Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”
NOWY PRZEPIS
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
160 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
250 gramów
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokrój cebulę w piórka. Obierz i posiekaj czosnek oraz imbir. Odłam lub odetnij zdrewniałe końcówki szparag i przekrój je wzdłuż na pół.
Krok 2
Na olej arachidowym smaż w woku kawałki roślinnego a'la kurczaka aż będą rumiane. Odłóż na bok.
Krok 3
Ponownie w woku smaż podsmaż cebulę z korzeniem imbiru, mieszając, aż będzie przezroczysta.
Krok 4
Dodaj czosnek, szparagi i groszek cukrowy. Smaż kolejne 2 minuty.
Krok 5
Wymieszaj sos chili, sos sojowy z 1 łyżką wody. Ułóż na talerzu warzywa z woka i kawałki roślinnego a'la kurczaka. Polej sosem i podawaj.

Dobra rada:
Dodaj do dania świeżą kolendrę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”
Szukacie pomysłu na oryginalne danie? A może jesteście miłośnikami kuchni roślinnej i chcecie wzbogacić codzienne menu o nowe potrawy? Spróbujcie naszej propozycji na smażone zielone szparagi z wegańskim kurczakiem, które z pewnością skradną wasze kulinarne serca. Wyróżniają się prostym i szybki przygotowaniem, a ponad wszystko wyjątkowym smakiem, który jest wynikiem ciekawego połączenia składników – cebuli, imbiru, czosnku, groszku cukrowego, tytułowych szparagów, oleju arachidowego i sosów – chili oraz sojowego. Smacznego!
Dla kogo?
Jeśli preferujecie szybkie, pyszne i oryginalne dania – smażone zielone szparagi z wegańskim kurczakiem z pewnością zagoszczą w waszym menu na stałe.
Na jaką okazję?
Smażone szparagi z roślinnym kurczakiem idealnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa, szczególnie podczas wyjątkowych okazji! Przepis na wegańskie szparagi z patelni wykorzystajcie również w weekendy, ale i na co dzień, jako urozmaicenie domowego jadłospisu.
Czy wiesz, że?
Największą produkcją szparagów mogą poszczycić się Chiny, gdzie rocznie zbiera się kilka milionów tych roślin.
Dla urozmaicenia:
Świetnym dodatkiem do zielonych szparagów z wegańskim kurczakiem będzie świeża kolendra, którą posypcie gotowe danie tuż przed podaniem.






























