
Składniki
20 dekagramów
1 opakowanie
10 sztuk
1 szklanka
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości posolonej wody, odcedzić, wystudzić. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, pomidorki pokroić na ćwiartki, oliwki przekroić na pół.
Krok 2
Wszystkie składniki połączyć, przygotować sos winegret według przepisu na opakowaniu. Polać wszystko sosem i wymieszać.
Krok 3
Przed podaniem posypać natką. Podawać można z kieliszkiem białego wytrawnego wina.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem to dobra propozycja na smaczną i szybką przekąskę. Jest bardzo uniwersalna i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Możesz wykorzystać do niej wiele rodzajów makaronu. Sprawdzą się zarówno muszelki (conchigliette), jak również świderki (fusilli), kokardki (farfalle), orzo (kształtem przypominające ziarenka ryżu), jak i rurki (penne). Tuńczyk, odsączony z zalewy i rozdrobniony, w połączeniu z pomidorkami cherry, zielonymi oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki sprawi, że mączny dodatek nabierze wyrazistego smaku. Całości dopełni francuski sos winegret, delikatnie kwaśny i ziołowy. Makaronowa sałatka z tuńczykiem będzie dobrze komponować się z pieczywem podawanym na ciepło. Przygotuj do niej np. grzanki posmarowane margaryną, posypane ziołami (bazylią, oregano), ostrą lub wędzoną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Potrawa sprawdzi się jako drugie śniadanie, które zabierzesz do pracy. Zobacz, jak przygotować tę prostą i smaczną sałatkę. Zapoznaj się z poniższym przepisem i serwuj danie z ulubionymi dodatkami!


































