dosa. Kaszę gryczaną oraz soczewicę połącz z 300ml ciepłej wody i odstaw na 40 minut.
Krok 2
W tym czasie przygotuj pieczone warzywa. Wszystkie warzywa pokrój w większą kostkę o boku ok 2cm, połóż na blaszce z piekarnika, skrop oliwą i piecz w 200 stopniach aż zrobią się lekko rumiane.
Krok 3
Kaszotto Knorr przygotuj według wskazówek na opakowaniu i połowę dodaj do pieczonych warzyw. Wymieszaj i odstaw na bok.
Krok 4
Odcedź kaszę, dodaj pozostałą część Kaszotto Knorr i całość zmiksuj na pastę. Cytrynę wyciśnij na sok.
Krok 5
Na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju smaż cienkie placuszki aż nabiorą złotego koloru.
Krok 6
Bób ugotuj, następnie obierz i wraz z czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny, przyprawą Knorr oraz pastą sezamową zmiksuj na gładką pastę – humus. Placuszki podawaj z pieczonymi warzywami i humusem na boku. Danie udekoruj listkami świeżej kolendry.
Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Knorr Pomidorowe Kaszotto z cukinią i papryką
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie placuszki dosa z warzywami i hummusem
Placuszki dosa to w Indiach sprawdzony patent na… śniadanie. W naszej kulinarnej szerokości geograficznej okażą się doskonałym przepisem na obiad i kolację. Zaskocz gości niebanalnym podejściem do przekąsek.
Dla kogo?
Do tej pory nie miałeś do czynienia z indyjskimi potrawami, ponieważ obawiałeś się ich pikanterii? Dosa z dodatkami są stworzone dla ciebie! Przygotowując danie, możesz dowolnie kontrolować jego ostrość.
Na jaką okazję?
Całość wygląda bardzo efektownie, więc to idealny pretekst, by zorganizować imprezę w indyjskim stylu. Na bardziej kameralną kolację też będzie, jak znalazł.
Czy wiesz, że?
Humus zazwyczaj kojarzony jest z ciecierzycą, lecz z bobu można przyrządzić równie smaczny wariant. Roślina znana była już w czasach starożytnych. W mitologii greckiej pojawił się nawet bożek Kyamites – patron bobu, trzymający pieczę nad plonami.
Dla urozmaicenia:
Warzywa oraz humus można podawać również jako farsz owinięty cienkimi placuszkami.