Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”
NOWY PRZEPIS
łatwe
18 osób zapisało

Składniki
160 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
250 gramów
2 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokrój cebulę w piórka. Obierz i posiekaj czosnek oraz imbir. Odłam lub odetnij zdrewniałe końcówki szparag i przekrój je wzdłuż na pół.
Krok 2
Na olej arachidowym smaż w woku kawałki roślinnego a'la kurczaka aż będą rumiane. Odłóż na bok.
Krok 3
Ponownie w woku smaż podsmaż cebulę z korzeniem imbiru, mieszając, aż będzie przezroczysta.
Krok 4
Dodaj czosnek, szparagi i groszek cukrowy. Smaż kolejne 2 minuty.
Krok 5
Wymieszaj sos chili, sos sojowy z 1 łyżką wody. Ułóż na talerzu warzywa z woka i kawałki roślinnego a'la kurczaka. Polej sosem i podawaj.

Dobra rada:
Dodaj do dania świeżą kolendrę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”
Szukacie pomysłu na oryginalne danie? A może jesteście miłośnikami kuchni roślinnej i chcecie wzbogacić codzienne menu o nowe potrawy? Spróbujcie naszej propozycji na smażone zielone szparagi z wegańskim kurczakiem, które z pewnością skradną wasze kulinarne serca. Wyróżniają się prostym i szybki przygotowaniem, a ponad wszystko wyjątkowym smakiem, który jest wynikiem ciekawego połączenia składników – cebuli, imbiru, czosnku, groszku cukrowego, tytułowych szparagów, oleju arachidowego i sosów – chili oraz sojowego. Smacznego!
Dla kogo?
Jeśli preferujecie szybkie, pyszne i oryginalne dania – smażone zielone szparagi z wegańskim kurczakiem z pewnością zagoszczą w waszym menu na stałe.
Na jaką okazję?
Smażone szparagi z roślinnym kurczakiem idealnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa, szczególnie podczas wyjątkowych okazji! Przepis na wegańskie szparagi z patelni wykorzystajcie również w weekendy, ale i na co dzień, jako urozmaicenie domowego jadłospisu.
Czy wiesz, że?
Największą produkcją szparagów mogą poszczycić się Chiny, gdzie rocznie zbiera się kilka milionów tych roślin.
Dla urozmaicenia:
Świetnym dodatkiem do zielonych szparagów z wegańskim kurczakiem będzie świeża kolendra, którą posypcie gotowe danie tuż przed podaniem.