Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak
NOWY PRZEPIS
łatwe
0 osób zapisało

Składniki
360 gramów
6 sztuk
2 sztuki
100 mililitrów
6 łyżek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dodatkowo będzie potrzebny: bardzo gorący grill z pokrywką i 3 łyżki wiórów z drzewa (najlepiej jabłkowych lub dębowych) rozłożonych na małym kawałku folii aluminiowej, aby wytworzyć dym. Przed wędzeniem polej wióry 1 łyżką wody.
Krok 2
Sos: 2 plasterki ananasa i cebulę dymkę drobno posiekaj. Zagotuj sok pomarańczowy z posiekanym ananasem. Gotuj, aż sok zredukuje się co najmniej połowę i stanie się w konsystencji dużo gęstszy jak syrop. Dodaj do niego wtedy ketchup, słodki sos chili i posiekaną cebule dymkę.
Krok 3
Posmaruj burgery odrobiną oleju. Zwykłe grillowanie bez pokrywki: Umieść roślinne burgery i 4 plastry ananasa na grillu i grilluj je przez 6-7 minut, obracając je co jakiś czas.
Krok 4
Grillowanie z wędzeniem: Umieść folię aluminiową z wiórkami na środku rusztu i poczekaj aż zacznie dymić. Ułóż wtedy na ruszcie roślinnego burgera oraz plastry ananasa. Całość przykryj i piecz, wędząc jednocześnie przez 2 minuty. Po tym czasie burgera przełóż na druga stronę i grilluj kolejne 2 minuty.
Krok 5
Podawaj chrupiące wędzone roślinne burgery z plastrami ananasa i słodko-kwaśnym sosem ananasowym z boku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak
Słodko-kwaśne smaki przywołują na myśl skojarzenia z niezwykle bogatą i różnorodną kuchnią azjatycką. Wydaje się, że kucharze z tamtej części świata do perfekcji opanowali łączenie najróżniejszych smaków, więc warto czerpać pełnymi garściami z ich doświadczenia. Dzięki wykorzystaniu w przepisie roślinnego „kurczaka” nikt nie wstanie od stołu z poczuciem niedosytu – niezależnie od preferencji żywieniowych. W końcu posiłki mają łączyć, a nie dzielić.
Dla kogo?
Opracowaliśmy dwa sposoby przygotowania słodko-kwaśnego chrupiącego a'la „kurczaka” w wersji roślinnej. Jeśli wolisz proste rozwiązania, „mięso” ułóż na ruszcie. Jeśli jednak masz ochotę na małe wyzwanie kulinarne, wykorzystaj metodę wędzenia. Dzięki naszym instrukcjom na pewno poradzisz sobie z tym zadaniem.
Na jaką okazję?
Podawaj zawsze wtedy, gdy masz ochotę na połączenie wytrawnych smaków ze słodkim ananasem. Roślinny „kurczak” z nutami słodko-kwaśnymi będzie kulinarną gwiazdą podczas wakacyjnych przyjęć w ogrodzie. Kuszący aromat rozniesie się po całej okolicy!
Czy wiesz, że?
Bez trudu danie to zawładnie kubkami smakowymi Twoich gości. Jeśli wolisz nieco bardziej ogniste smaki, w przepisie na słodko-kwaśnego „kurczaka” wykorzystaj pikantny keczup lub ostry sos chili.
Dla urozmaicenia:
Ruszt jest już rozgrzany? Zatem przygotuj na nim pyszne dodatki. Do grillowania nadają się nawet owoce – w tym obowiązkowy w potrawie ananas. Ten sposób obróbki możesz zastosować również do zrobienia warzyw i grzanek do sałatki.