Pikantna samosa z dipem raita przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantna samosa z dipem raita

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

0.5 łyżeczki

6 łyżek

0.5 łyżeczki

150 mililitrów

nadzienie:

1 opakowanie

250 gramów

4 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

dip:

1 sztuka

0.5 łyżeczki

200 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotuj ciasto. W tym celu wymieszaj razem mąkę, sól, olej słonecznikowy, garam masala i bardzo zimną wodę. Ciasto wyrabiaj ręką aż będzie gładkie. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Aby przygotować wegetariańskie nadzienie : Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości, odparuj a następnie rozgnieć dokładnie na purée tłuczkiem do ziemniaków.

Krok 3

Cebulę, czosnek, imbir, kmin i papryczkę chilli przesmaż na oleju. Dodaj Magic Mince The Vegetarian Butcher, kurkumę, garam masala i smaż przez kolejne kilka minut. Dodaj skórkę z cytryny, zielony groszek i puree ziemniaczane. Wszystko razem dokładnie wymieszaj .

Krok 4

Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 16 równych części i uformuj równe kulki. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na placek o średnicy około 18 cm, pokrój na pół. Brzegi placka zwilż wodą. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżkę farszu. Ciasto złóż formując trójkąt, brzegi ciasta dociśnij widelcem.

Krok 5

Ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, oprósz solą, odstaw na chwilę . Po tym czasie odciśnij usuwając powstały sok. Ogórki połącz z jogurtem i miętą.

Krok 6

Gotową samosę smaż w rozgrzanym do 175*C oleju na złoty kolor. Usmażone samosy ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Usmażoną samosę podawaj z raitą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantna samosa z dipem raita  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej