Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Autor: pretnik pretnik

ratingratingratingratingrating

3

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

10 sztuk

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości posolonej wody, odcedzić, wystudzić. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, pomidorki pokroić na ćwiartki, oliwki przekroić na pół.

Krok 2

Wszystkie składniki połączyć, przygotować sos winegret według przepisu na opakowaniu. Polać wszystko sosem i wymieszać.

Krok 3

Przed podaniem posypać natką. Podawać można z kieliszkiem białego wytrawnego wina.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tuńczykiem i makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos sałatkowy francuski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy francuski Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tuńczykiem i makaronemSałatka z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem to dobra propozycja na smaczną i szybką przekąskę. Jest bardzo uniwersalna i dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Możesz wykorzystać do niej wiele rodzajów makaronu. Sprawdzą się zarówno muszelki (conchigliette), jak również świderki (fusilli), kokardki (farfalle), orzo (kształtem przypominające ziarenka ryżu), jak i rurki (penne). Tuńczyk, odsączony z zalewy i rozdrobniony, w połączeniu z pomidorkami cherry, zielonymi oliwkami i drobno posiekaną natką pietruszki sprawi, że mączny dodatek nabierze wyrazistego smaku. Całości dopełni francuski sos winegret, delikatnie kwaśny i ziołowy. Makaronowa sałatka z tuńczykiem będzie dobrze komponować się z pieczywem podawanym na ciepło. Przygotuj do niej np. grzanki posmarowane margaryną, posypane ziołami (bazylią, oregano), ostrą lub wędzoną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Potrawa sprawdzi się jako drugie śniadanie, które zabierzesz do pracy. Zobacz, jak przygotować tę prostą i smaczną sałatkę. Zapoznaj się z poniższym przepisem i serwuj danie z ulubionymi dodatkami!