
Składniki
20 dekagramów
1 opakowanie
10 sztuk
1 szklanka
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości posolonej wody, odcedzić, wystudzić. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, pomidorki pokroić na ćwiartki, oliwki przekroić na pół.
Krok 2
Wszystkie składniki połączyć, przygotować sos winegret według przepisu na opakowaniu. Polać wszystko sosem i wymieszać.
Krok 3
Przed podaniem posypać natką. Podawać można z kieliszkiem białego wytrawnego wina.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem to dobra propozycja na smaczną i szybką przekąskę. Jest bardzo uniwersalna i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Możesz wykorzystać do niej wiele rodzajów makaronu. Sprawdzą się zarówno muszelki (conchigliette), jak również świderki (fusilli), kokardki (farfalle), orzo (kształtem przypominające ziarenka ryżu), jak i rurki (penne). Tuńczyk, odsączony z zalewy i rozdrobniony, w połączeniu z pomidorkami cherry, zielonymi oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki sprawi, że mączny dodatek nabierze wyrazistego smaku. Całości dopełni francuski sos winegret, delikatnie kwaśny i ziołowy. Makaronowa sałatka z tuńczykiem będzie dobrze komponować się z pieczywem podawanym na ciepło. Przygotuj do niej np. grzanki posmarowane margaryną, posypane ziołami (bazylią, oregano), ostrą lub wędzoną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Potrawa sprawdzi się jako drugie śniadanie, które zabierzesz do pracy. Zobacz, jak przygotować tę prostą i smaczną sałatkę. Zapoznaj się z poniższym przepisem i serwuj danie z ulubionymi dodatkami!


































