Pikantna samosa z dipem raita przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna samosa z dipem raita

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

0.5 łyżeczki

6 łyżek

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

nadzienie:

200 gramów

250 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

dip:

1 sztuka

0.5 łyżeczki

200 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotuj ciasto. W tym celu wymieszaj razem mąkę, sól, olej słonecznikowy, garam masala i bardzo zimną wodę. Ciasto wyrabiaj ręką aż będzie gładkie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Aby przygotować wegetariańskie nadzienie : Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, odparuj a następnie rozgnieć dokładnie na purée tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 3

Cebulę, czosnek, imbir, kmin i papryczkę chilli przesmaż na oleju. Dodaj roślinne mięso mielone, kurkumę, garam masala i smaż przez kolejne kilka minut. Dodaj skórkę z cytryny, zielony groszek i puree ziemniaczane. Wszystko razem dokładnie wymieszaj .

Krok 4

Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 16 równych części i uformuj równe kulki. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy około 18 cm, pokrój na pół. Brzegi placka zwilż wodą. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżkę farszu. Ciasto złóż formując trójkąt, brzegi ciasta dociśnij widelcem.

Krok 5

Ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, oprósz solą, odstaw na chwilę . Po tym czasie odciśnij usuwając powstały sok. Ogórki połącz z jogurtem i miętą.

Krok 6

Gotową samosę smaż w rozgrzanym do 175*C oleju na złoty kolor. Usmażone samosy ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Usmażoną samosę podawaj z raitą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna samosa z dipem raita Pikantna samosa z dipem raita

Samosa to potrawa, którą uznaje się za jedną z wizytówek kuchni indyjskiej. Można traktować ją jako przekąskę lub bardzo treściwe danie, które z powodzeniem sprawdzi się w porze obiadu. Wszystko zależy od tego, ile apetycznych i oryginalnych pierożków nałożysz na swój talerz. Podejrzewamy, że na jednym się nie skończy. To danie, które naprawdę wciąga i pozwala przybliżyć kulinarną tradycję Indii.

Dla kogo?

Do tej pory nie było okazji, by bliżej poznać potrawy pochodzące z tej części świata? Nie musisz już szukać specjalnego pretekstu lub narzekać na brak indyjskiej restauracji w twojej okolicy. Pikantną samosę z dipem raita bez trudu przygotujesz we własnej kuchni.

Na jaką okazję?

To doskonały pomysł na ciepły poczęstunek, kiedy planujesz przyjęcie. Znajomi z pewnością będą mile zaskoczeni, widząc tak nietuzinkowe przekąski. W dodatku nie musisz martwić się o ich upodobania kulinarne – nadziewane pierożki są odpowiednie dla zwolenników diety roślinnej, ale nawet zatwardziali fani mięs nie będą rozczarowani jego brakiem.

Czy wiesz, że?

Jest to specjał z długą historią! Szacuje się, że pierwsze wersje dania przygotowywano już w XIII wieku. Receptura do Indii miała dotrzeć z Azji Środkowej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli jesteś fanem ziołowych smaków, farsz do samosy możesz wzbogacić kolendrą. W wielu przepisach znajdziesz również pomysły na przygotowanie nadzienia z udziałem tłoczonych ziemniaków. Gdy nabierzesz wprawy, eksperymentuj do woli!