Słodko-kwaśny chrupiący roślinny „kurczak” - przepis | Przepisy.pl pixel

Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

360 gramów

6 sztuk

2 sztuki

100 mililitrów

6 łyżek

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dodatkowo będzie potrzebny: bardzo gorący grill z pokrywką i 3 łyżki wiórów z drzewa (najlepiej jabłkowych lub dębowych) rozłożonych na małym kawałku folii aluminiowej, aby wytworzyć dym. Przed wędzeniem polej wióry 1 łyżką wody.

Krok 2

Sos: 2 plasterki ananasa i cebulę dymkę drobno posiekaj. Zagotuj sok pomarańczowy z posiekanym ananasem. Gotuj, aż sok zredukuje się co najmniej połowę i stanie się w konsystencji dużo gęstszy jak syrop. Dodaj do niego wtedy ketchup, słodki sos chili i posiekaną cebule dymkę.

Krok 3

Posmaruj burgery odrobiną oleju. Zwykłe grillowanie bez pokrywki: Umieść roślinne burgery i 4 plastry ananasa na grillu i grilluj je przez 6-7 minut, obracając je co jakiś czas.

Krok 4

Grillowanie z wędzeniem: Umieść folię aluminiową z wiórkami na środku rusztu i poczekaj aż zacznie dymić. Ułóż wtedy na ruszcie roślinnego burgera oraz plastry ananasa. Całość przykryj i piecz, wędząc jednocześnie przez 2 minuty. Po tym czasie burgera przełóż na druga stronę i grilluj kolejne 2 minuty.

Krok 5

Podawaj chrupiące wędzone roślinne burgery z plastrami ananasa i słodko-kwaśnym sosem ananasowym z boku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Słodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczakSłodko-kwaśny chrupiący roślinny a'la kurczak

Słodko-kwaśne smaki przywołują na myśl skojarzenia z niezwykle bogatą i różnorodną kuchnią azjatycką. Wydaje się, że kucharze z tamtej części świata do perfekcji opanowali łączenie najróżniejszych smaków, więc warto czerpać pełnymi garściami z ich doświadczenia. Dzięki wykorzystaniu w przepisie roślinnego „kurczaka” nikt nie wstanie od stołu z poczuciem niedosytu – niezależnie od preferencji żywieniowych. W końcu posiłki mają łączyć, a nie dzielić.

Dla kogo?

Opracowaliśmy dwa sposoby przygotowania słodko-kwaśnego chrupiącego a'la „kurczaka” w wersji roślinnej. Jeśli wolisz proste rozwiązania, „mięso” ułóż na ruszcie. Jeśli jednak masz ochotę na małe wyzwanie kulinarne, wykorzystaj metodę wędzenia. Dzięki naszym instrukcjom na pewno poradzisz sobie z tym zadaniem.

Na jaką okazję?

Podawaj zawsze wtedy, gdy masz ochotę na połączenie wytrawnych smaków ze słodkim ananasem. Roślinny „kurczak” z nutami słodko-kwaśnymi będzie kulinarną gwiazdą podczas wakacyjnych przyjęć w ogrodzie. Kuszący aromat rozniesie się po całej okolicy!

Czy wiesz, że?

Bez trudu danie to zawładnie kubkami smakowymi Twoich gości. Jeśli wolisz nieco bardziej ogniste smaki, w przepisie na słodko-kwaśnego „kurczaka” wykorzystaj pikantny keczup lub ostry sos chili. 

Dla urozmaicenia:

Ruszt jest już rozgrzany? Zatem przygotuj na nim pyszne dodatki. Do grillowania nadają się nawet owoce – w tym obowiązkowy w potrawie ananas. Ten sposób obróbki możesz zastosować również do zrobienia warzyw i grzanek do sałatki.