Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
32 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

160 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

250 gramów

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój cebulę w piórka. Obierz i posiekaj czosnek oraz imbir. Odłam lub odetnij zdrewniałe końcówki szparag i przekrój je wzdłuż na pół.

Krok 2

Na olej arachidowym smaż w woku kawałki roślinnego a'la kurczaka aż będą rumiane. Odłóż na bok.

Krok 3

Ponownie w woku smaż podsmaż cebulę z korzeniem imbiru, mieszając, aż będzie przezroczysta.

Krok 4

Dodaj czosnek, szparagi i groszek cukrowy. Smaż kolejne 2 minuty.

Krok 5

Wymieszaj sos chili, sos sojowy z 1 łyżką wody. Ułóż na talerzu warzywa z woka i kawałki roślinnego a'la kurczaka. Polej sosem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do dania świeżą kolendrę. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem” Smażone zielone szparagi z roślinnym „kurczakiem”

Szukacie pomysłu na oryginalne danie? A może jesteście miłośnikami kuchni roślinnej i chcecie wzbogacić codzienne menu o nowe potrawy? Spróbujcie naszej propozycji na smażone zielone szparagi z wegańskim kurczakiem, które z pewnością skradną wasze kulinarne serca. Wyróżniają się prostym i szybki przygotowaniem, a ponad wszystko wyjątkowym smakiem, który jest wynikiem ciekawego połączenia składników – cebuli, imbiru, czosnku, groszku cukrowego, tytułowych szparagów, oleju arachidowego i sosów – chili oraz sojowego. Smacznego!

Dla kogo?

Jeśli preferujecie szybkie, pyszne i oryginalne dania – smażone zielone szparagi z wegańskim kurczakiem z pewnością zagoszczą w waszym menu na stałe.

Na jaką okazję?

Smażone szparagi z roślinnym kurczakiem idealnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa, szczególnie podczas wyjątkowych okazji! Przepis na wegańskie szparagi z patelni wykorzystajcie również w weekendy, ale i na co dzień, jako urozmaicenie domowego jadłospisu.

Czy wiesz, że?

Największą produkcją szparagów mogą poszczycić się Chiny, gdzie rocznie zbiera się kilka milionów tych roślin.

Dla urozmaicenia:

Świetnym dodatkiem do zielonych szparagów z wegańskim kurczakiem będzie świeża kolendra, którą posypcie gotowe danie tuż przed podaniem.