Pikantna samosa z dipem raita
NOWY PRZEPIS
łatwe
21 osób zapisało

Składniki
ciasto:
400 gramów
0.5 łyżeczki
6 łyżek
0.5 łyżeczki
150 mililitrów
nadzienie:
200 gramów
250 gramów
4 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
3 łyżki
1 sztuka
100 gramów
dip:
1 sztuka
0.5 łyżeczki
200 gramów
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotuj ciasto. W tym celu wymieszaj razem mąkę, sól, olej słonecznikowy, garam masala i bardzo zimną wodę. Ciasto wyrabiaj ręką aż będzie gładkie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Aby przygotować wegetariańskie nadzienie : Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, odparuj a następnie rozgnieć dokładnie na purée tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 3
Cebulę, czosnek, imbir, kmin i papryczkę chilli przesmaż na oleju. Dodaj roślinne mięso mielone, kurkumę, garam masala i smaż przez kolejne kilka minut. Dodaj skórkę z cytryny, zielony groszek i puree ziemniaczane. Wszystko razem dokładnie wymieszaj .
Krok 4
Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 16 równych części i uformuj równe kulki. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy około 18 cm, pokrój na pół. Brzegi placka zwilż wodą. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżkę farszu. Ciasto złóż formując trójkąt, brzegi ciasta dociśnij widelcem.
Krok 5
Ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, oprósz solą, odstaw na chwilę . Po tym czasie odciśnij usuwając powstały sok. Ogórki połącz z jogurtem i miętą.
Krok 6
Gotową samosę smaż w rozgrzanym do 175*C oleju na złoty kolor. Usmażone samosy ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Usmażoną samosę podawaj z raitą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Pikantna samosa z dipem raita
Samosa to potrawa, którą uznaje się za jedną z wizytówek kuchni indyjskiej. Można traktować ją jako przekąskę lub bardzo treściwe danie, które z powodzeniem sprawdzi się w porze obiadu. Wszystko zależy od tego, ile apetycznych i oryginalnych pierożków nałożysz na swój talerz. Podejrzewamy, że na jednym się nie skończy. To danie, które naprawdę wciąga i pozwala przybliżyć kulinarną tradycję Indii.
Dla kogo?
Do tej pory nie było okazji, by bliżej poznać potrawy pochodzące z tej części świata? Nie musisz już szukać specjalnego pretekstu lub narzekać na brak indyjskiej restauracji w twojej okolicy. Pikantną samosę z dipem raita bez trudu przygotujesz we własnej kuchni.
Na jaką okazję?
To doskonały pomysł na ciepły poczęstunek, kiedy planujesz przyjęcie. Znajomi z pewnością będą mile zaskoczeni, widząc tak nietuzinkowe przekąski. W dodatku nie musisz martwić się o ich upodobania kulinarne – nadziewane pierożki są odpowiednie dla zwolenników diety roślinnej, ale nawet zatwardziali fani mięs nie będą rozczarowani jego brakiem.
Czy wiesz, że?
Jest to specjał z długą historią! Szacuje się, że pierwsze wersje dania przygotowywano już w XIII wieku. Receptura do Indii miała dotrzeć z Azji Środkowej.
Dla urozmaicenia:
Jeśli jesteś fanem ziołowych smaków, farsz do samosy możesz wzbogacić kolendrą. W wielu przepisach znajdziesz również pomysły na przygotowanie nadzienia z udziałem tłoczonych ziemniaków. Gdy nabierzesz wprawy, eksperymentuj do woli!