Co to są samosy? Z czego składają się te indyjskie przekąski?
Kuchnia indyjska jest bogata w wiele dań, które zachwycają smakiem i unikalną strukturą. Jednymi z takich specjałów są samosy, czyli trójkątne pierożki ze smacznymi nadzieniami. Z czego składają się te indyjskie przekąski? Jak powstają? Jeżeli chcecie lepiej poznać kuchnię indyjską i jej specjały, jakimi są m.in. samosy, to koniecznie zostańcie z nami. Przygotowaliśmy najważniejsze informacje, które wzbogacą Waszą wiedzę o kuchniach świata. Zapraszamy!
Samosy – pochodzenie i historia dania
Samosy to indyjskie danie o wieloletniej tradycji i historii. Źródła wskazują, że pierwsza receptura na ten przysmak powstała już w XIII wieku w Pendżabie. To właśnie w tej historycznej krainie w południowej Azji wynaleziono samosy, ale ich rozpoznawalność nie zakończyła się jedynie na tych terenach. Później ten indyjski przysmak zdobył popularność w całej Azji, a obecnie znany jest również w Europie. Nic w tym dziwnego, samosy to danie o wyjątkowej teksturze, nadzieniu i smaku. Możemy śmiało powiedzieć, że ten specjał reprezentuje bogactwo kuchni indyjskiej. Co to są samosy? Skoro znacie już historię tego dania, poznajcie również jego smak i właściwości.
Samosy co to jest?
Samosy to nic innego jak chrupiące pierożki w kształcie trójkątów, które skrywają w środku aromatyczne farsze. Ze względu na kulturę najczęściej występowały one w wegetariańskiej wersji, a także mięsnej z kurczaka lub jagnięciny. W Europie natomiast możemy znaleźć mnóstwo wariantów tego specjału. Popularne są na przykład samosy z owocami morza lub wołowiną. Nieodłączną częścią tych indyjskich pierożków są przyprawy. W oryginalnym przepisie na samosy możemy znaleźć: kmin rzymski, kolendrę, kurkumę oraz garam masala. Aromatyczne farsze owinięte są w klasyczne ciasto filo, z którego robione są pierożki. Na końcu samosy trafiają na rozgrzany olej i są smażone, aż do uzyskania złocistej barwy. Tak przyrządzone pierożki to nie tylko uczta dla podniebienia, ale również element indyjskiej kultury. Skusicie się?
Z czym podawać samosy?
Skoro wiecie już, co to jest samosa, nadeszła pora na poznanie dodatków do tego smakołyku. Z czym go serwować? Mamy kilka pomysłów i sprawdzonych sposobów! Samosy możecie podawać w formie przekąski lub dania głównego. Nieodłącznym elementem tych pysznych pierożków są oczywiście aromatyczne sosy, czyli tzw. chutney. Zamoczycie w nich pierożki, a efekty przeniosą Was smakiem prosto do Indii. Dobrze sprawdzą się również miętowe, jogurtowe lub czosnkowe sosy. Możecie przygotować je w domu, najlepiej na bazie jogurtu naturalnego z dodatkami. Wszystko zależy od Waszych preferencji i składników, które macie w zapasach. Smacznego!
Nasze przepisy na samosy
Samosy co to? O tym przysmaku możecie już wiele powiedzieć. Z naszymi przepisami przygotujecie go w domu i zachwycicie wszystkich gości. Powodzenia!
Klasyczne samosy to specjał niezwykle smaczny. W towarzystwie sosów te pierożki smakują niezwykle dobrze. Koniecznie ich spróbujcie!
Fanom ciekawych połączeń składników polecamy samosy ze szpinakiem i orzechami. Takiej wersji jeszcze nie próbowaliście. Pycha! A fanom włoskiej kuchni, coś nowego – pizza bolognese a la samosa.
Lubicie ostre smaki? Jeżeli tak, to pikantna samosa z dipem raita przypadnie Wam do gustu. Na liście składników znajdziecie papryczkę chili oraz świeży imbir.
Komentarze (0)