
Składniki
20 dekagramów
1 opakowanie
10 sztuk
1 szklanka
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości posolonej wody, odcedzić, wystudzić. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, pomidorki pokroić na ćwiartki, oliwki przekroić na pół.
Krok 2
Wszystkie składniki połączyć, przygotować sos winegret według przepisu na opakowaniu. Polać wszystko sosem i wymieszać.
Krok 3
Przed podaniem posypać natką. Podawać można z kieliszkiem białego wytrawnego wina.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem to dobra propozycja na smaczną i szybką przekąskę. Jest bardzo uniwersalna i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Możesz wykorzystać do niej wiele rodzajów makaronu. Sprawdzą się zarówno muszelki (conchigliette), jak również świderki (fusilli), kokardki (farfalle), orzo (kształtem przypominające ziarenka ryżu), jak i rurki (penne). Tuńczyk, odsączony z zalewy i rozdrobniony, w połączeniu z pomidorkami cherry, zielonymi oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki sprawi, że mączny dodatek nabierze wyrazistego smaku. Całości dopełni francuski sos winegret, delikatnie kwaśny i ziołowy. Makaronowa sałatka z tuńczykiem będzie dobrze komponować się z pieczywem podawanym na ciepło. Przygotuj do niej np. grzanki posmarowane margaryną, posypane ziołami (bazylią, oregano), ostrą lub wędzoną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Potrawa sprawdzi się jako drugie śniadanie, które zabierzesz do pracy. Zobacz, jak przygotować tę prostą i smaczną sałatkę. Zapoznaj się z poniższym przepisem i serwuj danie z ulubionymi dodatkami!