Pikantna samosa z dipem raita przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna samosa z dipem raita

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

0.5 łyżeczki

6 łyżek

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

nadzienie:

200 gramów

250 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

dip:

1 sztuka

0.5 łyżeczki

200 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotuj ciasto. W tym celu wymieszaj razem mąkę, sól, olej słonecznikowy, garam masala i bardzo zimną wodę. Ciasto wyrabiaj ręką aż będzie gładkie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Aby przygotować wegetariańskie nadzienie : Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, odparuj a następnie rozgnieć dokładnie na purée tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 3

Cebulę, czosnek, imbir, kmin i papryczkę chilli przesmaż na oleju. Dodaj roślinne mięso mielone, kurkumę, garam masala i smaż przez kolejne kilka minut. Dodaj skórkę z cytryny, zielony groszek i puree ziemniaczane. Wszystko razem dokładnie wymieszaj .

Krok 4

Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 16 równych części i uformuj równe kulki. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy około 18 cm, pokrój na pół. Brzegi placka zwilż wodą. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżkę farszu. Ciasto złóż formując trójkąt, brzegi ciasta dociśnij widelcem.

Krok 5

Ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, oprósz solą, odstaw na chwilę . Po tym czasie odciśnij usuwając powstały sok. Ogórki połącz z jogurtem i miętą.

Krok 6

Gotową samosę smaż w rozgrzanym do 175*C oleju na złoty kolor. Usmażone samosy ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Usmażoną samosę podawaj z raitą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantna samosa z dipem raita Pikantna samosa z dipem raita

Samosa to potrawa, którą uznaje się za jedną z wizytówek kuchni indyjskiej. Można traktować ją jako przekąskę lub bardzo treściwe danie, które z powodzeniem sprawdzi się w porze obiadu. Wszystko zależy od tego, ile apetycznych i oryginalnych pierożków nałożysz na swój talerz. Podejrzewamy, że na jednym się nie skończy. To danie, które naprawdę wciąga i pozwala przybliżyć kulinarną tradycję Indii.

Dla kogo?

Do tej pory nie było okazji, by bliżej poznać potrawy pochodzące z tej części świata? Nie musisz już szukać specjalnego pretekstu lub narzekać na brak indyjskiej restauracji w twojej okolicy. Pikantną samosę z dipem raita bez trudu przygotujesz we własnej kuchni.

Na jaką okazję?

To doskonały pomysł na ciepły poczęstunek, kiedy planujesz przyjęcie. Znajomi z pewnością będą mile zaskoczeni, widząc tak nietuzinkowe przekąski. W dodatku nie musisz martwić się o ich upodobania kulinarne – nadziewane pierożki są odpowiednie dla zwolenników diety roślinnej, ale nawet zatwardziali fani mięs nie będą rozczarowani jego brakiem.

Czy wiesz, że?

Jest to specjał z długą historią! Szacuje się, że pierwsze wersje dania przygotowywano już w XIII wieku. Receptura do Indii miała dotrzeć z Azji Środkowej.

Dla urozmaicenia:

Jeśli jesteś fanem ziołowych smaków, farsz do samosy możesz wzbogacić kolendrą. W wielu przepisach znajdziesz również pomysły na przygotowanie nadzienia z udziałem tłoczonych ziemniaków. Gdy nabierzesz wprawy, eksperymentuj do woli!