Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

17 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

750 gramów

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

2 sztuki

10 mililitrów

1 łyżka

1 łyżeczka

500 gramów

4 łyżki

1 łyżeczka

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 200*C. Pokrojone w cząstki ziemniaki wymieszaj z oliwą i posiekanym czosnkiem, oprósz tymiankiem i rozmarynem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki piecz przez 45 minut obracając je co jakiś czas.

Krok 2

Pokrój cebulę w cienkie krążki, umieść je w małym czystym słoiku. W małym rondelku zagotuj 200ml wody , połącz z octem , cukrem i solą. Marynatą zalej cebulę i pozostaw ją tak do wystygnięcia.

Krok 3

W między czasie przygotuj roślinne burgery zgodnie z instrukcją i ugotuj fasolkę na parze, lub tak jak lubisz.

Krok 4

Pietruszkę wymieszać z majonezem i sokiem z cytryny. Podawaj roślinne burgery z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, marynowaną cebulką oraz zieloną fasolką i majonezem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami Chrupiące roślinne "kotlety" z ziemniakami

Kotlety schabowe i mielone są w polskiej kuchni znane każdemu. W wielu domach stanowią główny punkt obiadu – zarówno na co dzień, jak i od święta. Co jednak zrobić, kiedy decydujemy się na rezygnację z mięsa w diecie? Chrupiące roślinne kotlety prezentują się na talerzach bardzo apetycznie i jeszcze lepiej smakują. Co ważne, do zrobienia posiłku wykorzystasz wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego.

Dla kogo?

Oto danie, którym przekonasz każdego niedowiarka, że dieta wegetariańska i wegańska może być pełna sycących, smacznych i różnorodnych dań. Coraz więcej słyszy się o zaletach tego sposobu żywienia, więc każdy powinien uwzględniać w swoich nawykach żywieniowych dni całkowicie bezmięsne.

Na jaką okazję?

Roślinne kotlety w chrupiącej panierce i podane w towarzystwie pieczonych ziemniaków, marynowanej cebuli oraz zielonej fasolki szparagowej to patent na kompletne danie obiadowe. Sprawdzą się nawet podczas niedzielnego posiłku, który uznawany jest za bardziej uroczysty. Nie miej oporów przed podaniem tej potrawy, kiedy spodziewasz się gości.

Czy wiesz, że?

Fasolkę proponujemy ugotować na parze. Dlaczego? Dzięki tej metodzie obróbki zachowuje ona jędrność, atrakcyjny wygląd i więcej składników odżywczych niż w przypadku klasycznego gotowania w garnku z wodą.

Dla urozmaicenia:

Pieczone ziemniaki podasz również w formie frytek. Jeśli masz ochotę na mniej oczywisty wybór, do ich zrobienia wykorzystaj bataty albo buraki. Frytki z selera też smakują bardzo dobrze.