Sałatka z tuńczykiem i makaronem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Autor: pretnik pretnik

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

10 sztuk

1 szklanka

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości posolonej wody, odcedzić, wystudzić. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, pomidorki pokroić na ćwiartki, oliwki przekroić na pół.

Krok 2

Wszystkie składniki połączyć, przygotować sos winegret według przepisu na opakowaniu. Polać wszystko sosem i wymieszać.

Krok 3

Przed podaniem posypać natką. Podawać można z kieliszkiem białego wytrawnego wina.

pretnik pretnik

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i makaronemSałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem to dobra propozycja na smaczną i szybką przekąskę. Jest bardzo uniwersalna i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Możesz wykorzystać do niej wiele rodzajów makaronu. Sprawdzą się zarówno muszelki (conchigliette), jak również świderki (fusilli), kokardki (farfalle), orzo (kształtem przypominające ziarenka ryżu), jak i rurki (penne). Tuńczyk, odsączony z zalewy i rozdrobniony, w połączeniu z pomidorkami cherry, zielonymi oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki sprawi, że mączny dodatek nabierze wyrazistego smaku. Całości dopełni francuski sos winegret, delikatnie kwaśny i ziołowy. Makaronowa sałatka z tuńczykiem będzie dobrze komponować się z pieczywem podawanym na ciepło. Przygotuj do niej np. grzanki posmarowane margaryną, posypane ziołami (bazylią, oregano), ostrą lub wędzoną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Potrawa sprawdzi się jako drugie śniadanie, które zabierzesz do pracy. Zobacz, jak przygotować tę prostą i smaczną sałatkę. Zapoznaj się z poniższym przepisem i serwuj danie z ulubionymi dodatkami!