Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

750 gramów

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

10 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

500 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200*C. Pokrojone w cząstki ziemniaki wymieszaj z oliwą i posiekanym czosnkiem, oprósz tymiankiem i rozmarynem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki piecz przez 45 minut obracając je co jakiś czas.

Krok 2

Pokrój cebulę w cienkie krążki, umieść je w małym czystym słoiku. W małym rondelku zagotuj 200ml wody , połącz z octem , cukrem i solą. Marynatą zalej cebulę i pozostaw ją tak do wystygnięcia.

Krok 3

W między czasie przygotuj roślinne burgery zgodnie z instrukcją i ugotuj fasolkę na parze, lub tak jak lubisz.

Krok 4

Pietruszkę wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Podawaj roślinne burgery z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, marynowaną cebulką oraz zieloną fasolką i majonezem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami

Kotlety schabowe i mielone są w polskiej kuchni znane każdemu. W wielu domach stanowią główny punkt obiadu – zarówno na co dzień, jak i od święta. Co jednak zrobić, kiedy decydujemy się na rezygnację z mięsa w diecie? Chrupiące roślinne kotlety prezentują się na talerzach bardzo apetycznie i jeszcze lepiej smakują. Co ważne, do zrobienia posiłku wykorzystasz wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Dla kogo?

Oto danie, którym przekonasz każdego niedowiarka, że dieta wegetariańska i wegańska może być pełna sycących, smacznych i różnorodnych dań. Coraz więcej słyszy się o zaletach tego sposobu żywienia, więc każdy powinien uwzględniać w swoich nawykach żywieniowych dni całkowicie bezmięsne.

Na jaką okazję?

Roślinne kotlety w chrupiącej panierce i podane w towarzystwie pieczonych ziemniaków, marynowanej cebuli oraz zielonej fasolki szparagowej to patent na kompletne danie obiadowe. Sprawdzą się nawet podczas niedzielnego posiłku, który uznawany jest za bardziej uroczysty. Nie miej oporów przed podaniem tej potrawy, kiedy spodziewasz się gości.

Czy wiesz, że?

Fasolkę proponujemy ugotować na parze. Dlaczego? Dzięki tej metodzie obróbki zachowuje ona jędrność, atrakcyjny wygląd i więcej składników odżywczych niż w przypadku klasycznego gotowania w garnku z wodą.

Dla urozmaicenia:

Pieczone ziemniaki podasz również w formie frytek. Jeśli masz ochotę na mniej oczywisty wybór, do ich zrobienia wykorzystaj bataty albo buraki. Frytki z selera też smakują bardzo dobrze.